MRAČNA STRANA NAIZGLED UGODNOG POSLA

Kome i čemu treba stalno spletkarenje, podmetanja i intrige u ocrnjivanju hrvatske diplomacije?

Autor

Andrea Latinović

''Diskrecija, koja mora pratiti rad svake diplomatske službe, u javnosti često izaziva povećani medijski interes i potrebu da se iskopa pokoja indiskrecija, da se o mogućim diplomatskim imenovanjima javno počne govoriti i prije nego što se za njih dobije suglasnost zemlje primateljice, a kad se negdje nasluti mogućnost nagađanja o koruptivnoj aferi, interes javnosti eksponencijalno raste.

Trenutno je u hrvatskoj diplomaciji na dnevnom redu velika rotacija najviše rangiranih diplomata, nakon što su najprije predsjednica i Vlada uskladili personalni izbor, i nakon što su se zemlje primateljice suglasile s imenovanjem novih veleposlanika", kaže naš sugovornik iz Ministarstva vanjskih poslova, komentirajući trenutačnu situaciju na vanjskopolitičkoj sceni Republike Hrvatske', a koji iz razumljivih razloga želi ostati anoniman. Naime, u javnosti su se ponovno pojavile spekulacije oko nekih, navodno spornih kadroviranja i situacija u tom prevažnom i opsežnom resoru.

25.07.2018. u 19:32
Ispiši članak

Stoga nam naš sugovornik objašnjava, odnosno ponovno pojašnjava kako ide tijek diplomatskog puta. ''Zadnji korak prije imenovanja uvijek je saslušanje pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku, a to se saslušanje odvija već nakon dobivene suglasnosti, agremana, jer je to saslušanje javno.

U sklopu ove rotacije nekoliko je hrvatskih medija počelo pisati o koruptivnim aferama koje se vezuju uz neke od imenovanih veleposlanika. Notorna je ona koja se veže uz ime Josipa Para, koji je dobio suglasnost za imenovanje veleposlanikom u Belgiji. Naime, protivno svim pravilima diplomatske službe, Paro je kao veleposlanik u Washingtonu bez ugovora isplaćivao honorare tajnici koja je obavljala tehničke i administrativne poslove, u veleposlanstvu, ali daleko gore, nekoliko godina je na bruto plaći podjednakoj veleposlaničkoj bio čovjek koji nije ispunjavao temeljne uvjete za rad u diplomatskoj službi. Naime, Paro je zaposlio Zorana Konstantinovića, sina tadašnje predsjednice Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, kao gospodarskog atašea u veleposlanstvu.

O tome je Direktno.hr već pisalo u više navrata.  

Konstantinović, koji je bio zaposlen kao gospodarski ataše, a nije imao diplomatski status, u Ameriku se iselio nakon smjene vlasti u Hrvatskoj 1990. i ondje radio na Wall Streetu, a u krizi ostao bez posla. Njegovo zapošljavanje bilo je izravna Parova usluga ministrici Vesni Pusić, prijateljici Konstantinovićeve majke, iako su Paro i Pusić krivnju za ovaj skandal, o kojem je izvijestila Državna revizija, pokušali prebaciti na nižu upravnu strukturu Ministarstva'', kaže naš izvor iz Ministarstva vanjskih poslova.

Čemu i kome trebaju ove intrige?

Također, ovaj insajder, upućen dobro u situaciju u našoj diplomaciji, kaže i sljedeće: ''Za razliku od afere Paro, koja je realna i vrlo neugodna, a koju se nastoji marginalizirati, otvara se i posve proizvedena afera, koja bi trebala teretiti dosadašnjega veleposlanika u Australiji dr. Damira Kušena i njegovu suprugu, Loretu Bertoša Kušen.

Kušen je odradio afera sjajan mandat u Australiji i pripremio je, na primjer, vrlo sadržajan i uspješan posjet predsjednice Australiji i Novom Zelandu, tijekom kojeg su izbjegnuti svi pokušaji podmetanja predsjednici neprijatnoga povijesnog konteksta.

