O OBVEZNICAMA, SKRAĆENOM RADNOM TJEDNU...

Marić: Izbornim listama ćemo se baviti za vikend, a najbolji, možda i jedini pravi pokazatelj stanja gospodarstva su fiskalni računi

Autor

lb/h

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak da je novo izdanje euroobveznice polučilo velik interes investitora te da su oni prepoznali hrvatske uspjehe u potvrdi investicijskog kreditnog rejtinga, približavanju eurozoni i borbi protiv korona virusa.

11.06.2020. u 13:35
Ispiši članak

Marić je istaknuo velik interes ulagača za novu obveznicu, 4,2 puta veći od izdanja, odnosno 8,4 milijarde eura.

"Ne pamtim tako velik interes kvalitetnih investitora diljem svijeta", rekao je Marić.

To znači, ako je rekao, da je "nekoliko velikih i važnih kuća prepoznalo što se napravilo i što se radi u Hrvatskoj" te da je "naš imidž potvrđen u međunarodnim financijskim krugovima". 

Investitori su prema njegovim riječima vrednovali potvrđivanje hrvatskog investicijskog rejtinga, napredak u procesu uvođenja eura i učinkovitost u borbi protiv Covida.

Najavio je da će novom euroobveznicom biti refinancirana dolarska obveznica izdana prije deset godina, koja dospijeva 10. srpnja te se njezina kamata od 6,6 posto zamjenjuje s 1,5 posto, pa je riječ o značajnoj uštedi.

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je u četvrtak to ministarstvo.

Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan".

Transakcija je najavljena u utorak, 9. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za ulagatelje kako bi tako pripremilo što šire tržište za transakciju koja se održala 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman: bilo je više od 400 potencijalnih ulagatelja, čemu su dodatno doprinijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga. 

Primici od novog izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u srpnju 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna.

Preostali dio izdanja iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom Covid-19, kako je i predviđeno u izmjenama i dopunama državnog proračuna za ovu godinu.

Kratko je samo dodao kako će se pitanjem izbora HDZ baviti u subotu.

"O samim listama i detaljima izbora razgovarat ćemo u subotu. Bavit ćemo se time preko vikenda. Mislim da će se tada poglavito dogovarati sve oko izbora", dodao je.

Napomenuo je i kako žele mjeru o skraćenom radnom tjednu u pogon staviti u lipnju.

"Što se tiče mjere skraćenog radnog tjedna, nije još završena analiza. Dijalog sa socijalnim partnerima je u tijeku. Do kraja lipnja želimo pronaći dobro rješenje pa i što prije staviti tu mjeru u funkciju. Da povežem s obveznicom, investitore su zanimale zdravstvena i gospodarska situacija. Kad se gleda globalno, vidi se da se uspješno borimo s tom krizom. Još ćemo vidjeti koliko će ta mjera koštati, ali ideja je da bude što veći spektar poslodavaca obuhvaćen", rekao je Marić.

Također, Marić je zaključio i kako neki trgovci imaju rezultate koji podsjećaju na one prošlogodišnje, što je dobar znak za oporavak gospodarstva.

"Fiskalni računi su najbolji pokazatelj, a možda i jedini pravi pokazatelj stanja gospodarstva koji imamo. Imamo kod trgovaca slučajeva da su indeksi oko 100, što znači da su ponekad rezultati trgovaca isti kao i u protekloj godini. Ne mogu otkrivati svaki detalj naših internih sastanaka, ali o svemu ćete biti detaljno izvještavani", zaključio je Marić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.