kada institucije zakažu

Majka Goga moli za pomoć: HZZO ne želi odobriti operaciju mom sinu

Autor

Direktno.hr

Osam sati je bio na operaciji, 6 tjedana LEZAO u gipsu od pazuha do kukova, nakon skidanja gipsa bio je atrofiran i morao ponovo uciti hodati. Od skidanja gipsa nosi korzet-ortozu 24h dnevno, zabranjeno mu je trcati, skakati, padati. Leda mu danas izgledaju prestrasno...
25.08.2016. u 15:30
Ispiši članak

Nakon silnog angažmana roditelja malenog Davida Rajiča kako bi uspjeli otići na tako dugo očekivanu operaciju u Hamburg, nitko ni u snu nije mogao očekivati ovakav ishod.

U nastavku naprije donosimo potresan status majke dječaka Davida koji je 28.01.2016. operiran u Hamburgu i njen vapaj da se njenom djetetu i cijeloj predivnoj mladoj obitelji pomogne da konačno njihov sin i cijela obitelj dobiju život kakav zaslužuju.

''Ovo su leda mog Davida nakon "uspjesne" operacije u Hamburgu 28.o1.2o16. Trebali su mu odstraniti prekobrojni polukraljezak. U cjelosti odstraniti jer je svaka druga opcija uzaludna. Nisu to napravili. Na otpusnom pismu pise da jesu. Kost je tu, rtg je jasan kao dan.

8 sati je bio na operaciji, 6 tjedana LEZAO u gipsu od pazuha do kukova, nakon skidanja gipsa bio je atrofiran i morao ponovo uciti hodati. Od skidanja gipsa nosi korzet-ortozu 24h dnevno, zabranjeno mu je trcati, skakati, padati. Leda mu danas izgledaju prestrasno. 
Za ovaj rtg imam 3 misljenja. 
Dapic sa KBC Salata tvrdi da je to ok izveden zahvat jer oni to tak rade?! i da je odstranjen veci dio tog polukraljeska. Kvrga velicine jajeta na ledima koja mu raste uz rez, a posljedica je prevelikih sarafa, nije mu zabrinjavajuca. Bez mjerenja, ODOKATIVNO je procijenio da je to 11 stupnjeva krivine po Cobbu. Bahatost i bezobrazluk u ambulanti je vec stara prozvakana prica, ipak me uvijek sokira.
Nadalje, prof.Kovac iz KB Dubrava tvrdi da je polukraljezak samo "posmirglan" s vrha jer mu samo kroz leda (buduci da trbuh nisu otvarali) nisu mogli to u cjelosti maknuti. Ugradili su mu vijke od 6 mm umjesto baby vijaka od 3mm pa zato postoje priraslice, otekline i kvrge. 
Mjerio je zakrivljenost kraljeznice, 3o stupnjeva po Cobbu (par stupnjeva manje nego prije op, cisto da se vidi uzaludnost samog zahvata).
Sada mu treba nova operacija u kojoj mu treba ove vijke maknuti van, odstraniti taj polukraljezak, rupe na kraljescima pokrpati tudim kostima, odstraniti priraslice i korigirati deformaciju jer je poanta cijele price ta da David ima ravnu kraljeznicu.
Doktor iz Hamburga tvrdi za isti taj rtg da je kost odstranjena u cjelosti, da su sarafi kakvi trebaju biti i da je sve u redu te da ja imam krive informacije. To kaj mu na ledima raste koljeno i kaj visi na lijevo je valjda tamo normalna stvar.

Dakle, Kovac (koji ga je trebao operirati i prvi put ali nam nisu dozvolili) je pristao napraviti novu operaciju. U KB Dubrava gdje radi se ne moze obaviti taj zahvat jer nemaju pedijatriju i odbili su nas jos 2o14-e. Postoji opcija da ga operira u Karlovcu, u novo uredenoj bolnici ali i to otpada jer mu ne zele dati ugovor o djelu. Tu je i Arithera, bolnica koja radi privatno i JE UGOVORNA USTANOVA HZZO-a za ortopedske usluge, preko HZZO-a se rade operacije kukova i koljena,ali ne i kralježnice pa ga ne moze operirati ni tamo jer HZZO iz nekog xy razloga ne zele potpisati taj ugovor. Opet nas salju van, u kliniku u kojoj su ga lose operirali. Ja ga nedam.'', samo je dio facebook objave majke malenog Davida.

 

Nakon potresnog statusa i razgovora s majkom, uputili smo upit prof.dr. Vladimiru Kovaču iz KB Dubrava za pojašnjenje Davidove situacije i njegovu ulogu u cijeloj ovoj, malo je reći nezahvalnoj situaciji.

 ''Kod dječaka se radilo o prirođenoj anomaliji. Četvrti slabinski kralješak nema četvrtast oblik nego trokutast. Takvo stanje dovodi do kontinuiranog disbalansa trupa koje se zbog asimetričnog rasta kralješka tijekom rasta dalje pogoršava. Konzervativno je liječenje bezuspješno, te je operacija neophodna.'', pojašnjava doktor Kovač.

