S NOVOM ADMINISTRACIJOM TREBA ODMAH POČETI SURAĐIVATI

LIJEPE USPOMENE Kolinda Grabar-Kitarović prisjeća se razgovora s Joeom Bidenom: Neformalan je, otvoren i iskren

Autor

al

''Tadašnjeg potpredsjednika Bidena pozvala sam u Hrvatsku 2015. godine te je u Zagrebu boravio i bilateralno i na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni. Razgovarali smo na Pantovčaku vrlo otvoreno u najužem krugu suradnika, kao i nasamo. Bilo bi neprimjereno i nediplomatski govoriti o sadržaju tog sastanka, no ono što mogu reći jest da Joe Biden ne samo da je dobro upućen u prilike u JIE, da jako dobro poznaje povijest ovog prostora i odgovornost sviju, nego mu je i iznimno i iskreno stalo do njegove stabilnosti i napretka. U tom kontekstu, Hrvatska može i mora u razdoblju koje je pred nama preuzeti inicijativu''.

10.11.2020. u 13:07
Ispiši članak

Dio je to sjećanja koje je u tekstu napisala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prisjećajući se svojih razgovora s novoizabranim američkim predsjednikom, s kojim je surađivala u vrijeme dok je on bio potpredsjednik bivšega predsjednika Baracka Obame.

Bivša hrvatska predsjednica opsežno je analizirala vjerojatnu novu američku administraciju, uz pretpostavku što će ona učiniti te kako bi Bidenov izbor mogao utjecati na Hrvatsku, a objavio je Jutarnji list.

O Trumpu

Izbor Donalda Trumpa predsjednikom SAD-a bio je svojevrsni bunt protiv elita, odnosno ono što je dio birača smatrao tradicionalnim washingtonskim establishmentom, a koji po njihovom mišljenju nije ponudio rješenja za njima goruća pitanja proteklih desetljeća. U tom smislu, tada je bivša državna tajnica Hillary Clinton bila u dijelu javnosti, ali i u jednom dijelu Demokratske stranke, percipirana upravo kao dio tih elita. Unatoč napetostima na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu koje su obilježile mandat predsjednika Trumpa, ne može se zanemariti i postignute rezultate u području gospodarstva i otvaranje brojnih novih radnih mjesta. U tom kontekstu, sve je vodilo prema reizboru Trumpa.

Međutim, ignoriranje i loše upravljanje krizom oko pandemije Covida-19, koje je pokazalo i sve slabosti američkog zdravstvenog sustava unatoč inovacijama i tehnologiji koju SAD posjeduje, u konačnici je poništilo pozitivne rezultate Trumpove ekonomske politike. To je, zajedno s prosvjedima u nizu gradova zbog položaja afroameričkog stanovništva i podjelama u društvu, bilo ključnim čimbenikom za rezultate ovih izbora. Rezultati izbora i reakcije na njih pokazuju kako je Amerika duboko podijeljena.

Podijeljeno američko društvo

Glavni izazov bit će sveameričko ujedinjenje duboko podijeljenog društva. Izabrani predsjednik Joe Biden to prepoznaje te je odmah najavio "zacjeljivanje" društva i države u tom smislu. Pozvao je i one koji mu nisu dali glas da mu daju šansu. Kao što je u svom govoru istaknula izabrana potpredsjednica Kamala Harris, Biden je srušio jedan od posljednjih tabua i imao "drskost" za potpredsjednicu i svoju desnu ruku nominirati ženu. U tom smislu, napravljen je važan iskorak u američkoj politici, kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj 2015. godine izborom žene na čelo države.

U Washingtonu sam imala prigodu pripremati ključne sastanke s potpredsjednikom Bidenom u vrijeme hrvatskih pristupnih pregovora, s predsjednikom Josipovićem i premijerkom Kosor. Bidenova potpora ulasku Hrvatske u EU bila je ključna u završnim fazama pristupanja.

Hrvatska- SAD

No kad je o našim bilateralnim odnosima riječ, ponovit ću ono što sam rekla i nakon izbora Donalda Trumpa. Hrvatska neće biti visoko na listi prioriteta nove američke administracije. Nismo velika država, a srećom nismo ni država-problem. Odnosi sa SAD-om dobri su i čvrsti. Kako bismo napravili daljnje iskorake, sami moramo nametati inicijative na agendu bilateralnih odnosa i biti proaktivni, a ne reaktivni. U tom kontekstu, Hrvatska i novoj administraciji, odnosno starim prijateljima, treba jasno artikulirati ne samo svoja stajališta, već i rješenja. Nemojmo zaboraviti na važnost razdoblja tranzicije administracija - s novom administracijom treba početi surađivati sada i odmah.

Trumpu se mora priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon. Uostalom, tijekom njegova mandata uspjeli smo privesti prema kraju i dva ključna procesa: ulazak u program izuzeća od američkih viza te početak sklapanja iznimno važnog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, bez kojega ne možemo govoriti o ozbiljnim američkim ulaganjima u Hrvatskoj, što je iznimno važno i za gospodarske odnose i naše iseljeništvo.

Praktični Joe: 'Na summitu 2015. sa mnom se vozio u običnom kombiju'

Od zanimljivosti, izdvojila bih činjenicu kako je američka Tajna služba u suradnji s našim službama danima radila sigurnosne pripreme na Pantovčaku, te iako je naša prvotna ideja bila sastanak održati na Brijunima, oni su smatrali da je Pantovčak daleko najbolja lokacija. To je iskustvo u konačnici svakako bilo i jedan od bitnih razloga kad su se donosile preporuke za trajno sjedište Ureda PRH.

Za potrebe posjeta doveli su i posebno vozilo, kojim je, između ostalog, bilo predviđeno da se Bidena preveze od glavne zgrade Ureda do Vile Prekrižje, gdje sam organizirala objed za sudionike sastanka. Međutim - bojim se, na užas djelatnika Tajne službe - Biden je ušao u zajednički kombi s nama predsjednicima i na odlasku i na povratku iz Vile Prekrižje, te smo tih nekoliko minuta proveli u srdačnom razgovoru.

Za mene je to bio izraz njegova poštovanja svima nama koji smo sudjelovali na zagrebačkom sastanku na vrhu te dokaz njegova stava kako je doista zainteresiran za praktična i trajna rješenja, a ne protokol. Sve u svemu, razgovor koji se vodio tijekom ručka, na kojem su sudjelovali samo predsjednici, bio je puno neformalniji, otvoreniji i iskreniji od sjednica sastanka.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.