POZADINA RATNIH ZLOČINA

Kerestinec je dokaz da su Perković i UDBA činili zločine da bi ocrnili RH!

Autor

Direktno.hr

Josip Perković će video linkom 26. svibnja svjedočiti iz Muenchena na ponovljenom suđenju za zločine u Kerestincu, javljaju danas dnevne novine.
29.04.2015. u 17:10
Ispiši članak

Zaključkom saborskog Odbora i Vijeća za građanski nadzor potvrđen je kao vjerodostojan nalaz sudskog vještaka za dokumente i rukopise prof. Ivana Jelovca koji  je, da podsjetimo, utvrdio da su dva dokumenta SIS-a (s potpisom Josipa Perkovića) kojim se odgovornost za maltretiranja u Kerestincu prebacuje na optužene Stjepana Klarića i stražare – potpuna krivotvorina! To bi značilo da je bivši udbaš lagao na sudu, da je krivotvorio dokumente te da je za svoja nedjela lažno optužio hrvatske vojnike i stražare! Dodamo li tome činjenicu da je svjedok Dobroslav Gračanin na sudu nedavno tvrdio da ga je u Kerstincu zlostavljao i premlaćivao upravo Josip Perković, cijela stvar postaje još jasnija.

UDBA činila zločine pa optuživala hrvatske branitelje

Ovaj slučaj, ali i mnogi slični (progon vukovarskih branitelja i njihovo premlaćivanje u logoru na Lašćini, događaji u splitskoj Lori, zločini na gospićkom i slavonskom ratištu…) upućuju na zaključak da su Josip Perković te ostali 'udbaši' sustavno činili zločine, a potom za te zločine optuživali hrvatske branitelje.  

Je li moguće da su to činili planski i namjerno, u kojoj mjeri su ti zločini kompromitirali Hrvatsku u Domovinskom ratu te s kojim ciljem i za čiji interes su bivši i sadašnji 'udbaši' činili to što tek danas na kapaljku izlazi u javnost, upitali smo dvojicu najpoznatijih hrvatskih eksperata za udbaške zločine.

Jurčević: Cilj je bio kompromitirati Hrvatsku

''Nije to ništa novo. I ranije je bilo informacija prema kojima su bivši, ali i sadašnji udbaši činili zločine kako bi kompromitirali Hrvatsku. No, te informacije nisu se mogle probiti u javnost. Vrlo slične stvari dogodile su se u Lori, u Kerestincu, u Šibeniku u Gospiću… Perković i njegovi su to organizirali u svrhu kompromitacije Hrvatske i u druge svrhe. Jer bez njihovog znanja ništa se nije moglo događati, pogotovo ne u zatvorima i logorima poput Kerestinca, Lore, na Lašćini… Još 1994. Godine imali smo 'Predstavku' koji su potpisali Nikola Krišto, Antonio Lekić i Ivan Drviš - djelatnici i tadašnji načelnik SIS-a, a u kojoj se govori o kriminalnim radnjama od strane Josipa Perkovića. Oni su to predali saborskim zastupnicima, no to je odmah proglašeno državnom tajnom i oteto iz ruku onih koji su to primili. Neki su to vidjeli i snimili pa je taj dokument nakratko izazvao veliku buru u javnosti. No, čak i od tog dokumenta na kraju nije bilo ništa'' , podsjeća dr. Josip Jurčević, autor knjige 'Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti'.

Podsjeća potom da su u slučaju Kerestinec optuženi tražili pravilnik SIS-a jer se u njemu vidi daje SIS bio nadležan za saslušanje zarobljenika (i u Lori i u Kerestincu), a ne stražari. No, nije im dopušteno da taj dokument koriste na sudu.

Slučaj Gotovina je najbolji primjer udbaškog podmetanja

''Sve što se tada događalo, bilo je pod kontrolom bivše i sadašnje 'udbe'. Cilj je bio kompromitirati Hrvatsku, a taj cilj postizali su kroz paralelnu – udbašku liniju zapovijedanja. Nije, dakle, Tuđman imao paralelnu liniju, jer je on koristio legalnu liniju. Paralelna linija bila je udbaška i po toj liniji činjeni su zločini zbog kojih je ugled Hrvatske bio narušen. Drugi cilj bio je kompromitirati branitelje koji su branili Hrvatsku, a koji nisu pod njihovom kontrolom. Tako su smjestili Gotovini, Norcu i drugima. Gotovina je najbolji primjer udbaškog podmetanja. Cilj im je bio spriječiti ga da postane načelnik Glavnog stožera, što bi bilo logično u njegovu slučaju. Slijedeći cilj bio im je zaštititi svoje interese u vezi s vanjskim, protuhrvatskim interesima. Nema, dakle, nikakve sumnje da je u Hrvatskoj u ratu djelovala Peta kolona, a bila je povezana s bivšim djelatnicima udbe'', podvlači znanstvenik koji je godinama istraživao zbivanja u Lori, rat u Vukovaru, djelovanje Josipa Perkovića i kriminal koji je povezan s Perkovićem i 'UDBOM'…

Primjećuje zatim da sada iste strukture pokušavaju Mladena Bajića, čovjeka koji zna sve o događajima u Lori, o pozadini drugih zločina te o kriminalu u Hrvatskoj, skloniti tamo gdje bi imao najveći stupanj imuniteta.

