Tko o čemu, Novosti o zloporabi javnog novca

'Licemjerje je blaga kategorija, kakve veze imaju novine za srpsku manjinu s Laudatom i Hrgom?!'

Autor

mjš

Tjednik SNV-a Novosti u članku od 8. travnja proziva katoličku Laudato TV za "ekstremni neokonzervativizam", to jest za radikalna stajališta u zastupanju domoljublja i vjere, ali i za relativiziranje prošlosti i Drugog svjetskog rata. Također se osvrću i na modele financiranja prve hrvatske katoličke televizije, a mi smo tim povodom razgovarali s direktoricom Laudata Ksenijom Abramović te urednicom i novinarkom Nadom Prkačin.

14.04.2018. u 14:13
Ispiši članak

"Baš je zanimljiv trenutak u kojem se pojavljuje propagandni 'manifest' tjednika Novosti o LTV-u, i to u svjetlu atributa kojima nas optužuju. Jer su, shodno tim optužbama koje navodite u svom pitanju: radikalno domoljublje, relativiziranje prošlosti i Drugog svjetskog rata, za referirati se o LTV-u imali pune prethodne dvije godine. U tom vremenu imali su, za ono što se protivi njihovom uvjerenju i djelovanju, direktni povod za tako huškački, pun predrasuda, diskreditirajući tekst i napad na LTV. A dosad to ipak nisu činili. Mogu to čak i razumjeti. Trebalo je doći na red", govori Ksenija Abramović za Direktno, te nastavlja:

"Da samo podsjetim u kakvom se društvu 'osuđenika' od strane Novosti LTV našao. Već je to veliki pokazatelj njihove profesionalnosti i objektivnog, neostrašćenog informiranja o svemu što ima veze s pridjevima hrvatski, vjerski, katolički, s imenicama Hrvatska, Katolička crkva. To je najveći predmet njihovog zanimanja, za to napadati oni koriste svoje novinarstvo i izdavaštvo".

"Dakle, partizanske zločine u Hudoj jami Novosti nazivaju 'faktografskom neistinom i poluustaškom ideologijom', katolički tjednik Glas Koncila 'Gnjus Koncila', a što reći o navodnom uvođenju 'ustaške katoličke diktature', hrvatskom branitelju u Oluji prikazanom kao krvožednom vampiru!?", pita se Abramović.

Ksenija Abramović

'Naći se u Novostima doživljavam kao priznanje'

"Dakle, u oslobodilačkoj akciji Hrvatske vojske koja je upravo tjedniku Novosti omogućila godišnje više od tri milijuna kuna da blate i Oluju i zemlju u kojoj žive. Točnije, od čije teške podnošljivosti, ali unovčene, žive", ističe Abramović.

Podsjetila je na naslovnice 'Lijepa naša gori' i 'Rod luđaka'.

"Eto, u takvom 'okruženju' našao se LTV. Zapravo, naći se među 'odabranima' u Novostima mogu čak doživjeti kao kompliment i priznanje svega dvogodišnjem djelovanju jedne nekomercijalne, obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima, čiji je većinski i dominantan sadržaj tumačenje Božje riječi, crkvenog nauka, prikazivanje stvarnosti iz života Katoličke Crkve".

S obzirom na etikete i pritužbe u tom tekstu, pitam se kako nas Novosti nisu tako raščlanile kad su za to i imale neposredan povod, nastavlja Abramović.

"Da podsjetim, u nakladničkoj kući Laudato potpisujem produkciju, između ostaloga, tri dokumentarna filma: 'In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri' (2015.), koji tematizira ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca, žrtava komunističko-partizanskih zločina u Drugom svjetskom ratu i poraća; 'Magnum Crimen 1945.' (2015.) opisuje do danas nesuđenu, zapovjednu odgovornost za pokolj desetaka tisuća pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca na bleiburškom polju i križnim putevima nakon Drugog svjetskog rata; film 'Nikad se nisu vratili' (2014.) razotkriva krivotvorenu komunističku povijest glede slavljenja 27. srpnja 1941. godine kao početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj", govori Abramović i dodaje da je toga dana u mjestu Srb zapravo počelo protjerivanje, ubijanje, paljenje i uništavanje svega što je u tom kraju imalo pridjev hrvatski.

'Objava teksta iz Novosti poklapa se s našim praćenjem prosvjeda protiv Istanbulske' 

Naša sugovornica naglašava da je "mjesto Boričevac u četničko-komunističkom pohodu u kolovozu 1941. godine izgorjelo u samo sat vremena, a njegovi stanovnici protjerani su po cijelom svijetu i nikad se poslije nisu smjeli vratili kućama".

