insider

Kćeri svjedoka na suđenju Udbi - Goran Radman daje otkaz na HTV-u

Autor

Direktno.hr

Novinarka Helena Krmpotić dobila je novi zahtjev za očitovanje prije davanja otkaza ugovora o radu od Gorana Radmana, peti po redu.
14.07.2015. u 11:49
Ispiši članak

Želja da je se riješe s HTV-a kao i jasna poruka za njezinoga oca da odustane od svjedočenja u Muenchenu toliko je snažna, da je ovaj put lažirana, kako smo već objavili, i njezina evidencija rada, a sve u želji da je se što prije makne s HTV-a.

Naime, Radman je u zahtjevu za otkaz kojeg je poslao sindikatu, optužio Helenu Krmpotić da je u evidenciju rada za lipanj upisala da je radila u vrijeme blagdana Tijelova, te time ozbiljno oštetila poslodavca.

No, iz evidencije rada koju insider direktno.hr-a ima kopiranu, vidljivo je kako to nije točno - u njoj, naime, nije upisano da je u vrijeme blagdana novinarka bila na radnom mjestu. Dalje joj se stavlja na teret da je u vrijeme blagdana bila na rasporedu dežurstava, iako ni to nije točno, što je također provjerljivo iz rasporeda.

Sasvim je izvjesno kako će Helena Krmpotić dobiti otkaz i to još prije kraja ljeta, a svakako prije rujna kada njezin otac svjedoči na sudu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Direktno.hr objavio je prije osam dana pismo novinarke HRT-a koje, ako sadržaj pisma imalo odgovara istini, pokazuje svu narav režima za koji su svi mislili da više ne postoji. Pročitajte niz nevjerojatnih događaja i smicalica kojih se ne bi postidjele niti meksičke i turske serije koje televizije u Hrvatskoj rado prikazuju. Pismo do kojeg smo došli insajderskim kanalima prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi Programskoga Vijeća,

obraćam Vam se kao posljednjoj instanci na HRT-u, u nemogućnosti ostvarivanja svojih temeljnih profesionalnih i novinarskih prava u posljednje tri godine. Kao što su neki od Vas upoznati, u razdoblju od tri godine sustavno sam mobbingirana i degradirana kao novinarka i urednica sa 16-godišnjim stažem u kući, od strane brojnih urednika koji su se u posljednjih nekoliko godina izmjenjivali na ključnim mjestima u IMS-u - Sanje Mikleušević Pavić, Tomislava Špoljara, Lamije Alečković, Andreje Arežine Grgičević i Hrvoja Zovka.

U svibnju 2013. godine urednica 4. programa HTV-a Sanja Gvozdanović bez obrazloženja me smijenila s mjesta urednice saborske kronike, tjedne emisije pod nazivom "Trg Svetog Marka", koju smo prema postojećem zakonu dužni emitirani na tjednoj osnovi u vremenu trajanja saborskih sjednica. Od tada sam vraćena u matičnu redakciju Unutarnje politike i društva, kojoj pripadam od 1999. godine.

Svaki sam tjedan u posljednjih godinu i pol dana predlagala po dvije teme koje bi obrađivala za emisije IMS-a, od kojih niti jedna nije realizirana niti sam jednom dobila odgovor zašto ih ne mogu obraditi. Od 2013. godine nadređeni me urednici sustavno degradiraju šaljući me na minorne i nevažne radne zadatke. Tako me nadređeni urednik Hrvoje Zovko u petak, 3. srpnja poslao na konferenciju za novinare Vilima Ribića bez snimatelja i kamere, a dva tjedna prije toga na dodjelu nagrada Hrvatskog liječničkog zbora, koja nigdje nije emitirana, čak ni kao vijest od 20 sekundi.

Uz sve navedeno, šalje me se i da snimam izjave za druge kolege, pa mi onda ti isti uzmu materijal i potpišu sebe kao reportere na mjestu događaja - navodim primjer dočeka Darija Kordića, kada mi kolega Zovko uzima 4 kazete materijala i objavljuje izvještaj za središnji Dnevnik bez da me potpisao kao koautora priloga, a ide se i toliko daleko s ponižavanjem i mogućnošću da mi se izda upozorenje za kršenje radne obveze da se od mene traži da snimim izjave za kolege iz dopisništva za reportaže o kojima ne znam o čemu se rade, tko su sugovornici niti kakva pitanja im trebam postaviti. Podsjećam i na nekoliko snimanja na koja me poslala tadašnja urednica Andreja Arežina Grgičević, koja također nigdje nisu objavljena, ako želite mogu Vam točno navesti o kojim je događajima i snimanjima riječ, kada provjerim u evidenciji radnih naloga.

