za direktno

Kulić protiv Plenkovića: Nemamo šanse smanjiti PDV, dva su glavna razloga

Autor

Marijan Opačak

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu na Aktualnom prijepodnevu kako će Vlada smanjiti PDV.  Međutim, ekonomist Guste Santini i bivši ministar financija Slavko Linić ne slažu se s premijerom.  Hrvatski filozof, politolog, ekonomist i sociolog Slavko Kulić s njima dijeli mišljenje. 

20.01.2018. u 10:51
Ispiši članak

"Građanin je potrošač, djelatnik i investitor. Ne postoji nijedan porez koji ne plaćaju građani. Samo smanjenje PDV-a neće nas dovesti na pravi put. Činjenica je da u RH postoji tržišna država, ako se smanji PDV, nemamo pravo tražiti od prodavača da za taj iznos smanji cijenu. Oni to neće ni napraviti, za to ne vidim nijednog razloga. Ako smanjite PDV, to je jasan signal stranoj konkurenciji da još više dolazi u Hrvatsku. Kako je hrvatsko gospodarstvo inferiorno vjerojatno će doći do smanjenja radnih mjesta", rekao je Guste Santini. 

Slavko Kulić za Direktno je rekao kako je ovo što je naveo Santini samo jedan od razloga zbog kojeg ministar financija Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković ne mogu ići na smanjenje PDV-a. "PDV ne bi smio dirati nitko jer u Hrvatskoj rastu fiksni troškovi mirovinskih fondova, pa dug mirovinskog osiguranja iznosi 36 milijardi i to nitko ne može smanjiti. Drugi je zdravstvo s 28 milijardi kuna duga i ta se oba fonda nadopunjavaju iz procesa desupstalizacije ili iz inozemnog duga".

Kulić navodi kako smanjenje upravo zbog toga nije moguće.

"Ministar može na nekim stavkama povećati ili smanjiti PDV, no PDV je najjači izvor proračunskih prihoda i nemamo ga šanse smanjiti jer ono što uvjetuje tako visoki PDV se ne smanjuje, a to su isplata mirovina i zdravstveno stanje naroda koje struka ne može pratiti, a kamoli zaustaviti", rekao je. 

Dodao je kako moramo gledati cjelinu, a ne raditi parcijalno i  kako se upravo zbog ova dva razloga slaže sa Santinijevim stavom da ministar ne može smanjiti PDV bez velikih i ozbiljnih posljedica. 

Investicije u Hrvatsku mogu doći samo od spekulativnog kapitala i čekamo ih već godinama, mišljenje je našeg sugovornika.

"Da bi mogli održavati sustav, nama bi trebalo toliko investicija, ili iz domaće akumulacije ili stranog direktnog kapitala koji bi se usudio ući u Hrvatsku s obzirom na to da smo izrazito pravno i politički nesigurna zemlja, da nam stopa rasta bude, osobno sam računao, viša od 10 posto", rekao je naš sugovornik i dodao kako će se rashodovna strana nastaviti povećavati, a prihodovna padati.

"Naš dosadašnji rast gospodarstva nastao je na inflaciji potrošnje, a ne na stvaranju novih dodanih vrijednosti", napomenuo je Slavko Kulić i zaključio: "I MMF i Europska komisija podržavat će potrošnju no PDV ne može biti uporište za sve, mada je on najveći i najviše puni proračun. Možemo smanjiti troškove zdravstva, ali onda moramo zakinuti i bolnice, zdravstvene radnike i same pacijente".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.