RAK RANA HRVATSKOG DRUŠTVA

KORUPCIJA U HRVATSKOJ (4) Koliko stoji policajac? Pošto političar ili sudac?

Autor

Darko Markušić

Priča o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj dominira na nekoliko posljednjih izbora, tj. u kampanjama političkih stranaka. Prebrojavaju se afere vladajućih i opozicije, no iako posljednjih godina ima više otkrivenih i procesuiranih slučajeva, još uvijek vlada percepcija kako korupcije u visokim krugovima ima još više, osobito one neotkrivene. Pritisak Europske unije i SAD-a u borbi protiv korupcije pomaže no još uvijek nije dovoljan. Svi razvikani slučajevi političke korupcije vrlo često su otkrili i slučajeve suradnje, tj. korupcije u pravosuđu ili u represivnom aparatu.

30.12.2022. u 16:43
Ispiši članak

I dok sam u nekoliko ranijih tekstova za portal Direktno pokušao odgovoriti na pitanja koliko stoji liječnik, a koliko profesor, nameću se dodatna pitanja: koliko stoji policajac? Pošto političar, a pošto sudac?

Mnogi od nas su se kao vozači sreli s onom najnižom razinom korupcije u policiji. Kada vas zaustavi prometni policajac i kada se pokušate s njim nagoditi da vam oprosti ili ublaži kaznu. Nekad su pojedinci stavljali novac već u vozačku dozvolu, pa se nadali da će to biti dovoljno da se izvuku zbog prebrze vožnje ili previše alkohola u krvi. Vrlo često je i bilo dovoljno, a ponekad je i sam prometni policajac sugerirao što bi ga zadovoljilo ili dao naslutiti riječima “A što ćemo sad...” kako je otvoren za druga rješenja.

U pravilu je nekoliko stotina kuna bilo dovoljno, za gablec, piće ili slično. Iako je s obzirom na volumen mogućih slučajeva, jasno da je nekima od njih bi to mogao biti vrlo izdašan dodatni prihod.

Pamtimo prije dvije godine slučaj detalje kojeg je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova gdje je protiv policajca u Zagrebu pokrenut disciplinski postupak zbog primanja mita od 1050 kuna kako ne bi vozača kaznio za prekršaj za kojeg je bila zapriječena kazna 500 kuna. Godinu dana kasnije u središtu Zagreba policajac je naplatio kaznu vozačici od 500 kuna, ali je novac zadržao za sebe, a ona ga je prijavila. To su tek slučajevi koji su izašli u javnost, a sigurno je ih je puno više.

Ipak, po tom pitanju stanje u Hrvatskoj je bolje nego u susjednim zemljama.

U BiH policajac primio mito 70 puta u samo pet dana

Primjerice, u Bosni i Hercegovini uhićen je policajac koji je u samo pet dana primio čak 70 puta mito zbog raznih prekršaja i to ne samo prometnih.

Bilježimo i niz slučajeva primanja mita i zloupotrebe položaja i ovlasti zbog sređivanja dozvola, dojavljivanja osobama koje su bile pod raznim mjerama budućih akcija i postupanja policije, od kontrole migranata, do prostitucije ili dojavljivanja osobama iz kriminalnog podzemlja da im se prisluškuju razgovori.

Tisuće eura pokvarenim policajcima, a narko milje im je poklanjao i automobile, drogu te plaćao prostitutke

U tim slučajevima policajci su zaradili i po više tisuća eura, a slučajevi nisu isključivo vezani za Zagreb, već ih bilježimo i u drugim gradovima Hrvatske, od Zadra, Karlovca, Osijeka…

U aferi "pokvareni policajac" u Istri (Pula) otkriveno je više inspektora koji su bili potplaćeni od trgovaca drogom, dok su u Zagrebu u više navrata otkriveni kriminalistički inspektori i temeljni policajci koji su osobama povezanima s organiziranim kriminalom dojavljivali detalje o budućim akcijama policije. Neki od njih su završili i u pritvoru, a korist koju su dobivali od narko miljea osim u novcu u nekim slučajevima je podrazumijevala automobile, plaćene prostitutke ili drogu.

Najodvratniji slučajevi pokvarenih policajaca odnose se na slučajeve iznude i prijetnji ubojstvom u interesu kamatara. Razotkriveno je u Zagrebu proteklih godina i nekoliko takvih slučajeva, među kojima su bili i sadašnji i bivši specijalci ili kriminalistički inspektori, a kasnije uhićeni policajci okoristili su se s tisućama ili čak i desecima tisuća eura prije nego su ih razotkrili i uhitili njihove bivše kolege.

