DOBRO ZA ZNATI

Kofein ima velike koristi za naše zdravlje: Nova studija otkrila zanimljive rezultate

Autor

jg

Kava i čaj se često pokazuje kao loše za naše zdravlje, no nova studija je otkrila drugačije rezultate.

25.09.2024. u 16:59
Ispiši članak

Naime, nalazi upućuju na to da kofein koji se redovito konzumira u kavi ili čaju može biti dobar za srce, pogotovo ako se konzumira više šalica dnevno.

Proučavajući zdravstvene podatke više od 300.000 sudionika britanske Biobanke, istraživači u Kini i Švedskoj otkrili su da je pijenje kofeina povezano s manjim rizikom od razvoja više kardiometaboličkih poremećaja.

To uključuje stanja kao što su hipertenzija, moždani udar, dijabetes ili koronarna bolest srca. Prema nekim procjenama, dva od ovih poremećaja odjednom, za razliku od samo jednog, može više nego udvostručiti rizik od smrti.

FOTO: Unsplash

Unos kofeina ima dalekosežne koristi

Sudionici u studiji, koji su konzumirali umjerenu količinu kofeina svaki dan otprilike tri ili više šalica kave ili pet ili više šalica čaja, imali su više od 40 posto manji relativni rizik od razvoja dvije ili više kardiometaboličkih bolesti tijekom sljedećih godina.

"Rezultati naglašavaju da promicanje umjerenog unosa kave ili kofeina kao prehrambene navike kod zdravih ljudi može imati dalekosežne koristi za prevenciju kardiometaboličkih multimorbiditeta", pišu istraživači predvođeni epidemiologom Xujia Lu sa Sveučilišta Soochow u Kini.

Brojne prethodne studije otkrile su da je konzumacija kave povezana s poboljšanim kardiovaskularnim i neurološkim zdravstvenim ishodima, a čini se da oni koji piju oko tri i pol šalice dnevno imaju najviše koristi.

FOTO: Unsplash

Manji je rizik od razvoja višestrukih bolesti

Naime, studija je uključila jednu grupu od 172.315 zdravih sudionika, koji nisu imali nikakve kardiometaboličke bolesti na početku studije, kako bi se istražila povezanost kofeina s tekućim zdravljem srca.

Osim toga, druga grupa od 188.091 sudionika korištena je za istraživanje povezanosti kave ili čaja sa zdravljem srca. Zdravlje sudionika praćeno je u prosjeku 11 godina.

U usporedbi s onima koji ne piju kavu i čaj, oni koji piju kavu i čaj imali su bolje kardiovaskularne zdravstvene rezultate, bez obzira na to koliko su šalica dnevno konzumirali. Međutim, oni koji su pijuckali umjerene količine kofeina imali su najmanji rizik od razvoja višestrukih bolesti.

FOTO: Unsplash

Još nekih koristi od kofeina

Podskupina onih koji piju kofein i onih koji piju kavu i čaj dodatno su proučavani na krvne biomarkere. Krvni testovi otkrili su povezanost između pića s kofeinom i znakova nižeg kolesterola i poboljšane otpornosti na inzulin.

U analizi osjetljivosti, istraživači su otkrili da su tri šalice kave dnevno povezane s manjim rizikom od razvoja prvo dijabetesa tipa dva, a zatim koronarne bolesti srca. Također je postojao manji rizik od moždanog udara koji dovodi do koronarne bolesti srca.

Znanstvenici otkrili novosti o Alzheimerovoj bolesti: 'Dokazi podržavaju vezu između ovih stanja'

Osim toga, pet šalica čaja dnevno povezano je s nižim rizikom od dijabetesa tipa dva koji prelazi u koronarnu bolest srca, kao i s manjim rizikom od dijabetesa tipa dva koji dovodi do moždanog udara, piše Science Alert.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.