TIK PRED EUROPSKE IZBORE

Lički prijevremeni izbori pokazat će snagu stranaka na terenu

Autor

Marijan Opačak

Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) u Gospiću primilo je deset kandidacijskih lista za prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, koji će se održati 10. ožujka. U petak kasno navečer objavljeno je da je prihvaćeno devet pravovaljanih kandidacijskih lista, a lista Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti START s nositeljem Josipom Milinkovićem ne smatra se pravovaljanom, potvrdila je Hini predsjednica ŽIP-a Milka Vraneš.

23.02.2019. u 08:58
Ispiši članak

 Ovi prijevremeni lokalni izbori važni su iz nekoliko razloga. Oni su prije svega pokazatelj strankama kako građani percipiraju njihove stranke tek nekoliko mjeseci prije Europarlamentarnih izbora, a pokazat će i stvarnu snagu HDZ-a u njihovoj nekadašnjoj utvrdi. 

Prijevremeni izbori za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije održavaju se jer je Skupština odbila prijedlog proračuna župana Darka Milinovića. Premda je Milinović nekoliko mjeseci prije izglasavanja proračuna isključen iz HDZ-a, iz te su stranke najavljivali kako će podržati Milinovićev proračun za 2019. godine. No onda je, kako to u politici inače biva, došlo do preokreta i sada slijede izbori za Županijsku skupštinu. Proračun je naposljetku srušen 28. prosinca. 

Za izbore je predano deset kandidacijskih lista što znači da se 310 kandidata bori za 31 mandat, a svoje su prijedloge kandidacijskih lista dostavili kronološkim redom: 

  • "Samostalna demokratska srpska stranka“ (SDSS) čiji je nositelj Milan Uzelac
  • grupa Birača  s nositeljem Darkom Milinovićem
  • "Socijaldemokratska partija Hrvatske" (SDP) s nositeljem Tomislavom Zrinskim,
  • "Živi zid" čiju listu nosi Rade Jug,
  • "Bandić Milan 365 stranka rada i solidarnosti“ čija je nositeljica Danijela Bogić
  • grupa birača s nositeljem Antom Dabom
  • HSLS-HNS, nositelj je Ante Franić,
  • Koalicijska lista HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS ( Hrvatska Bunjevačka stranka) na čelu s nositeljem Marijanom Kustićem
  • HSP s nositeljem Karlom Starčevićem
  • te Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti (START) s nositeljem Josipom Milinkovićem.

Dalija Orešković loše startala

Međutim, kandidacijskoj listi Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti (START) s nositeljem Josipom Milinkovićem nije  dozvoljeno natjecati se. To je priznala i predsjednica START-a Dalija Orešković. Već kod predaje liste rekla je kako su u START-u svjesni da njihovu listu Županijsko izborno povjerenstvo neće potvrditi kao pravovaljanu.

"Lista je imala opciju da se natječe kao nezavisna, ali tada lista ne bi nosila ime stranke START već ime s relativno neprepoznatljivim nositeljem koji se u javnosti u ovom trenutku ne povezuje sa STARTOM", rekla je Orešković i dodala: "bila bi to samo još jedna u nizu nezavisnih lista, a to bi bila šteta, jer smo iznad očekivanja dobili podršku u anketama, ali građani, birači ne bi znali o čemu se tu radi, jer mi sada nemamo, kao primjerice HDZ, dovoljno novaca za oglašavanje da napravimo medijsku vidljivost nezavisne liste, kao naše".

Ono što je Dalija Orešković zapravo htjela reći jest da nije uspjela skupiti 600 potpisa građana kako bi predala Nezavisnu listu preko koje je njezin START mogao prvi put izaći na izbore. Naravno, bitna je i percepcija. START Dalije Orešković, kao tek osnovana stranka, nema razgranatu mrežu organizacija i ljude na terenu. U takvom stanju START ovisi samo o imenu Dalije Orešković, a katastrofom na izborima, što bi svakako doživjeli i da su na izbore izašli i kao stranka ili kao neovisni, mogla bi se promijeniti percepcija građana prema STARTU-od pobjedničke u gubitničku. Takvo nešto novoj stranci pred prvi veliki izazov, a to su europarlamentarni izbori sigurno ne treba. 

Lički HDZ čekaju teška politička vremena

Ako pogledamo rezultate posljednjih lokalnih izbora održanih 2017. godine i preko njih pokušamo izvući nekakav zaključak, HDZ koji je protekla tri desetljeća u Lici uvijek osvajao natpolovičnu većinu ovoga puta to ne može očekivati. 

Izlaznost na izborima u Lici bila je tek nešto manja od 50 posto. HDZ-ova koalicija na lokalnim izborima 2017. godine osvojila je čak 55 posto. No tada je HDZ vodio Darko Milinović, a jedinu oporbu za mandate u Županijskoj skupštini činio im je HSP i njegov predsjednik Karlo Starčević. 

Nakon što ga je HDZ izbacio iz svojih redova Milinović je, nakon početnih prijetnji i negodovanja, bio spreman na suradnju sa svojim nekadašnjim stranačkim kolegama. No nakon što su mu okrenuli leđa i glasovali protiv prijedloga njegovog proračuna spremno je organizirao listu s kojom će pokušati HDZ-u otkinuti dio biračkog kolača. 

HDZ bez Darka Milinovića sigurno neće moći opet računati na 55 posto. Međutim, s obzirom na to da se birači HDZ-a dokazano više vežu za stranku nego za ime ili pojedinca, Milinović će imati problema osvojiti dovoljno mandata kako bi mogao utjecati na zbivanja u Skupštini. 

