NAMETNUT GLASOVIMA BOŠNJAKA

Krešić: U jednom se slažem s Komšićem - on nije hrvatski član Predsjedništva, ali laž je što on tvrdi da to ne piše u Ustavu BiH!

Autor

bl

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji  predstavlja Hrvate, a koji nije izabran glasovima Hrvata čije bi interese u konačnici trebao zastupati, u svom govoru u UN-u, između ostalog, izvrijeđao je hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

23.09.2021. u 22:09
Ispiši članak

Naime, Milanović je ponovno ukazao na nemogućnost Hrvata da biraju svoje predstavnike u institucije vlasti u BiH, misleći na Predsjedništvo i Dom naroda, te naglasio kako se to mora promijeniti.

Predsjednik Milanović izjavio je kako je on, ne samo predsjednik Hrvatske, već i predsjednik Hrvata iz BiH. Svoju izjavu je i pojasnio, da ne bi bilo kakve zabune, naglasivši da su većina Hrvata u BiH državljani i Republike Hrvatske, a on je predsjednik svih hrvatskih državljana, a s tom konstatacijom složio se i novinar koji mu je postavio to pitanje.

'Komšić je svojim istupom još jednom potvrdio da je zapravo izraz mržnje prema Hrvatima u BiH'.

Međutim, iznad spomenuti Komšić, onaj koji bi trebao zastupati interese hrvatskog naroda, što on očigledno ne čini, očito frustriran činjenicom da nikada neće biti prihvaćen kao "hrvatski član" otvorio je paljbu na predsjednika Milanovića.

Tako je Komšić u svom govoru u UN-u, u kojem je "briljirao", za Milanovića između ostalog izjavio: "Je li šarlatan, čovjek opasnih namjera ili pak šarlatan opasnih namjera, sve ono što izgovara ne samo da nije primjereno funkciji nego i stoljeću u kojem živimo. U BiH ne postoji po ustavu takva rečenica iz koje možete zaključiti da sam ja predsjednik Hrvata, nego sam član Predsjedništva iz reda tog naroda".  Ova Komšićeva izjave podsjeća na neke ranije izjave koje smo mogli čuti početkom devedestih godina kada se određene ljude i stranke prozivalo za "opasne namjere". 

Važno je i spomenuti i to da se Komšić obratio Općoj skupštini UN-a iako o tome nije imao suglasnost tročlanog državnog Predsjedništva zemlje koju predstavlja.

Po njegovim tvrdnjama, u Ustavu BiH ne piše da je on predsjednik Hrvata, "nego sam član Predsjedništva iz reda tog naroda", kako je rekao.

"Svakom onome tko krene u tom pravcu s komentarima o BiH, preporučam da pročita Ustav BiH. Ni ja ne komentiram načine kako bi oni trebali organizirali Hrvatsku”, istaknuo je Komšić očito zaboravljajući jednu bitnu činjenicu - Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su Hrvati ravnopravni građani, a k tomu većina njih ima i dvojno državljanstvo.

'Uličarski komentari'

"Sejdo Bajramović (alias Željko Komšić) kao predstavnik bošnjačke biračke baze i bošnjačke politike je odradio posao kako se i očekivalo u UN-u. On je svojim istupom još jednom potvrdio da je zapravo izraz mržnje prema Hrvatima u BiH, odnosno nastavka politike ostvarenja ratnih ciljeva potpunog eliminiranja ovoga naroda kao ustavne činjenice", komentirao je Komšićeve izjave, novinar Zoran Krešić.  

"U tome je kontekstu su i stigli i njegovi komentari istupa hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u UN-u. Uličarski, prizemni, bez imalo logike! Jedino u čemu se slažem s Komšićem jeste da on nije hrvatski predstavnik ili član Predsjedništva. No, apsolutno se ne slažem i tvrdim da je laž kako to ne piše u Ustavu BiH", istaknuo je naš sugovornik i dodao:

"A na njegovu žalost piše! I to u dijelu koji opisuje na koji način jedan od tri člana Predsjedništva može zaustaviti odluku ako ga preglasaju druga dvojica".

Citirao je Ustav BiH.

"Član Predsjedništva koji se ne slaže s odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom  usvajanju. Takva odluka  će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao  član s te  teritorije; bošnjačkim izaslanicima  u Domu naroda Federacije,  ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački  član; ili hrvatskim  izaslanicima u istom  tijelu, ukoliko je tu  izjavu  dao hrvatski  član (Predsjedništva BiH)... "naveo je Krešić. 

Ova ustavna odredba, kaže naš sugovornik, jasno govori da se primjerice hrvatski član Predsjedništva BiH obraća hrvatskome klubu u Domu naroda.

"Iz ovoga je kristalno jasno kako taj član i po Ustavu mora imati legitimitet naroda koji ga bira! To onda dovodi do zaključka, s obzirom da su Komšića birali Bošnjaci, apsolutno neustavno i nezakonito izabran", zaključio je Krešić za Direktno.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.