'NESTALA JE NEIZVJESNOST'

Lovrinčević za Direktno: Brexit znači da će i za Hrvatsku krucijalan odnos biti između Francuske i Njemačke u svim segmentima

Autor

Svjetlana Pećinar

Evidentno je kako je, uvjerljivom pobjedom konzevervativca Borisa Johsnona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, Brexit neizbježan i izgledan do 31. siječnja. Kakav će utjecaj imati na globalnu i hrvatsku ekonomiju, komentirao je za portal Direktno, ekonomski stručnjak i znanstveni savjetnik zagrebačkog Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević.

14.12.2019. u 17:55
Ispiši članak

Na globalnu ekonomiju prvi učinak Brexita, smatra Lovrinčević, bit će pozitivan stoga što je nestala neizvjesnost, koja je, do sada, bila prijetnja tržištima koja se oporavljaju.

"Britansko tržište se oporavlja, bez obzira kakav će biti daljnji rasplet,  segment neizvjesnosti je uklonjen. Prvi kratkoročni učinak je pozitivan i na Britance i na tržišta. Uslijedit će razgovori o novom aranžmanu sa EU u smislu trgovinskih odnosa. Vlada, koja će biti formirana, imat će prilično komotnu situaciju i za očekivati je da će njihovi zahtjevi biti nešto intezivniji u smislu trgovinskog aranžmana sa EU.”, rekao je Lovrinčević.

Dakle, nakon aktualnih britanskih izbora, stvari će se u Europi početi preslagivati i iskristalizirati u relaciji odnosa oko Francuske i Njemačke.

I Hrvatskoj će, ističe Lovrinčević, biti krucijalan odnos koji će se događati između Francuske i Njemačke u svim segmentima. U prvom redu će se reflektirati kroz monetarnu politiku od strane Europske središnje banke.

"Sukobi će se intenzivirati na način da će dio zemalja okupljen oko Njemačke, uključujući i Austiju, sve više zagovarati promjenu smjera izrazito labave monetarne politike ESB-a, jer njemačke štediše, kroz umjetno niske kamate, sufinancirju zadužene potrošače JI Europe. S druge strane, Francuska će, uz svoje bliske prostore, koji uključuju Portugal i Španjolsku, pokušati nametnuti novi ritam i zagovarati ostanak 'labave' politike jer to odgovara prezaduženim zemljama ali i samoj Francuskoj, koja je ekonomski neuspješnija u odnosu na blok zemalja okupljenih oko Njemačke.”, navodi Lovrinčević.

Europska središnja banka je, obzirom na prve nastupe, odlučila zadržati status quo, bez jasnog očitovanja o vizijama, ciljevima i smjerovima, što je posljedica mogućih tenzija do kojih će doći između Francuske i Njemačke. To će biti prva točka koja će biti vidljiva izvana. Energetika će biti drugi veliki segment, a migracijska politika treći.

"Treći segment je, stalno prisutna, migracijska politika, a novi segment industrijska politika EU s nagalskom na politiku klimatskih promjena za koju je najspremnija Njemačka, koja će pokušati nametnuti svoja rješenja. koja JI Europa neće moći pratiti. Hrvatska je, što se tiče energetike slijedila američku politiku uz jačanje ovisnosti o obnovljivim izvorima energije, koji su tehnološki ovisni o Njemačkoj. Što se tiče migracija, bila je na liniji Bruxellesa, a što se tiče monetarne politike, kao prve razdjelnice između Francuske i Njemačka, Hrvatska je u fazi uvođenja eura i više će joj odgovarati pozicija Francuske i dugoročno niskih kamatnih stopa zbog prezaduženosti. Međutim, Hrvatska nije izravno involvirana jer nije u sustavu eura, ali odgovara joj takva vrsta politike”, rekao je Lovrinčević.

Što se tiče gospodarskih promjena na globalnoj razini, u kratkom se razdoblju, ništa važno  neće događati. Velika Britanija ima priliku za nove trgovačke aranžmane i investicije; imaju veliku priliku ali i veliku neizvjesnost i rezultati će biti vidljivi za četiri ili pet godina. Evidentno je, zaključuje Lovrinčević, da su restuktruirali i polititički i ekonomski prostor EU, u kojem postoje dva jaka igrača, koji će vjerojatno svoje međusobne prijepore nametnuti kao europske teme. U vezi s tim i Hrvatska će se morati pozicionirati, izgraditi i zauzeti stav prema važnim pitanjima. 

Dakle, u ekonomskom aranžamanu u dogledno vrijeme neće biti utjecaja Brexita, ali u političkom svakako hoće. Borba za prevlast u EU seli se u dva centra i oni će definirati nove politike, smatra stručnjak.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.