"Eto, te je filmove LTV emitirao i javno predstavljao u protekle dvije godine. Takvu istinu o stradanju hrvatskog naroda, tijekom prošlih komunističkih desetljeća lažiranu, krivotvorenu, prešućivanu, sakrivanu, kažnjavanu, neizgovaranu, dokumentirano je predstavio na velikim kino projekcijama, od Zagreba, u gradovima diljem Hrvatske i među Hrvatima u inozemstvu".

"Ali", ističe direktorica Laudata, "Novosti se javljaju baš u ovom trenutku, kada se naša produkcija značajno proširila i, dapače, dominantno emitira katolički, kršćanski, duhovni sadržaj, u kojem za sebe puno toga mogu pronaći mnogi ljudi dobre volje. Istraživačko novinarstvo Novosti glede djelovanja i emisija LTV-a možda je duže trajalo. Meni preostaje uočiti da se objava toga teksta poklapa baš s danima kada smo javnosti uživo prenijeli još jedan važan događaj za hrvatski narod, emitiranje poruka govornika i događanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije".

U članku se propituje i financiranje Laudato TV-a, pa se tako navodi kako je "za proizvodnju pet emisija prošle i ove godine Laudato TV dobila gotovo 1,3 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma", no kako je taj novac poslužio za "promociju mizoginije, šovinizma, homofobije, transfobije, neznanstvenih teorija". Nije li neobično, pitamo Kseniju Abramović, da se takvom problematikom bavi upravo tjednik Novosti, s obzirom da je i sam suočen s optužbama za zloupotrebu državnog novca?

"Da, suočen je s optužbama, ali ne i odgovarajuće sankcioniran. Što im stalno daje nova krila u širenju nesnošljivosti prema Hrvatskoj i svemu hrvatskome. Njihova zloupotreba državnog novca, nažalost, ne podliježe pravnoj kazni koja bi imala funkciju prevencije njihovog budućeg lošeg čina, kojima pod izlikom satire gaze dostojanstvo hrvatskog čovjeka", odgovara Abramović.

'Novosti su više puta kršile zakon o slobodi vjeroispovijesti'

To se, nažalost, događa i uz mirnu toleranciju od strane aktualne vlasti u Hrvatskoj, mišljenja je Abramović.

"Novosti pokazuju kako živjeti slobodu bez poštovanja drugoga i društvene odgovornosti. Novosti su više puta kršile zakon o slobodi vjeroispovijesti i zakon o slobodi vlastitog mišljenja, koje se kod njih manifestira u izrugivanju i stalnom vrijeđanju 'neistomišljenika', unatoč činjenicama i argumentima koje su najbolji demanti njihovih mrziteljskih, izrugujućih konstrukcija", ističe naša sugovornica.

"A sada glede njihovih financijskih navoda u tom tekstu", nastavlja Abramović, "točno je da je LTV-u Fond za poticanje pluralizma odobrio 1,3 milijuna kuna za proizvodnju naših pet autorskih projekata. Reći da je taj iznos dobilo pet emisija LTV-a zla je manipulacija. Taj je novac dodijeljen za pet projekata, koji sveukupno za 2017. i 2018. godinu obuhvaćaju 262 emisije. U 2017. godini dobili smo 640.060.56 kn za sveukupno 172 emisije. Naslovi tih emisija i njihova tematika najbolje demantiraju kolika su podvala i kleveta optužbe, riječi koje u pitanju spominjete u navodima", ističe Abramović i navodi o kojim je projektima riječ:

"Dakle, te emisije su Blagoslovljen tek, Božanstvena komedija, Zlatni savjeti, Život i zdravlje te sportska emisija Dudo i prijatelji. Te su emisije u službi njegovanja kulturne raznolikosti i baštine, poticanja kvalitetnih programa za dobrobit djece i mladih, promocija zdravlja i zdravstvene kulture, razvoj odgoja i obrazovanja".

'Manipulacija podacima Fonda za poticanje pluralizma'

"Zbog manipulacije javnim podacima Fonda za poticanje pluralizma koji se odnose na LTV, radi točnog informiranja javnosti želim Vašim čitateljima reći kako su raspoređena dodijeljena sredstva koja Fondu trebaju biti i knjigovodstveno opravdana", govori nam direktorica Laudata.

"Dakle, Novosti su napisale da je emisija Božanstvena komedija dobila 240.000,00 kn. Netko bi mogao na prvu pomisliti da je taj novac utrošen na njeno jedno emitiranje. Ali, taj iznos je podijeljen na 73 emisije Božanstvene komedije, što je njihova produkcija za 2017. i 2018. godini. U 2017. godini emitirana je 51 Božanstvena komedija, a trošak po jednoj epizodi u jednosatnom trajanju je 2.371.69 kn", objašnjava.