Posljednji u nizu incidenata koji imam s nadređenima dogodio se na blagdan Tijelova, 4. lipnja, kada nisam bila na rasporedu dežurstava niti imala niti jedan radni zadatak. Rukovoditeljica IMS-a Lamija Alečković prijavljuje me ravnatelju Goranu Radmanu zbog nedolaska na posao, navodeći da sam bila dežurni novinar u redakciji te da sam u evidenciju radnog vremena upisala da sam boravila 8 sati na radnom mjestu na spomenuti blagdan.

Kada sam krenula pisati obranu prije namjeravanoga davanja redovnog otkaza ugovora o radu, kopirala sam raspored toga dana iz kojeg je vidljivo kako nisam bila na dežurstvu na taj blagdan niti imala radni zadak kao što nisam radila nikakav prilog, te sam krenula po kopiju evidencije rada u koju nisam upisala da sam toga dana bila na radnom mjestu. Ostala sam neugodno iznenađena kada mi je tajnica u desku priopćila kako moje evidencije rada nema /svih ostalih 120 je bilo tamo/, a potpisao ju je, i posljednji u rukama imao Urednik unutarnje politike i društva Hrvoje Zovko.

Međutim, postoji elektronska evidencija rada iz koje je vidljivo da nisam upisala da sam za vrijeme blagdana Tijelova bila na radnom mjestu pa sam, umjesto evidencije rada, priložila elektronsku evidenciju uz obranu ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu. Zbog navedenog nestanka evidencije rada koju je poslodavac sukladno Zakonu o radu dužan čuvati tri godine, policiji sam podnijela kaznenu prijavu protiv nadređenoga urednika, koji je dužan istu potpisati i odobriti, odnosno sve radne evidencije djelatnika njegove redakcije, u koju spadam i sama.

Da Vam još jednom potvrdim kako me se sustavno mobbingira i ne dozvoljava mi se raditi, šaljem Vam kopiju elektroničke pošte koju sam u subotu, 4. srpnja, uputila nadređenim urednicima s prijedlogom dviju tema koje namjeravam obraditi idući tjedan. Iako ne želim biti zlosretni prorok, ali na osnovu dosadašnjeg iskustva - bojim da nadređeni urednici neće dopustiti obradu istih te tako nastaviti sa sustavnom cenzurom u programima HTV-a.

Poštovani kolega Zovko,

predlažem sljedeće teme koje bi obradila za idući tjedan u informativnim emisijama IMS-a

1. Ubojstvo obitelji Ševo 1972. godine u Italiji. Uzela bih izjave Vice Vukojevića (koji posjeduje dokumentaciju o tome tko su nalogodavci ubojstva), Bože Vukušića (koji zločin istražuje 20 godina), Ante Josipovića - jednog od petorice potpisnika naloga za egzekuciju i Jonny Crosia, talijanskog senatora koji inzistira da se istraži ubojstvo Stjepana Ševe - 36 godina, supruge Tatjane - 26 godina i kćerke Rose Marie - 9 godina. Razgovarala sam i s talijanskim istražiteljem Giancarlom Bagarottom, koji je bio istražitelj likvidacije, pa bih vrlo rado uzela i njegovu izjavu na tu temu. Uz Antu Josipovića, pokušala bih doći i do ostale dvoje potpisnika likvidacije (drugo dvoje aktera je preminulo), ako budu zainteresirani za davanje izjava na tu temu.

2. Pokolj Hrvata u šumi Lug, nakon završetka drugog svjetskog rata 1945. godine. Uzela bi izjave od Zdravka Ivkovića, dipl.ecc. Josip Vusić, prof. Anita Blažeković, koji su o spomenutoj tragediji napisali knjigu. Riječ je o više od šest i pol tisuća žrtava, a u ekshumaciji su nađeni i kosturi 12-godišnjeg djeteta. Uzela bi izjavu od Josipa Manolića, tadašnjeg voditelja Ureda za zaštitu ustavnog poretka, koji je zaprimio 1992. godine kaznenu prijavu i iskaze dviju svjedoka o likvidacijama na Bilogori, te kontaktirala DORH da li se izvode istražne kaznene radnje zbog toga pokolja.

Molim Vas kolega Zovko da mi u pismenom obliku odgovorite kada mogu započeti s realizacijom navedenih tema.

Srdačan pozdrav

Helena Krmpotić,

urednica u redakciji

U nadi da sam Vas barem donekle upoznala sa svojim slučajem i načinom na koji se novinare i urednike u IMS-u sustavno šikanira, mobbingira i ne da im se raditi, srdačno Vas pozdravljam, i bila bih iznimno zahvalna ako biste mogli uputiti pismeni zahtjev rukovodstvu kuće iz kojih sam točno razloga do sada dobila četiri upozorenja pred otkaz u posljednje tri godine, iako mi je karijera u prvih 15 godina rada na HTV-u bila bez ikakve mrlje. Sve opomene kao i način na koji se sa mnom postupa je predmet sudskog spora kojeg sam pokrenula protiv Gorana Radmana.

Srdačan pozdrav

Helena Krmpotić,

urednica u redakciji IMS-a

 Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.