EBOLA PRED VRATIMA

Liberijski medicinari najavljuju štrajk, svijet u strahu od epidemije

Autor

Direktno.hr

13.10.2014. u 13:20
Ispiši članak

Liberijski zdravstveni službenici namjeravaju krenuti u nacionalni štrajk zbog niskih naknada za rizik u liječenju oboljelih od ebole, piše, BBC.

Pomoćnik liberijskog ministra zdravlja Tolbert Nyenswah kaže kako bi štrajk imao negativne posljedice na zaražene ebolom  te bi utjecao na napredak koji je dosada učinjen u borbi protiv te bolesti. Naknada za rizik trenutno iznosi manje od 3.000 HRK mjesečno na osnovnu plaću u iznosu od 1200- 1800 HRK: Medicinsko osoblje traži iznos naknade od 4.200 HRK, ali i i osobnu zaštitnu opremu te osiguranje.

Liberija je jedna od zemalja najteže pogođenih epidemijom ebole, a do sad je umrlo 95 članova medicinskog osoblja.

SAD strahuje od širenja ebole

Strah od širenja ebole u Sjedinjenim Državama pojačao se u nedjelju nakon što su testovi pokazali da je jedna teksaška bolničarka koja se brinula za prvog oboljelog od ebole u zemlji pozitivna na tu smrtonosnu bolest.

O  drugom slučaju ebole u Teksasu obaviješten je Barack Obama. Američki predsjednik želi da savezne vlasti poduzmu dodane korake kako bi osigurale da američki zdravstveni sustav bude pripremljen točno slijediti protokole o postupanju kod ebole, nakon vijesti da je došlo do kršenja protokola u Dallasu.

Obama je rekao da savezne vlasti moraju "poduzeti hitne dodatne korake kako bi bolnice i davatelji zdravstvenih usluga širom zemlje bili pripremljeni slijediti protokole ako se susretnu s pacijentom oboljelim od ebole".

Liječnički timovi su tako na newyorškom aerodromu JFK počeli u subotu provjeravati putnike koji u SAD stižu iz tri zapadnoafričke zemlje, tražeći od njih da ispune upitnik o eboli i mjereći im tjelesnu temperaturu, u pokušaju da zaustave moguće širenje virusa u zemlji.

Putnicima koji stižu na taj aerodromi iz jedne od tri zapadnoafričke zemlje ili  koji su u njima presjedali, posebnim "pištoljima" za mjerenje tjelesne temperature provjeravat će se je li ona povišena, pitat će ih se i o zdravstvenom stanju i jesu li možda bili u kontaktu s nekim pacijentom zaraženim ebolom.

Provjere će zahvatiti samo Onima koji će imati povišenu temperaturu ili druge simptome ili koji su eventualno bili izloženi virusu vlasti će odrediti odlazak u bolnicu na pregled, u karantenu ili izolaciju.

Srbija ozbiljno shvatila mogućnost od širenja smrtonosne bolesti

Srbija je ozbiljno shvatila moguću opasnost od širenja ebole, drži situaciju pod kontrolom i počela je mjeriti tjelesnu temperaturu putnicima koji dolaze iz kritičnih područja.

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je kako je u međunarodnoj zračnoj luci “Nikola Tesla”, po uzoru na Sjedinjene Američke Države, počelo mjerenje temperature putnicima koji u Beograd stižu iz kritičnih područja.

Dodao je kako je počela hitna nabava zaštitne opreme. Zdravstvene vlasti Srbije odredile su da karantena, ukoliko se ebola pojavi u Srbiji, bude u hotelu “Nacional”, uz autocestu Beograd-Zagreb, a tu odluku i službeno treba potvrditi vlada

Lončar je najavio da već od ponedjeljka sedam specijaliziranih ekipa  pod okriljem Ministarstva zdravlja krenuti diljem Srbije i započeti edukaciju svih koji bi po prirodi posla mogli biti izloženi riziku od zaraze virusom ebole.

Zaražena bolničarka pokazuje znakove poboljšanja

Bolničarka koja je u Španjolskoj u bolnici zbog ebole u subotu pokazuje znakove poboljšanja nakon eksperimentalnog tretmana.

Prema bolničkim izvorima, Romero je svjesna i s vremena na vrijeme govori. Ipak, njezino je stanje bolje ali i dalje teško".

Ona je u petak primila dozu Zmappa, jednog od eksperimentalnih lijekova za borbu protiv ebole.

Cjepivo je najbolje rješenje u borbi protiv ebole

Budući da ne postoji testirana pouzdana cjepiva za liječenje ebole, WHO pokuša promptno provesti mjeru kako bi doskočila stausu quo. Najvažnije je pronaći način u sprječavanju ove bolesti kao i spuštanjeu stope smrtnosti koja se kreće od 66 do 70 posto.

S tim ciljem WHO sada procjenjuje i testira nova i neregistrirana cjepiva i terapije u kombinaciji s drugim registriranim načinima terapija.

Medicinska struka se slaže da se cjepivo čini najboljim rješenjem za intervenciju u trenutku epidemije ebole u smislu dugoročne zaštite za izloženo stanovništvo. Dva cjepiva od kojih se najviše očekuje trenutno se nalaze u prvoj fazi kliničkih testiranja, piše Huffington post.

Rusija je priopćila da će usavršiti tri cjepiva protiv ebole u roku od šest mjeseci, rekla je u subotu ruska ministrica zdravlja Veronika Skvorcova.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.