SPORNA ODLUKA EP-a

Maletić o Orbanu: Aktivacija članka 7. nuklearna je opcija koju pokreće Komisija, a ne Parlament

Autor

mo

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ovog tjedna održana je rasprava i glasovanje o izviješću  o prijedlogu kojim se Vijeće poziva da, u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da je Mađarska teško prekršila vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.

14.09.2018. u 12:25
Ispiši članak

Ovim prijedlogom Europski parlament je po prvi put u povijesti pozvao Vijeće da utvrdi postojanje očite opasnosti da jedna država članica, u ovom slučaju Mađarska, teško krši vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Postupak utvrđivanja povrede temeljnih vrijednosti EU protiv Mađarske nije odlučila pokrenuti Europska komisija, za razliku od slučaja s Poljskom kod kojeg je aktiviran članak 7. Ugovora o Europskoj uniji.

U Europskoj uniji postoji zabrinutost zbog poštivanja vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti u Mađarskoj, osobito u području funkcioniranja ustavnog poretka, pravosuđa, akademskih sloboda te poštivanja prava migranata i tražitelja azila.

Zastupnica Maletić naglasila je da Parlament nije smio prejudicirati odluke Suda EU na kojem se vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine EU-a. Pažljivim analiziranjem izviješća Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te argumenata koje je Mađarska izložila u proteklom razdoblju zaključeno je da bi o spornim pitanjima svoju odluku u konačnici trebao donijeti Sud Europske unije budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine EU. Tek ako se sudski utvrdi njeno kršenje, a Mađarska ne postupi u skladu s odlukom Suda, tada bi bilo jasno da postojeći mehanizmi nisu dostatni te bi trebalo ozbiljno razmotriti i druge, kao što je aktivacija članka 7., a što bi trebalo biti zadnje sredstvo protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni, smatra zastupnica Maletić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.