'NIJE LUDA PRIČA'

Macan za Direktno: Kolakušić ismijava sustav i želi pokazati da on ne troši ništa, a da drugi 'kupuju' birače

Autor

Leo Buljan

Nezavisni predsjednički kandidat Mislav Kolakušić prvi je od 11 predsjedničkih kandidata dostavio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) financijsko izvješće o financiranju dosadašnje izborne promidžbe. Prema tom izvješću, koje obuhvaća razdoblje od 29. studenoga do 11. prosinca, Kolakušić nije imao donacija, a jedini trošak koji je iskazao je trošak bankarske i usluge platnog prometa i iznosi 12 kuna.

12.12.2019. u 13:27
Ispiši članak

Neobično male troškove te kampanje za Direktno je komentirao je stručnjak za odnose s medijima i političku komunikaciju Krešimir Macan.

"To što je Kolakušić iznio u izvještaju može i ne mora biti točno. Na DIP-u je da utvrdi o čemu je tu točno riječ. Ako troši novac preko neke druge udruge ili kampanje, to može biti točno, ali je to izigravanje izbornih pravila", rekao je Macan.

Stručnjak dodaje da je točnost izvještaja o financiranju izborne promidžbe pitanje DIP-a.

"Njegova cijela ideja je da ga je narod podržao pa se želi prezentirati kao čovjek koji s potrošenih 12 kuna može prikupiti toliki broj glasova. Time želi pokazati da drugi kandidati 'nisu normalni' i da troše toliko novca da korumpiraju glasove. Međutim, smiješno je to. U izvještaju je naveo da je 12 kuna potrošio na platni promet, što znači da je nešto morao i raditi pomoću platnog prometa. Međutim, to je sad već na DIP-u da utvrdi je li nešto plaćao ili nije", dodao je Macan.

'Kolakušić čeka da ga se sankcionira'

Kako ističe Macan, Kolakušić čeka da ga se sankcionira kako bi mogao reći da je 'žrtva sustava'.

"On ismijava cijeli sustav, čeka da ga se sankcionira da može reći kako je žrtva sustava. Također, šalje i poruku da je sve napravio bez novca, dok su drugi 'kupovali' birače. Iako to nije baš tako, njegovo je pravo da komunicira takav stav i tako vodi kampanju", naglasio je. 

Stručnjak napominje da Kolakušićeva taktika 'informiranog glasanja' nije 'luda priča'.

"Ako čovjek ne radi nikakve oglase ili sve plaća iz vlastitog džepa, možda stvarno i nema troškova. Redovito ponavlja da želi 'informirano glasanje', što znači da očekuje da se birači sami informiraju i glasaju za njega bez da im to on nameće. Ismijava sve one koji moraju potrošiti novac da bi došli do velikog broja glasova. To nije luda priča i po meni takva komunikacija čak 'drži vodu'", zaključio je Macan.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.