'TKO JE U PRAVU, VRLO JE JASNO ZAKLJUČITI'

Krešić o deklaraciji NATO-a i hrvatskom uspjehu: Ovo je oslonac za kompromis koji će značiti Komšićev politički kraj

Autor

bl

Hrvatska je uspjela u završnu deklaraciju samita NATO-a ubaciti referencu na Daytonski mirovni sporazum tek nakon šest dana inzistiranja, izjavio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je izrazio i zabrinutost zbog otpora nekih država da se to ubaci u tekst.

15.06.2021. u 22:18
Ispiši članak

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da Hrvatska ulazi u sukob s NATO-om te da "nema moć blokirati načela Deklaracije".

Komšić je pokušao umanjiti intervenciju Zagreba na završnu Deklaraciju NATO saveza u kojoj je spomenut Daytonski sporazum, a druga dvojica kolega iz državnog vrha Milorad Dodik i Šefik Džaferović različito su interpretirali sadržaj prihvaćenog dokumenta. 

Na Komšićev istup reagirao je srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik koji je optužio Komšića da je zbog svojih stajališta zapravo drugi bošnjački član BiH Predsjedništva.

Daytonski sporazum prestao se spominjati u NATO-ovim deklaracijama još od 2004. što je sve dosad išlo po inerciji. Međutim, Zagreb na tome ponovno inzistira s obzirom na pokušaje bošnjačkih čelnika da se izbriše koncept konstitutivnih naroda i ostvari dominacija ovoga najbrojnijeg naroda. Reakcije i izjave Željka Komšića te što spominjanje Daytona u Deklaraciji znači za Hrvate u BiH, za portal Direktno komentirao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

"Legenda kaže da je Radovan Karadžić, tadašnji vođa Srba u BiH neposredno prije nego što su američki, britanski i francuski zrakoplovi granatirali važne komunikacijske položaje Srba u okolici Sarajeva i istočnoj Bosni, zavikao 'zaustavite Reuters' nastojeći spriječiti da u svijet odu video snimke i informacije o tome da su na odašiljačima bili zavezani pripadnici NATO alijanse. Sada, 26 godina kasnije, sličan 'junak' Željko Komšić po uzoru na Karadžića viče kako 'Hrvatska nema moć blokirati načela deklaracije' NATO saveza usvojenog oko Bosne i Hercegovine pokušavajući na svoj način interpretirati Deklaraciju u čijem donošenju niti je sudjelovao niti ima ikakva  utjecaja", slikovito objašnjava Krešić.

"Čak i da se apsolutno ne zna što je sadržaj toga nevažnog dijela dokumenta Sjevernoatlantskoga saveza i da se sa strane slušaju izjave predsjednika Zorana Milanovića i Komšića jasno je da bi povjerenje dobio onaj tko je sjedio za stolom kada se usuglašavao dokument, nego analitičar sa strane", dodao je. 

'Građanska država bila bi ostvarenje Komšićevih snova'

"Krenimo od početka. U nacrtu dokumenta je pisalo da BiH treba biti građanska država što bi bilo aposlutno ostvarenje snova Željka Komšića, koji poput kosovskog marionete Slobodana Miloševića, Sejde Bajramovića, u Bosni i Hercegovini služi kao bošnjački Sejdo. Poveznica između Sejde i Željka je samo jedna - da su ga kosovski Albanci, jednako kao i bosanskohercegovački Hrvati, prezirali. 

Nakon peglanja NATO dokumenta, za kojega je predsjednik Milanović rekao kao da je napisan u NVO udruzi u Sarajevu, izbačena je odrednica građanske BiH koja se uopće ne spominje, a nije ispunjena želja predsjednika Milanovića da u dokumentu pišu i konstitutivni narodi. 

Na kraju je ostalo zapisano kako je temelj zemlje Daytonski sporazum. A sastavni dio Daytonskog sporazuma je Ustav BiH kao aneks IV., a kojemu je zaglavni kamen tri konstitutivna naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi koji se izrijekom spominju u preambuli najvišeg pravnog akta zemlje, ali i u pitanjima o vitalnim interesima. Valja reći kako je Hrvatska uspjela u dokument prvi put nakon 2004. godine vratiti Daytonski sporazum otkako se Alijansa bavi BiH. I tu sva priča oko Deklaracije NATO-a završava", rekao je naš sugovornik i dodao:

"Tko je ovdje u pravu, vrlo je jasno zaključiti.  

Milanovićev potez predstavlja njegov kontinuitet odgovornog, državničkog, suverenističkog pristupa prema BiH i ovdašnjim Hrvatima. I to se događa prvi put na Pantovčaku nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana. U suštini to predstavlja opredijeljenost Hrvatske da štiti sadržaj Daytonskog mirovnog sporazuma kojemu je bila potpisnica. Milanovićevo zauzimanje šefa Vlade Andreja Plenkovića ili pak ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koliko god bilo nabijeno osobnim antagonizmima i taštinama, u suštini se savršeno nadopunjuju. Njihova javna i tiha diplomacija je u suštini dovela do ovoga rješenja".

Podsjetimo, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kojeg je Milanović također prethodno žestoko kritizirao, kazao je da Milanović ne govori istinu i sebi pripisuje zasluge Vlade.

Krešić je naglasio da je posebno važno da je ovakva poruka sada izašla u javnost, u vremenu kada se vode razgovori o izbornoj reformi.

"Ta reforma u mnogo čemu će definirati budućnost Hrvata, Daytonskog sporazuma i države BiH. Upravo je to oslonac na kojemu će ponajprije administracija SAD-a pokušati privoljeti hrvatsku i bošnjačku stranu za stol kako bi postigli kompromis. A kompromis znači političku smrt Komšića i sličnih marioneta, ukidanje diskriminacije prema manjinama i jačanje države BiH. Oslabi li se karika koja se zove bh. Hrvati, bit će to put prema njihovom pokušaju asimiliranja od strane 3,5 puta brojnijih Bošnjaka te će legitimirati nedosanjani stav Srba u BiH o odcjepljenju od BiH. 

Posve je sigurno da to SAD neće dopustiti, kao što su bili i ključni da nasuprot stavu Njemačke u završnom dokumentu NATO-a o građanskoj ipak stoji daytonska BiH", zaključio je Krešić za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.