Na pitanje urednici i novinarki Laudato TV-a Nadi Prkačin kako odgovara na navode da se u njezinim emisijama relativizira fašizam i preuveličava broj žrtava komunističkih zločina dobivamo odgovor: "Za razliku od šupljeg agitpropovskog  teksta koji kao da je pisan tamo negdje 50-ih godina, u mojoj emisiji gostuju relevantni stručnjaci koji činjenicama upotpunjuju ono što tvrde i uvijek ostavljaju prostor za različito mišljenje".

Nada Prkačin

'Od 24, samo dvije emisije propituju političke teme'

LTV u vlastitoj produkciji ima 24 emisije, dodaje Abramović te razlaže: "Od toga, svega naše dvije emisije, Moja Hrvatska i Prosudbe, izborom gostiju i tema bave se propitivanjem političkih i društvenih tema. Za te dvije emisije nismo niti tražili financijska sredstva za podršku od Fonda za pluralizam. Dosad te emisije, po reakcijama u javnosti, nisu izazvale nikakve afere ili kontroverze u problematiziranju s ičije strane. Ali eto, i te dvije političko-društvene emisije dovoljan su razlog da nam Novosti prišiju etikete koje već jesu".

"Kakav je omjer snaga u financijskoj podršci LTV-a u odnosu na preostale tri televizije u Zagrebačkoj županiji, pokazuje i javno dostupan podatak da je Grad Zagreb u 2017. godini Z1 televiziji dodijelio financijsku potporu od 1,87 milijuna kuna, Otvorenoj televiziji 1,76 milijuna kuna, Nezavisnoj televiziji 1,25 milijuna kuna, a Laudato TV-u 110 000 kuna. Mi smo zahvalni i za tu podršku, bez obzira što ona u dobivenom iznosu značajno odstupa od onoga što su dobile preostale tri televizije", ističe Abramović te dodaje:

"Koristim ovu prigodu zahvaliti našim dobrim, dragim i velikodušnim dobročiniteljima i članovima Kluba prijatelja LTV-a, jer LTV se čak 68 posto financira od donacija. Sredstva podrške iz državne i lokalne samouprave iznose 22 posto od ukupnog prihoda te samo 10 posto dolazi prihoda od marketinga. Glede zadnje stavke, naglašavam da je stvarnost televizija vjerskog, u ovom slučaju katoličkog sadržaja, svugdje u svijetu, takva da se mnogi ne žele oglašavati na vjerskom kanalu, kako se ne bi 'zamjerili' svojim korisnicima i potrošačima različitih uvjerenja".

'Licemjerje je još i blaga kategorija'

Na pitanje bi li zbog svega navedenog Novosti nazvala licemjernima, Abramović odgovara kako je licemjerje "još i fina, blaga kategorija za pripisati je kao osobinu Novosti".

"To što urednička politika Novosti radi i kakvim 'novinarstvom' se bave u zemlji, koju, ne znam doživljavaju li je oni sami svojom domovinom, nazvala bih mentalnim i psihološkim terorom nad pripadnicima hrvatskog naroda i hrvatske države koje svojim poreznim izdvajanjima plaćaju hrvatski građani".

Nada Prkačin na isto pitanje odgovara kako članak Novosti i ne bi nazvala licemjernim, "nego zlonamjernim i s predumišljajem". "Zapravo i ovaj tekst je dokaz da se novcem hrvatskih građana vodi specijalni rat protiv Hrvatske", naglašava Prkačin te dodaje kako joj nije jasno zbog čega to hrvatska vlast uopće tolerira.

Budući da je se u istome članku želi diskreditirati tvrdnjom da je na HRT-u dobila otkaz jer je "neovlašteno koristila arhivu za izradu dokumentarca o Anti Gotovini", pitali smo Prkačin u kojoj je fazi sudski proces započet njezinom tužbom protiv HRT-a. "Mogu najkraće odgovoriti protupitanjem: kakve veze imaju novine za srpsku manjinu koje financiraju građani Republike Hrvatske s mojim otkazom na HRT-u i s programom Laudato televizije?" odgovara Prkačin. "To mi se pitanje nameće i u slučaju kolegice Hrge. Ništa me  neće zaustaviti na putu dokazivanja nepravde koja mi je učinjena na HRT-u", dodaje. 

"Zašto je tom glasilu većinski hrvatski narod, ujedno i financijer, tako mrzak i konstantni neprijatelj kojem stalno 'nešto' zamjeraju, trebalo bi njih pitati", govori Abramović. "Mi smo u svom programu emitirali emisije i ekumenskog sadržaja. A na tu najnoviju 'čestitku' Novosti, LTV će uzvratiti razgovorom s episkopom SPC-a Porfirijem, mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim, čime ćemo prigodno pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj čestitati Uskrs kojeg slave po julijanskom kalendaru", zaključuje direktorica Laudato TV-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.