DOGAĐAJI U SUBOTICI

Knezović: 'Hrvatska kuća u Srbiji je potrebna, ali to izgleda kao da nam je netko umjesto dogovorenog vinograda isporučio čašu vina, a mi mu kličemo'

Autor

bl

U srijedu je u Subotici počela izgradnja Hrvatske kuće. Riječ je o objektu od 900 četvornih metara, čiju je gradnju s 1,3 milijuna kuna podržala vlada Hrvatske, bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ", a kamen temeljac postavljen je u nazočnosti hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

29.04.2021. u 21:02
Ispiši članak

U temelje Hrvatske kuće položena su tri kamena iz krajeva iz kojih su Hrvati došli na prostore današnje Srbije – s rijeke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a ukopana je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano tko i kada je položio kamen temeljac i u kojoj će se nalaziti "zavjet predaka budućim pokoljenjima".

"Ovo je za nas poseban dan jer ovim simboličnim činom polažemo materijalne temelje naše budućnosti", rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić na svečanosti polaganja kamena temeljca.

Poznata činjenica je da se Hrvati u Srbiji nalaze u nezavidnom položaju, na što je više puta upozoravao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, a o čemu je portal Direktno u više navrata pisao. U posljednje vrijeme Hrvatima u Srbiji, poglavito Vojvodini probleme stvara inicijativa uvođenja tzv. bunjevačkog jezika, čijem su se uvođenju usprotivile brojne institucije u Hrvatskoj.

Da situacija nije dobra i na neravnopravan položaj Hrvata u Srbiji upozorio je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je u četvrtak istaknuo da "status hrvatske manjine nije ni približno kao što je status srpske manjine u Hrvatskoj". Što za Hrvate u Srbiji znači "Hrvatska kuća" te situaciju u Vojvodini za portal Direktno komentirao je Marjan Knezović, politički aktivist.

"Ministar vanjskih poslova Grlić Radman položio je kamen temeljac za Hrvatsku kuću u Subotici u kojoj će svoj zajednički prostor imati udruženja Hrvata iz Srbije. Tom je prigodom ministar podsjetio da Hrvatska još uvijek traži da Hrvati budu zastupljeni na svim razinama predstavničke vlasti, što je samo po sebi dobro kao i projekt Hrvatske kuće koja je, naravno, potrebna", kaže naš sugovornik i dodaje da je time ministar zapravo "potvrdio da Srbija nastavlja kršiti bilateralni sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina, koji Hrvatska poštuje jer su u Saboru zagarantirana tri mjesta za predstavnike Srba u Hrvatskoj".

'Zastupanje Hrvata u Srbiji nije jedini problem'

"Zastupanje Hrvata u Srbiji nije jedini problem koji Srbija ne rješava. Problema ima još, poput pronalaska sudbine nestalih u srpskoj agresiji Hrvatske ili neisplaćivanje odštete hrvatskim žrtvama srbijanskih logora. No ministar nije htio kvariti svečano raspoloženje u Subotici, nego je brzo istaknuo kako Hrvatska pruža ruku suradnje i podržava srpske aspiracije spram europskih integracija. Srbija krši bilateralni sporazum i ne rješava ozbiljna pitanja, ali omogućava Hrvatima druženje u jednoj kući. Nema tu strateškog pomaka.

Pa, za početak bi mogao barem sazvati sjednicu Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. i pristupanju Srbije u EU, kako bi se utvrdilo da Srbija ne surađuje u područjima u kojima se obavezala surađivati tijekom pristupanja EU", smatra Knezović.

Knezović je naglasio da ministar ne bi samo mogao sazvati navedenu sjednicu, nego bi je i morao sazvati jer je "to dužan učiniti najmanje četiri puta godišnje po važećoj odluci Vlade RH".

Nastavio je s kritikama.

"Ministar dvije godine nije sazvao niti jednu sjednicu Povjerenstva za nadzor Srbije. Još je nekako bilo razumljivo što sjednice Povjerenstva nije sazivala prethodna ministrica Pejčinović Burić. Ona je prije ministarskog položaja bila Beogradu i pričala srpski, ali Grlić Radman u ministarsku fotelju nije sjeo iz Beograda, nego iz Berlina.

Šteta je što imamo ministra vanjskih poslova koji nikako ne nalazi vremena za sazivanje povjerenstva zaduženog za ozbiljnija pitanja, poput pitanja nadzora Srbije u izvršavanju ozbiljnih obaveza - naknade štete žrtvama srpskih logora i utvrđivanja sudbine nestalih u srpskoj agresiji. Zamislimo obrnutu situaciju. Ne vjerujem da bi Srbija podržavala Hrvatsku na ikakvom putu da je u toj poziciji, a da Hrvatska u to vrijeme krši vlastite zakone i ustav te preglasava Srbe koji su čak nadzastupljeni u Saboru, makar im napravili negdje i finu kućicu. Ovo izgleda kao da nam je netko umjesto dogovorenog vinograda isporučio čašu vina, a mi mu kličemo", zaključio je Knezović.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.