Naravno ne treba Milinovića u startu odbaciti no činjenica je da, iako je Milinović na prošlim lokalnim izborima osvojio vlast u Županijskoj skupštini, HDZ je pod njegovim vodstvom izgubio vlast u nekoliko gradova i općina Ličko-senjske županije.  

HSP ostaje u oporbi 

HSP Karla Starčevića na posljednjim  izborima osvojio je skoro 30 posto biračkog povjerenja. Svojom oštrom retorikom lički gospodarstvenik uspio je ujediniti desnicu iza HSP-a i tako postati najveća oporbena stranka u Ličko-senjskoj županiji. Uspio je i srušiti utvrdu HDZ-a i postati gradonačelnik Gospića. Iako je uspio zaraditi i kaznu od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, to mu neće previše naštetiti na ovim izborima.

Starčević bi mogao računati i na dio HDZ-ovih birača koji, kako je svojevremeno upozoravao Milinović, nije zadovoljan smjerom u kojem ide njihova stranka.  Iako na njih računa i nekadašnji lički Putin oni će se vjerojatno prikloniti HSP-u kao najvećoj oporbenoj stranci.

Ante Dabo kvari račune i Milinoviću i HDZ

Račune HDZ u i Milinoviću mogao bi pokvariti i Ante Dabo gradonačelnik Novalje od 2013. godine. Dabu je Milinović izbacio iz HDZ-a, a poslije mu i onemogućio povratak jer se ovaj bez Milinovićevog odobrenja kandidirao kao neovisni kandidat za gradonačelnika Novalje.

Dabo je na mjesto novaljskog gradonačelnika došao pobijedivši prezimenjaka Ivana Dabu, najdugovječnijeg HDZ-ovog gradonačelnika. Ivan Dabo kojeg su sugrađani prozvali Napoleonom, spremao se šesti put zaredom sjesti u čelnu fotelju grada Novalje. Ali Ante Dabo, iako dugogodišnji HDZ-ovac, na izbore je izašao samostalno i pobijedio. S obzirom na to da je i 2017. godine bez problema pobijedio HDZ i osvojio natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Novalje treba računati i na to kako će ovog puta uspjeti HDZ-u uzeti i poneki mandat u Županijskoj skupštini. 

Od SDP-a neće ostati ništa

SDP u Ličko-senjskoj županiji nikad nije ni mogao računati na veću podršku. Posljednje izbore dobio je tek nešto više od 10 posto, ali pitanje je koliko je potpore izgubio u posljednje dvije godine političkog glavinjanja SDP-ove središnjice te s obzirom na to da na ove izbore izlazi i Bandićeva stranka koja većinom preuzima razočarane glasače SDP-a i s obzirom na izlazak Živog zida na izbore pitanje je hoće li lički socijaldemokrati uspjeti postići sličan rezultat. 

Živi zid nema organiziranu kapilarnu mrežu stranačke infrastrukture na terenu i na ove izbore izlaze kako bi pokazali da su politički prisutni. Dio glasova Živi zid sigurno će oduzeti SDP-u, ali to nikako neće biti dosta za prolazak izbornog praga. Iako je anarhistički antiestablishment sam po sebi jaka i donekle romantična politička poruka činjenica je kako izbore dobivaju stranke s organiziranom infrastrukturom i većim brojem volontera koji su spremni izgubiti svoje slobodno vrijeme kako bi njihova stranka ili ideja izborila mandat/e. 

Slično bi mogla proći i stranka Milana Bandića čiju listu nosi politički anonimac koji bi trebao preuzeti nešto glasova razočaranim SDP-ovcima i nešto glasova dobiti zbog imena zagrebačkog gradonačelnika. Naravno to bi moglo dovesti do potpune propasti SDP-a u toj županiji. Aferama načeti socijaldemokrati ovog puta jedva će proći izborni prag. 

Naravno na izbore izlazi i SDSS čiju listu nosi Mladen Uzelac. No kako zbog starenja stanovništva te iseljavanja, a s obzirom na to da su na izborima 2017. godine jedva prošli izborni prag pitanje je hoće li SDSS na ovim izborima uspjeti osvojiti mandat. 

HSLS bi ponovno mogao iznenaditi 

Iznenađenje ovih izbora, kao i onih iz 2017. godine sigurno bi mogao biti HSLS. Sad u koaliciji s HNS-om te s Antom Franićem, koji je 2017. godine osvojio 16 posto na izborima za župana u borbi protiv Darka Milinovića HSLS bi ovog puta mogao osvojiti koji mandat više. Naime, sinergijski učinak tih stranaka mogao bi im ovog puta donijeti možda i 10 posto potpore i koji mandat više. 

Percepcija je političarima bitna 

Ono što sa sigurnošću znamo jest da će oko 43.900 birača na 119 birališta u županiji birat će 31 člana Županijske skupštine, a zamjenica predsjednice Županijskog izbornog povjerenstva Žana Lajnić rekla je da u 20 godina rada na izborima takvu kandidacijsku gužvu nije vidjela. 

Lički izbori pokazat će ponovno koliko stranka i ime Milana Bandića izvan Zagreba politički uistinu vrijede, ali i kakav je stvarni rejting Živog zida koji se tek mora dokazivati na terenu. Tik pred Europarlamentarne izbore ovi lokalni prijevremeni izbori dat će građanima percepciju snage stranaka. Međutim, ono što je i najvažnije pokazat će i na kakvu većinu HDZ računa. 

HDZ je s partnerima i izazvao ove izbore kako bi rušio Darka Milinovića s mjesta župana. Vidjet ćemo koja će politička stranka biti spremna tek nekoliko tjedana nakon izbora i nakon formiranja većine u županijskoj skupštini ponovno rušiti proračun i izlaziti na izbore kako bi izmakli fotelju Milinoviću. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.