'ČUVA JEZGRO LJEVICE'

Macan: Milanović je izrekao svoj stav i izgubio, nije se morao skrivati iza drugih

Predsjednik Zoran Milanović već se duže vrijeme u javnosti zalaže za drukčiji način vođenja epidemije korona virusa, inzistirajući na primjeni čl. 17 Ustava i uvođenju izvanrednog stanja, u kojem scenariju bi Hrvatski sabor bio taj koji bi odluke donosio dvotrećinskom većinom.

Milanović je izgubio 

"On je izrekao svoj stav i izgubio, za njega nije dobio potporu Ustavnog suda", kazao je u razgovoru za portal Direktno komunikacijski analitičar Krešimir Macan te dodao: "Pravno gledano on nije u pravu i sada traži politički izlaz".

"Ustavni sud, kad nešto kaže to je to, nema pomoći. Sad dolazimo na teren političke borbe i tko je u pravu, a tko nije. Milanović smatra da je on u pravu, Plenković smatra da je on u pravu, s tim da Plenković sada ima potporu od strane Ustavnog suda", kaže Macan.

Naime, Milanović je u ponedjeljak izjavio kako će zbog odluke Ustavnog suda biti problema: "To nije mudra odluka po meni i u tom smislu ja je primam na znanje. Ne mogu protiv nje, ali neću šutjeti i branit ću Ustav i ustavne slobode onako kako ih vidim i doživljavam".

Donošenje odluke nije pitanje hrabrosti

Milanović je bio i vrlo oštar kada je rekao da se Ustavni sud "prepao".

"Ne mogu se složiti s Milanovićem koji kaže da oni nisu imali hrabrosti. Oni su donijeli presudu. To nije pitanje jesu li imali hrabrosti ili ne, oni moraju presuditi je li to ustavno ili nije. Rekli su da je to ustavno i sada moraju dati argumente jer to postaje pravno obvezujuće za dalje. Dakle to je pravno pitanje, a ne pitanje hrabrosti", kaže ovaj stručnjak za političku komunikaciju.

"Sve je to danas lako kada smo mirni oko virusa i kada znamo puno više. U trećem mjesecu smo bili sretni što smo živi. Ali i tada je trebalo voditi brigu oko poštovanja zakona i Ustava, jer nikada ne smijete izaći van zakona i Ustava i tu se slažem s njim, tu se obojica slažu oko toga.

Plenković od prvog dana tvrdi da je sve u okviru Ustava. Cijela dilema je nastala oko toga na koji način se treba voditi ova situacija, po čl. 16 ili 17. Vlada je odlučila prema čl. 16 jer joj očito daje više slobode, a čl. 17 bi ojačao ulogu Sabora u donošenju odluka. To su dva sustava i Ustavni sud nije ocjenjivao je li jedan ili drugi kriv nego je rekao da je ovaj po članku 16. ispravno proveden", pojasnio je Macan.

Macan je preispitivanje odluka koje je donosio Stožer ocijenio pozitivnim, jer, kako kaže, zbog kritika je trebalo biti jasno da je sve u skladu sa Zakonom. 

Dnevnopolitička borba

Milanovićeve izjave u utorak je komentirao i sam predsjednik Vlade Andrej Plenković: "Što mislimo, jesu li svi ovi koji su bili protiv neka kontra politička agenda, neki aktivizam, a da su ovi drugi bili sukladni zakonu i Ustavu, pa i suci", rekao je premijer i potvrdio da pritom misli upravo na Milanovića kao na aktivista koji predvodi napade na Stožer. Na tvrdnje predsjednika da se Stožer 'prepao' poručio je da neki nisu bili hrabri pa sami stali pred sud.

"Plenković mu je na neki način poručio ako već ideš napraviti 'sketch', onda napravi nešto dobro iz svega toga. Naravno, Milanović je mogao ići s nekom inicijativom, a ne se skrivati iza drugih", kazao je Macan. 

Sada ulazimo u sferu dnevnopolitičkih prepucavanja, mišljenja je, dodavši da "od toga nitko nema nikakve koristi".

"Milanović i Plenković uvijek će se složiti po pitanju stvari koje su važne za hrvatski narod, a ovo je čisto dnevnopolitička borba. Stožer je postupio slično kao i u drugim zemljama, nema tu nekakvih velikih razlika, rezultati su čak i bolji nego u nekim drugim zemljama, što ide u korist Plenkoviću. Oni koji su željeli politički naći neku manu Stožeru, za sada nisu uspjeli", ocijenio je ovaj komunikacijski stručnjak.

"Da je bilo nekog grubog kršenja Ustava, pretpostavljam da bi Sud ipak prije reagirao. Nemojmo zaboraviti jednu stvar koju Milanović ignorira, a to je da je sve u jednom trenutku otišlo u Sabor i da je Plenković imao svega par glasova viška. Da je situacija bila kritičnija, on je mogao ne dobiti podršku za zakone. Prvi val prigovora je bio da nije sve u skladu sa Zakonom koji nije predviđao ovakvu situaciju kakva je bila s 'lockdownom'. Onda se ipak ušlo u Sabor i išlo se u izmjenu određenih zakona. Možda do tog trenutka nije bilo sve usklađeno, ali od tog trenutka jest", mišljenja je Macan.

Milanović je sebi dodijelio ulogu opozicije

Ovo je tek zadnja u nizu javnih prepirki između dvojice lidera kojima javnost svjedoči unazad devet mjeseci. 

Macan ipak smatra kako ovo nije uvertira u lokalne izbore koji se imaju održati iduće godine.

"Milanović jednostavno ima svoju priču oko predsjednikovanja i načina kako vidi ulogu predsjednika i on je tu vrlo specifičan. Pitanje glasi je li to namjerno ili slučajno, je li u pitanju karakter ili postoji neka osmišljena priča oko toga. Za očekivati je da će biti ovakvih čarkanja.

Nemojmo zaboraviti da je predsjednik izašao iz procesa nabave aviona, a onda je rekao svoj stav oko toga koje avione preferira. To je vrlo neobično da se na kraju ipak založi za jednu stranu. Ovo je samo ilustracija oko toga kako će se sve događati" rekao je Macan koji je mišljenja da je dobra stvar što između njih dvojice nema primirja, a kaže da ga ne bi trebalo ni biti. 

"Ovlast predsjednika je da vodi brigu o funkcioniranju cijelog sustava i njegovo je da propitkuje sve što Vlada radi. Zašto on to radi, zato što nema SDP-a, nema opozicije. On na neki način, kad može, čuva to jezgro ljevice u Hrvatskoj, da ipak postoji neka opozicija. Kada su neke bitne stvari tu poput pomirbe, kada je HDZ trebao napraviti prvi korak, on ga je u tome i podržao. To je nešto za što bi se i inače ljevica zalagala, Milanović je to podržao", ocijenio je naš sugovornik.

Smatra kako je ovo ujedno znak da dolazimo do neke političke mudrosti u Hrvata, "da nije sve što predloži tvoj protivnik krivo, kao što su i prošli amandmani Možemo! po pitanju Zakona o obnovi. Ipak možemo napraviti korak naprijed u političkoj kulturi kod nas. Ne očekujem da će se Plenković i Milanović slagati i za Hrvatsku je bolje da se ne slažu. Oko strateških stvari će se vjerojatno dogovoriti jer ja mislim da i jedan i drugi žele dobro Hrvatskoj". 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.