Brodsko-posavska županija

Kolinda u pet postotnom vodstvu, HDZ gotovo 30 posto jači od SDP-a

Autor

Direktno.hr

12.12.2014. u 20:43
Ispiši članak

Po anketi koju je za direktno.hr provela agencija 2x1 komunikacije, da se danas održava prvi krug predsjedničkih izbora, u Brodsko-posavskoj županiji predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila bi gotovo 5 posto više glasova od SDP-ovog kandidata Ive Josipovića. 

Kako smo jučer najavili, direktno.hr će svakodnevno objavljivati rezultate ankete po županijama, a do sada anketa provedena u Gradu Zagrebu, gdje je Kolinda Grabar Kitarović u blagoj prednosti i jučerašnja u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, pokazuju kako je u tom dijelu Hrvatske anketna podrška "glavnim" kandidatima vrlo izjednačena.

U Brodsko-posavskoj županiji na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Kolinda Grabar Kitarović dobiva 35,2%, Ivo Josipović dobiva 30,3% Milan Kujundžić 7,8%, Ivan Vilibor Sinčić 1%, i neodlučnih je 25,7%. Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 30,8% glasova i po ovoj anketi ima gotovo identičnu potporu (0,5% manju, unutar standardne greške).

Anketa je provedena prije službene potvrde kandidata koji su skupili potreban broj potpisa.

Da su danas parlamentarni izbori, HDZ bi dobio 44,9% i odnio bi uvjerljivu pobjedu, SDP u Brodsko-posavskoj županiji ima potporu 15,3% birača te ORAH 5,3%. 

Ispod praga, a da su danas parlamentarni izbori, ostali bi HSP s 4,2 posto, Laburisti s 2,3, HNS 2,1%, HSP AS 1,8, HSLS 3,10% i BUZ s 0,8 posto. Neodlučnih je 22% anketiranih.

Ankete 2x1 komunikacija su se do sada pokazale najtočnijima u predviđanjima izbornih rezultata.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Ivo Josipović dobiva 35,10%, Kolinda Grabar Kitarović 33,40%, Milan Kujundžić 10,20%, Sinčić 0%, i neodlučnih je 21,30%, pokazalo je istraživanje koje je direktno.hr objavilo u četvrtak.

Te razlike između vodećih kandidata spadaju u statističku pogrešku, a za orijentaciju, Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 34,06% glasova.

Anketa je, naglašavamo, provedena prije službene potvrde kandidata koji su skupili potreban broj potpisa, pa je to možda razlog što je Vilibor Sinčić ostao bez glasova. Anketa je pokazala da je HDZ s 34,90% u uvjerljivom vodstvu, SDP ima potporu 23,10% birača Bjelovarsko-bilogorske županije, Laburisti 8,1 i HSS 8%. Ispod praga, a da su danas parlamentarni izbori, ostali bi HNS 4,10%, ORAH 3,20%, HSU 3,10%, Čaćićevi reformisti 3,00%, HSP AS 1,1 te HSP 1 posto. Neodlučnih je 10,40% anketiranih.


Na "državnoj razini" Kolinda u vodstvu

Kolinda Grabar Kitarović uživa podršku 42,80% birača, Ivo Josipović 40,40%, Milan Kujundžić 8,10%, Don Ivan Grubišić 1,80%, Anto Đapić 0,50%, te svi ostali 6 posto, pokazala je ranija anketa iste agencije na uzorku od 3 tisuće ispitanih u cijeloj Hrvatskoj.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS- HSLS s 43,80%, po anketi s kraja studenog koju je provela agencija 2x1 komunikacije, u velikoj je prednosti pred Kukuriku koalicijom koja uživa potporu 18,90% birača.

Anketa je provedena između 17. i 26. studenog na uzorku od 3000 ispitanika, a osim raspoloženja birača za predsjedničke izbore, dobiveni su i rezultati o rejtingu stranaka za predstojeće parlamentarne izbore, ocjene rada hrvatskih institucija, te raspoloženje birača za izvanredne parlamentarne izbore.

Čak 83,70% ispitanih ne podupire rad Vlade, a samo 10,20% smatra da je vlada dobro radila, dok 6,1% ne zna.

Za prijevremene parlamentarne izbore je 62,10% birača, a protiv je 18,2%, dok je 19,7% neodlučnih.

Da Hrvatska ide u dobrom smjeru misli samo 10,10% ispitanih, dok 82,80% misli da idemo u krivom smjeru.

Vlada je za svoj rad dobila prosječnu ocjenu 1,3, predsjednik Ivo Josipović mršavih 2, a Sabor 2,1.

Kad govorimo o rezultatima stranaka, HDZ je samostalno u velikom vodstvu sa 36,01% potpore. Izborni prag bi samostalno prešli još samo SDP i Orah, koji bi zajedno osvojili 20,7 posto glasova.

Kolinda i HDZ u prednosti u Gradu Zagrebu

Anketa agencije za istraživanje javnog mnijenja 2x1 komunikacije pokazala je na području Zagreba da je kandidatkinja HDZ-a i partnera za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u prednosti pred Ivom Josipovićem, kandidatom aktualne Vlade Zorana Milanovića i drugih stranaka. 

HDZ je i kod Zagrepčana u stabilnom vodstvu, kao i u ostatku Hrvatske, tako da su danas parlamentarni izbori, ta bi stranka osvojila najviše - 31,5 posto glasova.

Anketa, koja je u Gradu Zagrebu provedena od 24. do 29. studenog na 1000 ispitanika, pokazuje da se i u Zagrebu, za kojeg su analitičari, kad je riječ o parlamentarnim i predsjedničkim izborima, uglavnom ocjenjivali da tradicionalno podupire "lijeve" kandidate - većinsko političko raspoloženje birača kreće prema centru. Ta je anketa nastala prije nego što su u DIP pristigli kandidati s potpisima i objavljene njihove formalne kandidature.

Tako bi Kolinda Grabar-Kitarović, po ovoj anketi, osvojila u prvome krugu predsjedničkih izbora 31,40 posto, Ivo Josipović 31 posto, a Milan Kujundžić 8,10. Kandidati koji nisu prikupili dovoljno potpisa ili su u međuvremenu odustali dobili su - Anto Đapić 2,20 i don Ivan Grubišić 1,1 posto. Neodlučnih je čak 26,2 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.