BIVŠI MINISTAR TURIZMA

Kliman pojasnio utjecaj Vladinih odluka za vrijeme 'lockdowna' na dobre turističke rezultate, ali i upozorio da ćemo se iduće godine s konkurentima 'tući za svakog gosta'

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

"U odnosu na očekivano i koje su bile projekcije prije početka same turističke sezone, rezultati su zaista sjajni, to moramo priznati", rekao je za portal Direktno bivši ministar turizma i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman komentirajući brojke turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

11.08.2020. u 20:02
Ispiši članak

U prvih deset dana kolovoza Hrvatska bilježi turističke brojeve na razini 70 posto u istom razdoblju lani. Ostvareno je više od milijun dolazaka i više od sedam milijuna noćenja, a to su rezultati o kojima se prije dva mjeseca nitko nije usudio ni sanjati. 

U svibnju su u Hrvatskoj turističkoj zajednici procijenili da ove godine možemo očekivati do 30 posto prošlogodišnjeg prometa. No, prema podacima za srpanj, kada je u Hrvatskoj ostvareno 60 posto prometa u odnosu na isti mjesec 2019.,  Hrvatska je već tada dosegnula 45 posto prometa u odnosu na prošlu godinu.

"Uz sve one najave koje smo imali da će biti sezona na razini od 30 posto, ipak je dodatni trud Hrvatske turističke zajednice, svih čimbenika koji rade na promociji, samih turističkih djelatnika, ali rekao bih u prvom redu samih poteza Vlade koji su bili prije ove turističke sezone, u smislu očuvanja radnih mjesta, u smislu jednog dobrog praćenja epidemiološke situacije i poteza koje je Vlada učinila, mi smo prepoznati na emitivnim tržištima kao sigurna destinacija. Moramo znati da je to danas glavni motiv dolazaka gostiju, dakle ta sigurnost i osjećaj da se nećete vratiti doma zaraženi uz jednu dobru turističku ponudu koju imamo u kondiciji još uvijek, to je sve dovelo do tih velikih postotaka u odnosu na one koje smo očekivali", kazao je Kliman.

Dodao je i da možemo reći da će konačni rezultat biti i veći od onog što se predviđalo početkom turističke sezone.

Pravi izazov čeka nas u 2021. godini

Po njemu, jedna od direktnih posljedica 'lockdowna' je i dobra turistička sezona, ali i set gospodarskih mjera koje je Vlada donijela i koje su održale svu tu našu ponudu živom, mišljenja je Kliman.

"Vjerujem da će i dalje pozorno pratiti što se događa na tržištu rada i na samom tržištu turističke ponude i u kojoj su kondiciji naše tvrtke, naši veliki i mali iznajmljivači, kako bi se u sljedećem razdoblju održala glava iznad vode", kazao je bivši ministar turizma koji očekuje da će iduće godine, uz pretpostavku da ćemo imati implementirano cjepivo u velikom djelu stanovništva koji su naša emitivna tržišta, ali i kod nas, konkurencija biti vrlo jaka i "neće birati sredstva da svakog gosta dovede na svoju destinaciju".

"Držali smo, rekao bih, sport i kondiciju u kvaliteti usluge, ostali smo prepoznati kao sigurna destinacija, ali i kao destinacija koja nudi ono što i u svojom brendingu i zastupa i siguran sam da će to svima biti na pameti da tu razinu spremnosti održimo, da se kolokvijalno rečeno na tržištu 'potučemo za svakog gosta', a to će biti ključno", mišljenja je naš sugovornik.

Možemo li očekivati i dobru post sezonu, pitamo, a Kliman kaže da, kako sada stvari stoje i shodno informacijama koje dobiva s terena, situacija nije loša, iako je, dodaje, to teško prognozirati.

Zaista nam je svaki turist bitan, pokazali smo da se znamo boriti na tržištu za svakog gosta i to je jedan od rezultata napora Vlade na koje su se nadovezali napori naših turističkih radnika.Anton Klimanbivši ministar turizma

"Veliki dio potencijalnih turista s naših emitivnih tržišta koristio je godišnje odmore za vrijeme korona krize, u travnju, svibnju pa čak i lipnju i pitanje je koliko je ostalo prostora za neki duži dolazak, za 10. mjesec, to mi je nepoznanica. Znam da ima interesa za Hrvatsku i dalje i siguran sam da će i Vlada i HTZ zajedno s Ministarstvima koji su zaduženi za gospodarski dio priče u Hrvatskoj znati reagirati da bi stvorili još bolje uvjete nego što to imaju konkurentne zemlje da bi potencijalni turisti nas izabrali kao destinaciju. Zaista nam je svaki turist bitan, pokazali smo da se znamo boriti na tržištu za svakoga gosta i to je jedan od rezultata napora Vlade na koje su se nadovezali napori naših turističkih radnika", kazao je Kliman.

Potez Nizozemske nije pomogao našem turizmu

U ostvarenju još boljih rezultata u turizmu Hrvatskoj nije pomogla odluka nekih zemalja da Hrvatsku kao destinaciju stave na popis manje sigurnih zemalja, odnosno na tzv. narančastu listu od kojih je u medijima najviše odjeknula ona nizozemske Vlade pa su Nizozemci po povratku s odmora u svoju zemlju morali u samoizolaciju.

Kliman kaže da su zemlje Beneluksa poznate po tome što su veliki pobornici kamping turizma pa je ova odluka prvenstveno najviše pogodila Istru i Kvarner koji su se profilirali u prvom redu kao auto destinacije, a samim time u svojoj ponudi imaju veći broj auto kampova. 

"Mi smo imali veliki broj odlazaka i storniranja rezervacija u tom periodu kada je ta odluka donesena i to nam nije pomoglo u toj cijeloj priči. Nizozemska je stara i utjecajna članica Europske unije i to moramo gledati s te perspektive, ali ne možemo utjecati na njihove odluke jer su to autonomne odluke svake države. Koji su motivi te odluke, u to zaista ne bih mogao ulaziti, možda ima političkih motiva, možda ima i motiva straha, imamo i motiva nedovoljne informiranosti koji nisu u datom trenutku akceptirani, svega pomalo, ali vidim i po reakcijama samih Nizozemaca da nisu bile dobrodošle takve odluke njihove vlade prema nama", kazao je Kliman.

Sezona u kampingu, dodaje, u svom je zenitu i ide prema kraju, ali se ipak nada da će se Hrvatska naći opet na zelenoj listi, "što će sigurno i njihovim građanima dobro doći, ali i kao poticaj našoj politici koju smo vodili od početka korona krize". 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.