BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Kovač: Bez promjena Izbornoga zakona neće biti napretka BiH prema članstvu u EU; Bušić: Sattler odrađuje zahtjevan posao

Autor

bl

Austrijski diplomat Johann Sattler preuzeo je dužnost šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini naslijedivši na tom mjestu Šveđanina Larsa-Gunnara Wigemarka kojemu je istekao mandat.

23.07.2021. u 08:38
Ispiši članak

Predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Johann Sattler imenovan je prvi put u kolovozu 2019. godine sa zadatkom da doprinese postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje, koja mirno surađuje sa susjedima. Također treba doprinijeti i osiguravanju  Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europskoj uniji. 

Sattler je nedavno izjavio kako "članstvo u EU nije kompatibilno s ovako snažnim prisustvom međunarodne zajednice u BiH. Međutim, trenutačno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji, i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija". Pri tome je pojasnio kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast napetosti te je pojačana nacionalistička retorika, zbog čega, po njegovim riječima, "nije vrijeme za eksperimentiranje". "Zatvaranje OHR-a nije tema", istaknuo je austrijski diplomat.

Vijeće EU-a produljilo je u ponedjeljak mandat na još dvije godine posebnom izaslaniku EU-a za Bosnu i Hercegovinu, a što to znači za susjednu državu u kojoj se Hrvati bore za promjenu Izbornoga zakon i postizanje konstitutivnosti?

'Bez promjene Izbornog zakona neće biti napretka u članstvu u Europskoj uniji'

"Za Bosnu i Hercegovinu je nakon godina stagnacije najvažnije da konačno krene naprijed", rekao je bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"To je moguće samo ako se dogode promjene na kojima ustrajava i Europska unija za davanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za članstvo. Sljedeća je godina izborna tako da se o potrebnim promjenama poput poboljšanja izbornoga zakona i jačanja borbe protiv korupcije treba dogovoriti ove godine. Od budućeg Visokog predstavnika Christiana Schmidta očekuje se da ključnim političkim akterima u Bosni i Hercegovini dade poticaj za dogovor o promjenama", rekao je naš sugovornik.

Kovač se dotaknuo i problematike Izbornoga zakona i ravnopravnosti sva tri naroda u susjednoj BiH te se osvrnuo na posebne probleme s kojima se suočavaju tamošnji Hrvati, a to je uskraćivanje prava da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH.

"Konkretno, bez promjena Izbornoga zakona, to jest stvarne pune ravnopravnosti triju ustavotvornih naroda i građana Bosne i Hercegovine, neće biti napretka prema članstvu u Europskoj uniji. Taj cilj se čini kao najmanji mogući nazivnik interesa triju ustavotvornih naroda i građana. Vrlo motivirani promicatelji toga cilja su upravo Hrvati koji bi, kao ustavotvoran narod, trebali sami birati svoje predstavnike u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Federacije. A da je moguće postići funkcionalno državno uređenje višenacionalne zajednice pokazuje primjer Belgije, zemlje u kojoj se nalaze, među ostalima, institucije Europske unije i sjedište NATO-saveza", zaključio je Kovač za Direktno.

'Riječ je o uobičajenoj proceduri'

Produljenje mandata Johannu Sattleru komentirala je i Zdravka Bušić, saborska zastupnica za XI. izbornu jedinicu.

"Iz Političkog odjela EUSR-a u Sarajevu potvrđeno je da je produžetak mandata Johanna Sattlera, u svojstvu specijalnog predstavnika EU-a (EUSR) u BiH, odrađen u sklopu redovne procedure, Odlukom Vijeća EU-a, od 19. srpnja 2021. Naime, produžen je mandat Sattleru do 31. kolovoza 2023., a sadašnji mandat ističe na dan 31. kolovoza 2021. Radi se o uobičajenoj proceduri. Naime, prethodni šefovi DEU i EUSR-i Lars-Gunnar-Wigemark  i Peter Sørensen na istom položaju su također bili po četiri godine", kratko je komentirala Bušić.

Foto: FaH

"Posao koji Sattler odrađuje u mandatu EUSR-a i šefa Delegacije EU u Sarajevu smatramo iznimno zahtjevnim s obzirom na svu kompleksnost političkog i administrativnog ustroja u Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatska kao jedina članica Europske unije - izravni susjed Bosne i Hercegovine - je posebno zainteresirana da Europska unija u Sarajevu u dvostrukom kapacitetu, kroz šefa Delegacije EU te kroz ulogu posebnog predstavnika EU (EUSR), bude predstavljena i zastupana kroz kompetentne i sposobne veleposlanike, kao što je to u aktualnom trenutku Johann Sattler", zaključila je Bušić.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.