ODBOR ZA OBRANU

Krstičević: Trebamo 'međuresornu komisiju' za nabavu borbenih aviona, to je jedan cijeli ekosustav

Autor

lb

Prva točka dnevnog reda Odbora za obranu je davanje mišljenja na projekt opremanja oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionom, a govorio je ministar obrane Damir Krstičević.

03.07.2019. u 09:25
Ispiši članak

"Smatram kako Hrvatska vojska i hrvatska država nisu iste sa ili bez nadzvučne borbene komponente Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. S borbenim zrakoplovstvom jača je i Hrvatska vojska i hrvatska država. Osim jačanja obrambenih sposobnosti države, smatram kako nabavom višenamjenskih borbenih aviona šaljemo svijetu širu poruku, a ta poruka je da je Republika Hrvatska financijski stabilna zemlja, zemlja prosperiteta i gospodarskog rasta i da je Hrvatska zemlja, koja je sposobna realizirati ovako složen projekt! ", rekao je u svom uvodnom govoru ministar obrane Damir Krstičević. 

Krstičević je najavio osnivanje "međuresorne komisije" o nabavi aviona. Pozvao je da se u cijeli posao uključi i Sabor, dok bi u posao nabave trebala biti uključena i SOA. Krstičević je rekao da će u obzir uzeti samo ozbiljne ponude.

"Nabava višenamjenskoga borbenog aviona nije samo projekt Ministarstva obrane i mene kao ministra, ovaj projekt je mnogo više, to je projekt cijele države", istaknuo je. 

Napomenuo je da paralelno s traženjem najbolje opcije za nabavu višenamjenskog borbenog aviona treba voditi računa i o obuci pilota. "Mlade pilote trebamo slati vani na obuku, jer mladi piloti danas malo lete i to je veliki problem", rekao je Krstičević.

Ministar se osvrnuo i na na prethodni postupak nabave višenamjenskoga borbenoga aviona.

"Nakon što su 2018. godine vođeni pregovori između Hrvatske i Izraela za sklapanje ugovora za kupnju aviona te Izraela i Sjedinjenih Američkih Država o dobivanju TPT-a, izraelska strana je izvijestila Ministarstvo obrane i hrvatsku Vladu 10. siječnja 2019. da Izrael ne može ishoditi odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. 

Na sjednici Vijeća za obranu 14. siječnja 2019. podneseno je izvješće o procesu nabave višenamjenskoga borbenog aviona te je Vijeće za obranu dalo prijedlog da se Odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona od 29. ožujka 2018. stavi izvan snage o čemu je Vlada taj dan donijela odluku", podsjetio je ministar i dodao kako i danas smatra kako je ministarstvo proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona vodio zakonito i odgovorno s dužnom pažnjom, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. 

Ministar Krstičević napomenuo je kako nastala situacija nije bila plod krivih procjena ili nestručnog i nesavjesnog rada bilo koga u Republici Hrvatskoj te dodao kako na bilateralne odnose i pregovore između Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael, Hrvatska nije mogli utjecati. 

"Niti jednom radnjom u ovom procesu nije ugrožena stabilnost i održivost Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.  Što se tiče izgubljenog vremena, najviše vremena je izgubljeno u 15 godina kada se ništa nije činilo po ovom pitanju", napomenuo je Krstičević.

Ministar obrane napomenuo je kako je krajem siječnja osnovao Povjerenstvo za izradu analize i Izvješća u vezi s postupkom nabave višenamjenskoga borbenog aviona.

"Čelnik Povjerenstva bio je direktor Glavnog stožera kontraadmiral Robert Hranj, a zadaća Povjerenstva bila je izrada analize i Izvješća u vezi s postupkom nabave višenamjenskoga borbenog aviona, koje obuhvaćaju i radnje za sklapanja ugovora između Republike Hrvatske i Države Izrael o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona F-16 C/D Barak, s prijedlogom zaključaka", rekao je ministar obrane te izvjestio odbor kako je sa sadržajem analize i s prijedlogom mjera upoznao Predsjednicu Republike, Predsjednika Vlade i načelnika Glavnog stožera.

Dodao je kako izvješće saborski zastupnici mogu dobiti na uvid u Ministarstvu obrane.

"Situacija po pitanju stanja borbenog zrakoplovstva zahtjeva pametno,pažljivo ali i žurno djelovanje.  Usprkos malom broju operativno raspoloživih borbenih aviona i sve ograničenijim mogućnostima obuke pilota i održavanja njihove razine uvježbanosti i spremnosti, što je prepoznalo i Vijeće za obranu, mi se nismo predali nakon prvog pokušaja nabave višenamjenskoga borbenoga aviona, kao što se nije predao niti Rudolf Perešin, a niti hrvatski branitelji", rekao je ministar Krstičević.

Dodao je kako smatra kako treba pokrenuti novi proces nabave višenamjenskoga borbenoga aviona, imajući u vidu potrebne sposobnosti te raspoložive financijske mogućnosti Republike Hrvatske. 

"Vidjeli ste da je i Srbija našla načina kako modernizirati svoje zrakoplovstvo i vjerujem kako će i Hrvatska naći načina kako modernizirati svoje zrakoplovstvo", zaključio je ministar obrane Damir Krstičević.

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.