O PRETENZIJAMA

Marić: Mađarska je jedini susjed s kojim Hrvatska nema neriješenih graničnih sporova, kome je u interesu potenciranje nepostojećeg neprijateljstva?

Autor

Marijan Opačak

"Uz stalne strahove od srpske i talijanske ekspanzionističke politike usmjerene protiv naše domovine, u hrvatskoj javnosti se s vremena na vrijeme javlja i anti-mađarska paranoja, kojoj svjedočimo i posljednjih dana. Jedan dio medija u Hrvatskoj, uključujući i one lijevo-liberalne kojima je inače stran svaki nacionalni osjećaj, uspješno manipulira hrvatskom javnošću koristeći reaktivan karakter hrvatskog nacionalizma i vadeći iz zaborava davno neprijateljstvo Hrvatske i Mađarske", smatra predsjednik udruge Repressija i suradnik časopisa Obnova,  povjesničar Leo Marić.  

11.06.2019. u 22:54
Ispiši članak

Podsjetimo, Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske. 

Mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio "povijesnu" kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Na tu objavu reagirala je prvo slovenska vlada komičara Marijana Šareca, a potom i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. 

"Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima", objavilo je hrvatsko Ministarsko vanjskih poslova. 

Povjesničar Leo Marić kaže kako je Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade Viktora Orbana na Twitter profilu objavio stilizirani zemljovid Zemalja krune sv. Stjepana, a ne zemljovid "Velike Mađarske", kako je to u medijima insinuirano. 

"Zemljama krune sv. Stjepana smatralo se krunske zemlje Habsburške monarhije, odnosno kasnije Austro-Ugarske monarhije, koje su od starijih vremena bile pod ugarskim kraljem, tj. konkretno Kraljevina Ugarska (koja je obuhvaća područje današnje Mađarske, Slovačke te dijelove današnje Rumunjske, Srbije i Ukrajine) i Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija. Porazom Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu i nastankom novih država na tome prostoru, entitet koji se prethodno nazivao Zemljama krune sv. Stjepana doživio je svoju trajnu dezintegraciju. Novonastalo stanje definitivno je potvrđeno Ugovorom u Trianonu u lipnju 1920., kojim je nova mađarska država prisiljena da se odrekne ne samo krajeva u kojima je mađarska vlast bila strani element, nego i onih krajeva u kojima su Mađari činili većinu pučanstva", objašnjava Marić i dodaje kako je otprilike trećina etničkih Mađara takvim razgraničenjem završili su odvojeni od svojih sunarodnjaka. 

Marić dodaje kako je posve logično da se taj događaj u Mađarskoj smatra nacionalnom tragedijom i da se komemorira svake godine u lipnju.

"Postojanje takvih komemoracija u Mađarskoj i povremeno isticanje zemljovida Zemalja sv. Stjepana, barem za ogromnu većinu Mađara koji se s time poistovjećuju, nije iskaz pretenzija na područje susjednih država nego iskaz ponosa nad slavnom nacionalnom poviješću i prisjećanja na tzv. trianonsku tragediju", smatra Marić.  

Marić dodaje i kako ni Fidesz ni Jobbik kao vodeće nacionalno-konzervativne stranke u Mađarskoj nemaju takvih pretenzija na teritorij Hrvatske ili drugih susjednih zemalja.

"Obje stranke zagovaraju umjesto toga poštovanje kolektivnih prava mađarskih etničkih zajednica (u Hrvatskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Srbiji), odnosno teritorijalnu autonomiju (za mađarsku zajednicu u Szekely regiji u Rumunjskoj). Dapače, kada je u pitanju Hrvatska, i Fidesz i Jobbik u više su navrata iskazivali snažne pro-hrvatske stavove", kaže Marić i  podsjeća kako je Viktor Orban javno govorio o svojem poštovanju prema liku i političkoj misli bivšega hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kako je Orbanova vlada više puta iskazivala interes za poboljšanjem bilateralnih odnosa naših zemalja.

"Isto tako, stranka Jobbik 2012. organizirala je prosvjed za hrvatske generale osuđene u Haagu, a nekoliko je godina zajedno s Hrvatskom čistom strankom prava bila suorganizator komemoracije u istočnoslavonskom selu Laslovu, u kojem su hrvatski i mađarski branitelji tijekom 1991. godine 152 dana zajedno branili svoje domove od srpskog agresora", podsjeća Marić te dodaje kako je Mađarska doslovno jedini naš susjed s kojim Hrvatska nema neriješenih graničnih ili drugih ozbiljnijih sporova.

"Prema tome, kome je u interesu potenciranje nepostojećeg neprijateljstva između naših dvaju zemalja?", pita se Leo Marić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.