AGENCIJA FITCH

Marić komentirao potvrdu kreditnog rejtinga Hrvatskoj; otkrio i kada bismo mogli očekivati gospodarski oporavak

Autor

bl/rj

 Rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske, kao što je to učinila i u lipnju.

05.12.2020. u 10:47
Ispiši članak

Kao pozitivnu stranu Fitch ističe dobre izvozne rezultate, te što su se izvoznici pokazali otpornim na izazove pandemije. Dobri izvozni rezultati spriječili su drastičniji pad BDP-a, smatra Fitch. Referirajući se na ovo izvješće premijer Andrej Plenković poručio je da je zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda kvalitetne reakcije Vlade na krizu.

Na sve se osvrnuo i ministar financija Zdravko Marić.

"Agencija navodi sposobnost Vlade i države da se dobro nosi s krizom i da će Hrvatska proći kroz krizu bez značajnijih ravnoteža. Nakon dugog niza godina smo i vraćeni u investicijsku zonu kreditnog rejtinga. Na to stavljam veliki naglasak. Vidi se iz samog izvješća koliko je važno i nužno kvalitetno i optimalno balansirati između s jedne strane potreba da se očuvaju radna mjesta kao prioritet na gospodarskom planu, i svih ovih mjera koje smo stavili u funkciju, da se kroz izravne stimulanse države na različite načine upravo doprinosi očuvanju radnih mjesta. Međutim, istovremeno ne zanemarujući činjenicu da u datim okolnostima morat ćemo početi razmišljati i o fiskalnoj konsolidaciji stabilnosti javnih financija. Mislim da smo proteklih godina itekako svjesni toga. U samom izvješću još je nekoliko područja posebno apostrofirano. Njihova procjena pada je oko devet posto", rekao je Marić.

Osvrnuo se na gospodarski oporavak.

Fitch, napominje Marić, potpuni oporavak gospodarske aktivnosti očekuje krajem 2022. godine, dok vlada već iduću godinu vidi kao onu sa snažnijim rastom.

"Ne očekujemo potpuni gospodarski oporavak u 2021., nego u 2022, a potpuni oporavak čak i u 2023. godini", rekao je Marić i dodao kako ne voli ulaziti u licitacije, ali da mu je drago da su prepoznate sve pozitivne okolnosti.

"Slažemo se i u procjenama smanjivanja javnog duga u BDP-u. Pozitivno je ocijenjen naš put prema uvođenju eura. Sam čin ulaska u euro značilo bi povećanje rejtinga za bar dva stupnja, apostrofirano je sve što je napravljeno dobro i korisno da bismo došli u ovu situaciju. Od same analize i kvalitete portfelja našeg bankarskog sustava najvećih hrvatskih banaka, do sipunjavanja svih kriterija koje smo ispunili za ulazak u devizni tečajni mehanizam, i naravno, tu stoji i naša odgovornost da dobro ispunimo i ostale kriterije koje smo preuzeli kao i već dobro poznate kvantitativne, poglavito one fiskalne", rekao je.

"Na kraju, kao dobra je apostrofirana politička stabilnost, dakle onaj dio političke ekonomije koji se uvijek analizira te sam ishod i rezultati ljetnih izbora i većina u Hrvatskom saboru koje je prepoznata i proteklih nekoliko dana izglasavanjem proračuna za iduću godinu i petog kruga porezne reforme. To je sve ono što je vrlo dobro apostrofirano".,

Izuzetno važno je da je Fitch prepoznao kao priliku da Hrvatska učini sve kako bi svoje apsorpcijske kapacitete i sve ono što je potrebno za veću, bolju i kvalitetniju iskoristivost Europskih fondova, a naglasak je na Fondove odnosno sredstva EU nove generacije. Dakle to je ono što i oni sami vide kao jedan pozitivan rizik ukoliko Hrvatska bude u stanju čim više povući sredstava iz vrlo kvalitetne omotnice koju smo ispregovarali i koju imamo na raspolaganju. Ona je već dobro znana i kompozicija između pomoći, odnosno gratova i samim kreditnih linija po povoljnim uvjetima, U svakom slučaju, ukupna ocjena izvješća vrlo sadržajno, kvalitetno i informirano. Najvažnija vijest je da je hrvatski kreditni rejting zadržan u investicijskoj zoni, uz stabilne izmjene, zaključio je.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.