''Cilj operacije je stoga odstranjenje kompletnog klinastog kralješka i vraćanje trupa u balansirani položaj. Operacija vađenja kralješka kod 2-3 godišnjeg djeteta je složen operacijski zahvat. U literaturi su opisane brojne komplikacije koje mogu pratiti takvu operaciju. Takvi su slučajevi također rijetki, i ja sam imao prilike u svojoj karijeri napraviti svega 10-ak takvih slučajeva. Iz navedenih se razloga moji kolege vjerojatno nisu odlučili da izvedu takav operacijski zahvat.

Kada mi je slučaj bio prezentiran, bio sam spreman dijete primiti i operirati u Kliničkoj bolnici Dubrava. Nažalost KBD nema potrebne uvjete za provođenje anestezije kod složenih operacija male djece. O tome se Klinika za anesteziju pismeno očitovala u nekoliko navrata.

Obzirom da sam suradnik Specijalne bolnice Arithera, gdje sam uspio organizirati potrebne uvjete, predložio sam da se operacija obavi u toj ustanovi, i HZZO-u se predočila odgovarajuća ponuda. Odluka je HZZO-a bila da se dječak ipak uputi u bolnicu u Hamburg.

Po operaciji u Hamburgu majka je došla u ambulantu bolnice Dubrava gdje je dijete bilo pregledano. Moje očitovanje pri kontroli posjeduje Davidova majka.

Obzirom na nalaz rtg slika mislim da kolege nisu uspjeli odstraniti trokutasti kralješak, on je i dalje vidljiv na snimci, a stupanj deformacije je ostao praktično nepromijenjen. Na upit majke, ja sam poslao rtg sliku bolesnika iz 1987 godine, gdje je prikazan rezultat operacije koju sam tada izvršio u Klinici za ortopediju na Šalati. Majka je u posjedu kopije rtg slike.'', pojašnjava doktor Kovač uz dokaz o uspješnoj provedenoj operaciji '87-e.

 

''Iako je ponovna operacija znatno složenija, ipak sam pristao da se u Aritheri učini reoperacija kojom bi se odstranio kralješak, izravnala deformacija, te fiksirala kraljšnica 3 mm vijcima koji bi nakon 3 mj omogućili odstranjenje korzeta (ortoze) i normalan život bez ograničenja. U tom smislu je također predračun reoperacije upućen u HZZO. Po informacijama koje sam dobio,  HZZO je odbio platiti operaciju u Ariteri.

Operacija koju bih radio Davidu je vrlo slična onoj iz 1987 god. Razlika od operacije u Hamburgu je što je tamo operacija napravljena iz samo jednog reza na leđima. Po mom mišljenju je zbog blizine velikih krvnih žila, te intraoperacijskog rtg zračenja takva operacija neprikladna i opasna po život iako literatura opisuje da je takvu operaciju moguće učiniti. Pretpostavljam da su kolege upravo iz straha od ozljede krvnih žila odustali od odstranjenja kralješka.

Moja namjera je  da operaciju izvedem iz dva simultana reza: odostraga i kroz trbuh. To je opsežniji zahvat, postoje dva ožiljka, ali se cijela operacija radi bez rtg zračenja, krvne se žile osiguraju privremenim podvezima kojima se kontrolira i izbjegava mogućnost ozljede krvnih žila. Operaciju je dakle moguće izvršiti pod kontrolom oka, sa potpunom korekcijom krivine i prihvatljivim rizikom operacije. Reoperacija, dakako, podrazumijava još i odstranjenje priraslica (ožiljaka) koji su se stvorili oko živčanih korijenova, te moguće i oko velikih krvnih žila. Fiksacija koju danas primjenjujem je bolja od one iz 1987. Radi se o malim, 3mm debelim vijcima koji omogućavaju slijedeći dan po operaciji ustajanje bez gipsa, a samo 3 mj. koliko traje koštano cijeljenje je potrebno nositi plastični korzet. Nakon toga je dozvoljeno opterećenje i život bez ograničenja. Bolesnica koju sam operirao prije 10 god. trenira plivanje.'', detaljno objašnjava  prof.dr. Vladimir Kovač.

 Nakon pojašnjenja doktora Kovača i dokumentacije koju je prikazala majka malenog Davida, postavljamo pitanje: Zašto i po čijim pravilima maleni David još uvijek nije dobio dozvolu HZZO-a za operaciju koju doktro Kovač itekako smatra bitnom, koji je i predložio novu operaciju, koji je upućen u trenutno stanje malenog dječaka, te ima iskustva, koje je najbitnije u ovakvim složenim operacijama?

Kako saznajemo operacija u Hrvatskoj bila bi neusporedivo povoljnija od uvjeta operacije u Hamburgu. Zašto naša djeca moraju na operacije ići u inozemstvo, a koja financijski ne mogu niti pokriti, kada isto to, uz našu struku, po znatno povoljnijim uvjetima, uz blizinu obitelji mogu napraviti u Hrvatskoj? Nije li interes da našim doktorima dolaze naša djeca, pa i djeca iz inozemstva, nego da mi našu vlastitu djecu moramo slati van na operacije upitnog ishoda i ispražnjenih džepova? Zar imate obzira postaviti cijenu dječjeg života?

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.