odugovlačenje referenduma

Kuhar: čišćenje i održavanje privatnicima - nezakoniti outsourcing

Autor

Direktno.hr

21.11.2014. u 13:34
Ispiši članak

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja u državnim tijelima provodi se nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje, smatraju u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Ta je odluka, smatraju u sindikatu, nezakonita i diskriminirajuća, a Vlada time diskriminira građane.

Sindikati javnih i državnih službi koji su jučer prosvjedovali na Markovom trgu zbog odugovlačenja raspisivanja referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo izdvajanje pomoćnih i pratećih djelatnosti u javnim i državnim službama, ukazali su i na to da je odlukama o zabrani novog zapošljavanja Vlada RH zapravo onemogućila da se upravo na tim djelatnostima angažira bilo tko osim tvrtki koje se bave outsourcingom, odnosno agencijama koje iznajmljuju radnu snagu.

"Takva je odluka, kada su u pitanju državne službe, suprotna i važećem Zakonu o državnim službenicima, koji angažiranje vanjskih pružatelja usluga definira kao izuzetak ovisan o organizaciji i potrebama službe i to uz prethodnu procjenu rizika i financijske isplativosti. Vlada, dakle, zanemaruje činjenicu da je u državnim službenicima angažiranje namještenika na pomoćno-tehničkim poslovima pravilo i državnim tijelima naređuje angažiranje vanjskih pružatelja usluga, ali neovisno o tome je li to u skladu s organizacijom i potrebna službe, odnosno postoji li prethodna procjena sigurnosnih rizika i  financijske isplativosti", kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

To znači da Vlada odlukom o zabrani zapošljavanja, u dijelu koji se odnosi na namještenike, pogoduje privatnim tvrtkama, koje u slučaju upražnjenog radnog mjesta namještenika u državnom tijelu, jedine mogu preuzeti obavljanje poslova radnog mjesta na kojem je takav namještenik radio.

Sindikat drži da se time provodi nezakonita privatizacija namješteničkih poslova u državnoj upravi i nedopušteno favoriziraju privatne tvrtke u odnosu na građane kao fizičke osobe, kojima se zaprječuje mogućnost zapošljavanja u državnim tijelima na pomoćno-tehničkim poslovima, ukoliko nisu zaposlenici privatne tvrtke za čišćenje ili održavanje.

Sindikat će se zbog toga obratiti pučkoj pravobraniteljici jer smatra da ovakvo reguliranje zapošljavanja u državnim tijelima ima obilježja diskriminacije po društvenom položaju, budući da se skupini građana koja na tržištu rada ionako obavlja najslabije plaćene poslove, brani pristup radnim mjestima u državnim tijelima bez posredničke provizije agencija za zapošljavanje, odnosno privatnih servisa, kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.