Mnogo je i bivših policajaca koji završe s druge strane, osobito u najpoznatijim medijskim slučajevima. Primjerice, nekadašnjem prvom čovjeku Dinama Zdravku Mamiću lažne sms-poruke izrađivao je bivši policajac Franjo Varga iz Belišća, a isti taj povezan je i s lažnim porukama u slučaju Agrokora – odnosno Ivice Todorića, Martine Dalić i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te sudaca I Državnog odvjetništva. Naravno, Varga je za sve to bio dobro i bogato novčano nagrađen.

Šutnja Ministarstva o prljavim policajcima

Upiti resornom Ministarstvu unutarnjih poslova o problemu korupcije i tzv. Prljavih policajaca ostali su neodgovoreni.

Iz Sindikata policije Hrvatske, među ostalim, za portal Direktno ističu kako "ne vode centralizirane evidencije o broju slučajeva korupcije unutar policije, ali su i sami, kao i javnost, svjesni da se s vremena na vrijeme dogode i takve situacije. Detaljnije podatke bi trebalo zatražiti od Disciplinskog suda Ministarstva unutarnjih poslova koji, vjerujemo, vodi evidenciju o pokrenutim i završenim postupcima, kao i o izrečenim mjerama”.

Sindikat policije osumnjičene za korupciju izbacio iz članstva

“Sindikat policije Hrvatske nema klasični disciplinski postupak, nego mogućnost izricanja opomene, opomene pred isključenje te isključenje iz članstva Sindikata. Imali smo nekoliko situacija u kojima smo neke naše članove koji su bili osumnjičeni u koruptivnim slučajevima isključili iz našeg članstva zbog nanošenja štete Sindikatu, ali i činjenice da oštro osuđujemo bilo kakve oblike korupcije. Takvih isključenja nije bilo puno jer u pravilu i naši članovi koji na disciplinskom postupku dobiju otkaz zbog takvih djela prestankom rada u Ministarstvu unutarnjih poslova više ne mogu biti naši članovi. Automatski im prestaje članstvo pa nema potrebe za izbacivanjem”, pojašnjavaju nadalje iz Sindikata policije.

Iako je manje afera otkriveno u kojima su suci primali mito u odnosu na policajce, ipak bilježimo nekoliko ozbiljnih.

Cijena oslobađajuće presude 15.000 eura!

Prije nekoliko mjeseci uhićena je šibenska sutkinja Maja Šupe zbog primanja mita kako bi oslobodila kontroverznog poduzetnika Blaža Petrovića, povezanog s organiziranim kriminalom. I ranije je bilo sumnji u njezine koruptivne radnje, a tereti je se za primanje 15 tisuća eura mita, zlouporabu položaja i ovlasti.

Podsjetimo, upravo ta sutkinja ranijih godina donosila je oslobađajuće presude za ubojstvo jednom drugom poduzetniku - Tomislavu Horvatinčiću, što većina hrvatske javnosti nije dobro primila, no nije dokazano kako ju je Horvatinčić podmićivao za te dvojbene presude.

Prije osam godina u Rijeci je također zbog primanja mita osuđen splitski sudac Robert Pešutić na 4,5 godine zatvora, a dokazali su primanje mita u vidu vrijednog sata i gotovog novca od nekoliko tisuća eura. Posrednici su za pojedine oslobađajuće presude uzimali po 10.000 eura, no tvrdili su u istrazi kako su taj novac zadržali za sebe.

Zdravko Mamić: 'Svaka presuda može se kupiti za...'

Prvi čovjek kluba iz Maksimira Zdravko Mamić nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu i nakon što je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu razotkrio je cijeli postupak podmićivanja hrvatskih sudaca. Mamić je otkrio kako je osječkim sucima, od kojih su potom trojica i uhićena (Zvonko Vekić, Darko Krušlin, Ante Kvesić) davao mito: ukupno 400 tisuća eura, razna putovanja, zabave, ručkove, odjeću, cipele, satove… Pojednostavljeno, Mamić je kazao i dokazao kako se u Osijeku na Županijskom sudu "svaka presuda može kupiti za vino i vodu". I naravno nešto dodatno uz to.

Mamić je istaknuo, ali nije sve otkrio, kakoje podmićivao i druge suce, ukupno njih 50-ak i to ne sve za sebe…

O korupciji  među sucima medijima ne žele odgovarati Ministarstvo pravosuđa, DSV, USKOK....

Ivana Bilušić, zamjenica glasnogovornika Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, ističe za portal Direktno, kako podacima o primanju ili traženju mita barata Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) koji je ovlašten postupati po možebitnim prijavama, dok se za više podataka o disciplinskim postupcima protiv sudaca treba obratiti Državnom sudbenom vijeću (DSV) koje je ovlašteno provoditi disciplinske postupke protiv sudaca i izricati stegovne mjere.

Ivana Bilušić, kao zamjenica glasnogovornika Udruge hrvatskih sudaca, pak navodi za portal Direktno kako “Udruga hrvatskih sudaca (UHS) nije ovlaštena pokretati stegovne postupke protiv sudaca, već su to predsjednici sudova i ministar pravosuđa”.