Bajića hoće zaštititi da zaštite sebe!

''Žele ga zaštititi da bi zaštitili sebe. Cilj im je izbjeći da njega netko ne istražuje zbog Lore i zbog pljačke, jer bi on onda Bajić mogao progovoriti o svima koji su umiješani. Zato ga svim silama pokušavaju 'skloniti' na Ustavni sud, jer je ustavnim sucima teže ukinuti imunitet nego predsjedniku države. Glasanje u Saboru o kandidaturi Mladena Bajića bit će, stoga, veliki test za HDZ i za druge stranke. To će glasanje pokazati tko je tko stranački i pojedinačno. Oni koji ga podrže, kompromitiraju prvo sebe, a potom i stranku iz koje dolaze'', zaključuje dr. Josip Jurčević.

Slično razmišljanje ponudio nam je i Bože Vukušić, jedan od ključnih svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču u Muenchenu te čovjek koji već dva desetljeća istražuje zločine 'udbe'.

Vukušić: Udba je imala prste u svim ratnim zločinima

''Nisam detaljno istraživao ratne zločine, ali mogu analitički govoriti o tim događajima. Iz svega što se događalo mogu zaključiti da je postojao plan da se od Vukovara, preko Slavonije i drugdje, počine zločini za koje su se kasnije okrivljeni hrvatski domoljubi. To je rađeno iz unutarnje političkih i vanjskopolitičkih razloga. Uvjeren sam da je 'udba' imala svoje prste svugdje gdje je bilo ratnih zločina. Oni su, uostalom, sve to morali znati. Govorim ovdje o Vojnoj policiji i SIS-u, odnosno o Perkoviću i njegovim ljudima. Druga je stvar da su to radili i srpski agenti. Trebat će vremena da se utvrdi koliko su naši 'udbaši' bili dio srpske agenture. Valja ovdje napomenuti da je u SIS-u bilo i potpuno novih ljudi, istinskih domoljuba, što znači da ne treba ovdje generalizirati. Netko je i od njih napravio nešto vjerujući Perkoviću, a tek kasnije su mnogi vidjeli o čemu se tu u stvari radi. Svjedoke u zatvoru je ispitivao SIS, a ne stražari. Perkovićev zet Darko Grdić je, uostalom, bio šef Stjepanu Klariću koji je osuđen zbog Kerestinca. Pa ako je Klarić kriv, onda je po zapovjednoj odgovornosti i Perkovićev zet trebao biti osuđen. No, to se, dakako, nije dogodilo'', primjećuje Bože Vukušić.

'Predstavka' je za kriminal optuživala Perkovića, no završila je u ladicama

Podsjetimo ovdje što su hrvatski mediji pisali o 'Predstavci' koja je 1994. potresla Hrvatsku, a koju su sastavila trojice časnika SIS-a Nikola Krišto, Antonio Lekić i Ivan Drviš, u čijemu je nastajanju sudjelovao i Miro Laco, koji je na kraju ipak nije potpisao.

"Predstavka" je, pisali su medji, upozorila na teške kriminalne radnje unutar vojske, bila je poslana svim saborskim klubovima zastupnika, ali ubrzo su svi njezini primjerci zaplijenjeni te je bunkerirana kao državna tajna.

Njezin cjelovit sadržaj nikad nije došao do javnosti, a u ovom trenutku je ponovno vrlo zanimljiva jer je, kako tvrde tadašnji djelatnici SIS-a, nastala upravo zbog Perkovića
Večernji list je prvi donio dio "Predstavke" koji se odnosi na Perkovića, a njezin je sastavni dio i velika kaznena prijava protiv njega koju je podnio SIS, odnosno potpisao je Antonio Lekić, tada jedan od načelnika SIS-ovih odjela. Neki od onih koji su upućeni u njezino nastajanje, tvrde kako je sve zapravo počelo te 1994. godine.
Lekić kasnije o tome više nije želio puno pričati. 
Bilo je kako je bilo, a do danas se ništa na bolje nije promijenilo. Mi smo poštovali zakonsku proceduru, ali sve je na kraju završilo u ladicama. Danas imamo Sabor, Vladu i premijera koji valjda najbolje znaju što će učiniti kratko je za Večernji list prije deset godina izjavio Antonio Lekić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.