SPOMENUO I POBJEDNIKE

MARIĆ OTKRIO DETALJE PRORAČUNA 'Gubitnici smo svi, ali od četvrtka ćete znati koliko raste minimalac, a što se tiče božićnica...'

Autor

lb

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u RTL-u Danas.

28.10.2020. u 19:45
Ispiši članak

Prvo je bilo pitanje o božićnicama za javni sektor.

"Danas je bio inicijalni sastanak, a teme jesu bile božićnica i osnovica. Nismo govorili konkretne detalje oko toga samo smo najavili da bi izašli s jednim prijedlogom u idućim danima po pitanju dinamike. Obveza naša je povećati osnovicu 1. siječnja. S obzirom na okolnosti ići ćemo s prijedlogom sindikatima. Nema smanjivanja, ali je moguća odgoda. Pa ćemo dalje razgovarati. Što se tiče božićnice, to je bio prijedlog sindikata još tamo u lipnju da o tome razgovaramo u ovom dijelu godine i sada to stavljamo na stol", rekao je.

"Pričekajmo raspravu. Ali u srijedu nije došao s moje strane prijedlog o neisplati. Govorili smo o tome da samo otvorimo pregovore", dodao je.

Komentirao je izjave premijera o istoj temi.

"Točno. Teme naših razgovora sa sindikatima su osnovica i na njihovo inzistiranje još u lipnju božićnica. I to smo stavili na stol. O božićnici danas nismo mnogo razgovarali. Više smo govorili načelno o situaciji po pojedinim javnim i državnim službama. Mi smo svjesni svega ovoga i okolnosti. Drago mi je da ni u svibnju, a ni sada ne govorimo o smanjivanju plaća, ali opet da prilagodimo dinamiku povećanja okolnostima i mogućnostima proračuna i svih nas skupa", naglasio je.

U četvrtak je predstavljanje proračuna za 2021. godinu, rebalans treći po redu ove godine, znamo da je minus 30 milijardi kuna. Na pitanje tko će biti glavni gubitnici na sjednici Vlade, ministar je dao umirujući odgovor.

"Pa gubitnici smo svi zbog Covida i recesije, a dobitnici su svi proračunski korisnici jer je proračun u potpunosti stavljan u službu očuvanja zdravlja, ljudskih života i radnih mjesta u gospodarstvu i državnoj upravi", smatra. 

Naglasio je da mirovine i plaće u javnoj službi možete garantirati.

"Jamčio sam i prije, a to ću činiti i dalje. Poglavito zbog naših umirovljenika moramo slati takve jasne, umirujuće i nedvosmislene poruke da mirovine niti jesnu niti će biti pod znakom pitanja", ističe. 

Ponovio je to da za plaće u javnom sektoru nema rezova, a da će se o povećanju razgovarati.

"Također. O dinamici povećanja u idućoj godini ćemo razgovarati. Međutim, naravno da vodimo brigu o tome. Znate da prije sedam mjeseci, i u ovom studiju smo razgovarali, ključno je bilo osigurati likvidnost, a to smo za ovu godinu osigurali, a isto tako gledamo i prema idućoj", naglasio je.

Odgovorio je i na pitanje znači li to da se reforme i rezovi iduće godine odgađaju.

"Baš suprotno. Premijerove riječi su u potpunosti točne, ali baš suprotno. Ove godine je na snazi suspenzija fiskalnih pravila. Osam posto deficit ili 29 milijardi kuna je jasno. Povećanje jednokratno javnog duga. No, već ćete u proračunu za sljedeću godinu vidjeti nama je ciljana razina deficita 2,9. Naravno da smo predvidjeli i određene scenarije po pitanju daljnjih mjera vezano za poreze, znate da smo najavili neke porezne izmjene. Proračun je, kao i ove godine, spreman na reagiranje ako dođe do daljnjeg pogoršanja ovih okolnosti. Ako se pogleda projekcije za sljedeću godinu. Predominantno su, nažalost, i dalje negativni rizici. No, godina tranzicije, na koju je između ostalog mislio premijer, podrazumijeva početak korištenja sredstava EU Nove generacije. A za korištenje tih sredstava preduvjet su te reforme i investicije", pojašnjava ministar. 

Premijer je najavio i da će u četvrtak na sjednici Vlade otkriti iznos povećanja minimalne plaće, a ministar je pojasnio:

"Krajem svake godine za iduću godinu se donosi ta odluka. Na sjednici Vlade sutra će predsjednik Vlade priopćiti točnu brojku, no doći će do povećanja". 

Upitan je hoće li minimalna plaća biti više od 3250 kuna.

"Sutra ćemo čuti. Predsjednik Vlade će to priopćiti pa pričekajmo sjednicu Vlade", zaključio je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.