Prema našim saznanjima, niti jedan sudac koji je pravomoćnom presudom osuđen za kazneno djelo iz registra koruptivnih kaznenih dijela nije ostao sudac, već je razriješen odlukom Državnog sudbenog vijeća ili je prije toga sam tražio razrješenje.

Također prema našim saznanjima, bez iznimke, kada se pokrenuo kazneni postupak protiv suca za koruptivna kaznena djela, ti suci su bili suspendirani do okončanja kaznenog postupka.

O točnom broju postupaka i odluka punu informaciju možete dobiti od Državnog sudbenog vijeća”, naglašava Bilušić za portal Direktno i  upozorava kako "za suce kao i za svakog drugog građanina RH vrijedi ustavna kategorija  presumpcije nevinosti, to jest svatko je nevin dok se pravomoćnom presudom kaznenog suda ne utvrdi drugačije".

Naravno DSV, USKOK, kao niti resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave o temi korupcije i broju podmitljivih sudaca nisu htjeli govoriti. Na sve upite nismo dobili nijedan odgovor, što najbolje govori koliko drže do javnosti, ali i  koliko problem korupcije smatraju bitnim.

Kao da će šutnjom on nestati.

Milijuni za Sanadera, Vidoševića i Bandića

Da bi cijela stvar s korupcijom u Hrvata bila još poraznija treba podsjetiti na samo neke slučajeve korupcije u politici, koji dokazuju da i oni koji bi trebali biti bolji i savjesniji od prosječnog građanina, to u stvari nisu već su prvenstveno orijentirani na vlastito bogaćenje,

Slučaj pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umro prije nego je dočekao sudski epilog ili slučaj premijera Ive Sanadera ne bi trebalo posebno isticati. Obojica su primali mito gdje i koliko su stigli. Bandić je primao mito za namještanje poslova u javnoj nabavi. Primjerice, u jednom slučaju 50 tisuća eura, a u drugom čak pet milijuna kuna, što je vjerojatno dodatno podijelio s osobama uključenima u nezakonit posao. Posebno poražavajuće zvuči i podatak kako je posrednik u podmićivanju pokojnog gradonačelnika bio glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije Kazimir Bačić, koji se zbog toga nalazi u pritvoru.

Sanader je igrao na višoj razini i primio je mito, primjerice, od 10 milijuna eura od direktora mađarskog MOL-a za pogodovanje u privatizaciji INA-e i izmjenama ugovora u korist mađarske kompanije.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević završio je u zatvoru zbog izvlačenja novca – gotovo 40 milijuna kuna preko tvrtke Remorker te za lažiranje raznih transakcija i kupovina umjetničkih slika.

Odavali informacije za peku i putovanja?

Ipak nisu svi političari pucali visoko. Pamtimo i slučaj tzv. privatizacijske afere ili peke gdje su čelnici Hrvatskog fonda za privatizaciju (tadašnji potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac) navodno bili primili peku i plaćeno putovanje za odavanje povjerljivih informacija poduzetniku Svjetlanu Staniću o privatizaciji Dalmacija vina.Nakon višegodišnjeg sudenja Gotovac je oslobođen optužbe, no od cijele priče teško će se ikad oprati u javnosti.

"Za kavu" 50.000 eura..., a za posao u županiji 10.000 kuna

U aferi Maestro tadašnji potpredsjednik HFP-a Josip Matanović, koji je kasnije i osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, primanje mita od 50.000 eura prokomentirao je “kako je to za kavu”, a teretilo ga se za počinjenje štete od 250.000 eura.

Nešto drugačiji je slučaj međimurskog župana Matije Posavca, koji je završio u pritvoru zbog primanja mita od 10.000 kuna I namještanja poslova. On je sve priznao i izašao iz pritvora, a poslije ipak u javnosti tvrdio kako je mislio da je to novac namijenjen financiranju njegove kampanje. Podnio je ostavku i ponovno se kandidirao i pobijedio, što je možda i najbolja potvrda da mu većina birača to nije zamjerila.

Upravo ta činjenica je možda i najstrašnija, jer u razvijenim demokratskim društvima političar koji primi mito da bi nekog zaposlio ili mu omogućio posao mimo natječaja i to još prizna nema više što tražiti u javnom i političkom životu. Hrvatska, na žalost, još je daleko od toga, jer većina birača smatra očito da se on samo dobro snašao i vrlo vjerojatno mu zavide, jer bi i oni na njegovom mjestu postupili slično ili isto.

*Dopušteno je prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autora.

Tekst je nastao u okviru projekta "Koliko stoji liječnik, koliko profesor ili policajac? Pošto političar ili sudac?" kojeg je financijski podržala Agencija za elektroničke medije kroz program poticanja novinarske izvrsnosti.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.