Tijekom dijela mandata svog supruga, diplomatkinja Loreta Bertoša Kušen bila je u njegovoj pratnji, a kada je došlo do problema u djelovanju nekih konzularnih predstavništava u Australiji i na Novom Zelandu, ona je uskočila i kao 'leteći konzul' osigurala nesmetano djelovanje tih konzularnih predstavništava. Time je, unatoč naknadi koje je dobila za obavljeni posao, državnom proračunu zapravo ušteđen veliki iznos, a spriječena je neugodnost (privremenog ili trajnog) zatvaranja hrvatskih konzulata u Australiji i na Novom Zelandu.

Umjesto zahvale za obavljeni posao, krugovi skloni spletkama u Ministarstvu pokušavaju od toga napraviti koruptivnu aferu i eliminirati dvoje vrsnih hrvatskih karijernih diplomata, koji u sustavu djeluju od samostalnosti i utemeljenja diplomatske službe'', govori nam sugovornik.

Na poziv ministra Davora Ive Stiera, Loreta Bertoša preuzela je jedan od najtežih i najodgovornijih poslova u kući – posao glavne tajnice Ministarstva. Po funkciji, glavni tajnik najviše je pozicionirani javni službenik u Ministarstvu i odgovara onome što je u britanskom sustavu 'Permanent Sercetary' (sjetimo se Sir Humphreyja Applebyja u seriji 'Da ministre').

Jedino što naoko nije 'košer' u slučaju veleposlanika Kušena i njegove supruge pitanje je navodnog 'sukoba interesa', jer je veleposlanik svojoj supruzi potpisivao putne i radne naloga. To je, međutim, interpretacija uloge bračnih parova u diplomaciji, koju je pojelo vrijeme.

Bračni parovi u diplomaciji više nisu rijetkost

Bračni parovi u diplomaciji, naime, nisu neuobičajena pojava. U našoj diplomaciji trenutno na raznim poslovima u zemlji i inozemstvu radi više od 60 bračnih parova. Inozemne diplomacije čak potiču zajedničke mandate pa u tom kontekstu treba gledati i našu diplomaciju. Za bračne parove u inozemstvu se plaća jedan stan, obitelj je na okupu i ne plaćaju se dodaci za odvojeni život, a diplomacija i jest posao u koji su uključeni svi članovi obitelji. Znaju to najbolje i djeca i supružnici naših diplomata koji u situaciji smanjenog budžeta itekako sami kuhaju i priređuju domjenke.

Prisjetimo se, o svojim kulinarskim umijećima za vrijeme diplomatskog mandata u Washingtonu rado je govorila i predsjednica RH. 

Naravno, u diplomaciji nije oduvijek bilo tako. Primjerice, u britanskoj diplomaciji sve do '70-tih godina prošlog stoljeća, ukoliko bi se žena udala, ona se morala odreći diplomatske karijere u Foreign Officeu.

Nezamislivo je danas da bi se netko morao odricati te karijere samo zato što je supružnik u istom poslu. U američkom veleposlanstvu u Zagrebu je tako za vrijeme veleposlanika Ralpha Franka, primjerice, zamjenik veleposlanika bio suprug, a njegova žena bila je šefica Političkog odjela (Greg Delawie i Vonda Delawie). Sadašnji francuski veleposlanik u Zagrebu kao i njegova supruga mijenjaju se svakih šest mjeseci na poziciji veleposlanika. 

Veći je problem kad te veze i odnosi nisu javno obznanjeni i prijavljeni u ministarstvima kako zemlje pošiljateljice, tako i zemlje primateljice, kada se radi o tzv. nevjenčanim supružnicima i sl. Tako naši izvori govore kako je u vrijeme uhićenja generala Gotovine, nevjenčani suprug jedne naše diplomatkinje, s kojim ima dijete, radio u uredu Carle del Ponte. 

Diplomacija se mijenja i visoke diplomatske dužnosti više nisu uobičajeno rezervirane samo za muškarce, a postoji čitav niz novih modaliteta u diplomatskom poslu kako bi diplomacija i predstavljanje države u svijetu bilo što ekonomičnije i učinkovitije. Tu su već ambassadors at large za razne poslove, flying consuls i dr.

Diskrecija, koja mora pratiti diplomaciju, povećava svaku, a tako i moralnu, materijalnu i fiskalnu odgovornost onih koji u drugim državama zastupaju svoju zemlju. Štetno je, međutim, u ime nulte tolerancije na korupciju, koja mora biti temeljno načelo djelovanja svake javne institucije, tolerirati spletke i u sustavu potiskivati valjane karijerne javne službenike.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.