DONOSIMO DETALJE

Legendarni 101 se gasi? VEM im odbio produljiti koncesiju, a postojeća istječe za 11 dana

Autor

Ivan Grandov/Barbara Kraš Kedmenec

Ovaj mjesec Radio 101 proslavio je 37 godina emitiranja, što je staž vrijedan divljenja. Međutim, riječ je o radiju koji je od epiteta "neovisan", najpoznatijeg po velikom skupu podrške 1996. koji je na ulice izmamio oko stotinu tisuća građana, postao radio koji već više od desetljeća polako propada, da bi nedavnom odlukom Vijeća za elektroničke medije i službeno bila zapečaćena njegova sudbina.

20.05.2021. u 18:54
Ispiši članak

Kako je Vijeće izvijestilo u svojoj odluci od srijede, poništena je Obavijest o namjeri davanja koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga radija od 1. travnja na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naime, Radio 101 nije zadovoljio formalne uvjete natječaja, dok je drugi ponuditelj, TOP RADIO d.o.o., zadovoljio uvjete, ali je u međuvremenu povukao svoju ponudu.

Kako su u svom odgovoru na naš upit dodatno pojasnili u Agenciji za elektroničke medije, Radio 101 d.o.o. je dostavio ponudu s nepotpunom pratećom, zakonski propisanom dokumentacijom: "Ponuditelj nije dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama. Nadalje, utvrđeno je kako ponuditelj ne zadovoljava minimalne financijske uvjete jer iz njegova priloženog poslovnog plana proizlazi da nema osigurana dostatna sredstva za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja".

Koncesija do 31. svibnja

S obzirom na to da na kraju nije ostao nitko kome bi se koncesija mogla ustupiti, AEM je izvijestio da je donesena jedina moguća odluka - ona o poništenju ranije spomenute Obavijesti.

Radio 101 d.o.o. ima sklopljen važeći ugovor o koncesiji temeljem kojega prava i obveze završavaju s danom 31. svibnja 2021., potvrdili su nam u AEM-u, što znači da Radio 101 nema budućnosti.

Radiju 101 smo poslali upit da nam potvrde znači li ovo sve da se radio gasi te smo ih zamolili i za komentar odluke, ali do okončanja teksta odgovor nismo dobili. 

U AEM-u su još kazali kako se o mogućnosti ponovljenog raspisivanja Obavijesti o namjeri davanja koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga radija na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije "još nije raspravljalo" i odluka o tome "u ovome trenutku nije donesena".

Kratka povijest radija

Početak Radija 101 veže se uz "Radio Šlic", malu ilegalnu radio postaju "s odličnim glazbenim i provokativnim verbalnim intervencijama", kako stoji u opisu na službenoj web stranici radija. U svibnju 1984. počeo je emitirati kao službeni "Omladinski radio", da bi na kraju, emitiranjem na frekvenciji 101, radio dobio ime koje i danas nosi.

Ipak, ta frekvencija po kojoj je Radio nazvan, oduzeta im je 1987., da bi bila vraćena tek 2003., nakon izmijene Zakona o HRT-u, kojim su se stvorili preduvjeti da Radio Sljeme i Radio 101 zamijene frekvencije.

"Stojedinica" je već jednom trebala izgubiti koncesiju odlukom Vijeća za telekomunikacije od 20. studenoga 1996. Dan kasnije na glavni je zagrebački trg izašlo oko 100 tisuća građana u znak podrške Radiju, a pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio gotovo cijeli glavni grad, koncesija im je vraćena.

U međuvremenu je od onda puno toga krenulo krivo, od milijunskih dugova i podizanja kaznenih prijava, štrajkova zaposlenika i stečaja, da bi "stara garda", koja je na "Stojedinici" utirala standarde u emitiranju otišla s Radija i 2014. zatražila dobivanje koncesije za radio Yammat, čime je Radio 101 dobio ozbiljnog konkurenta. 

Bez obzira na mnoge kontroverze, što pozitivne, što negativne, koje su pratile Radio 101 kroz desetljeća, znači li ovo da će nakon dugog niza godina, Zagrepčani ostati bez još jedne od legendi?

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.