'BILA JE TO SEZONA PLJUVANJA'

KAKO JE NASTAO SPUTNJIK V Rusi u globalnoj farmaceutskoj 'ofanzivi'; Dr. sc. Jelena Jurišić: 'Ruska biomedicinska znanost prošla je put od pakla negiranja i vrijeđanja do uzdizanja na prijestolje'

Autor

Andrea Latinović

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin u jeku pandemije Covida-19 ponosno obznanio 11. kolovoza 2020. godine kako su njihovi znanstvenici i liječnici napravili učinkovito cjepivo zvučnoga imena Sputnjik V, svjetska je medicinska zajednica najprije ''zanijemila'', a zatim su počeli napadi na novo otkriće. Naime, u tom trenutku Sputnjik V još nije prošao treću fazu kliničkih ispitivanja i globalno je mišljenje, u čemu je prednjačila Europska unija, odmah odaslano u javnost, a to je- Sputnjik V je ''sumnjiv'' i nedovoljno ispitan na ljudima.    

20.02.2021. u 11:42
Ispiši članak

Iako je Putin objavio i da se jedna od njegovih kćeri odmah cijepila najnovijim ruskim otkrićem, većina eksperata tvrdila je da Rusi samo pokušavaju preuzeti primat na svjetskom farmakološkom tržištu te su ''izbacili'' lijek unatoč tome što nije zadovoljio sve standarde i uvjete te je stoga i rizičan za ljude.

U Rusiji je krenuo proces cijepljenja, a najprije je na redu bilo zdravstveno i prosvjetno osoblje, no, sve senzacionalnijim najavama o razvoju zapadnih cjepiva, Pfizera, AstraZenece i Moderne, Sputnjik V na nekoliko je mjeseci pao u drugi plan. Rusija je, međutim, cijelo to vrijeme procijepljivala svoje stanovništvo, istovremeno radeći i na razvoju još dva cjepiva.

Negdje početkom ove godine, dolazi do velikoga preokreta- počinje pravi kaos u isporuci zapadnih cjepiva, prije svega AstraZenece, a sve su češći prigovori da to cjepivo nije dovoljno učinkovito u zaštiti ljudi starijih od 65 godina te da su moguće i ozbiljnije posljedice. Stoga nekolicina država koje su već kupile cjepivo, najavljuje prestanak cijepljenja tim cjepivom navedene skupine ljudi, što izaziva dodatnu zabrinutost.

U međuvremenu, otkrivaju se novi, još zarazniji sojevi virusa, poput britanskoga i brazilskoga, a AstraZeneca počinje ''štekati'' u isporuci cjepiva, prvenstveno državama EU, koje odmah najavljuju tužbe tom farmacijskom divu.

Vladimir Putin i njegov tim za to vrijeme mudro šute, razvijajući svoje lijekove sve većom brzinom.

Drugo rusko cjepivo zove se EpiVacCorona i to je cjepivo Instituta Vektor iz Novosibirska, odnosno, cjepivo koje je i u drugoj i u trećoj fazi pokazalo stopostotnu učinkovitost. To je sintetičko cjepivo koje je rađeno prvenstveno za stariju populaciju, s ciljem da ta skupina nema nikakve nuspojave. 

Treće cjepivo je CoviVac od instituta Čumakova iz Moskve, koje je pri kraju treće faze i namijenjeno je djeci. Dakle, kada su krenuli u proces izrade cjepiva, Rusi su imali državnu strategiju da se pokriju sve dobne skupine te je u startu bilo nekoliko Instituta koji su dobili zadatke da rade cjepiva, ali na kraju su ostala ova tri navedena.

I onda nastaje prekretnica- unatoč tome što Europska agencija za lijekove (EMA) nije odobrila Sputnjik, i dalje izražavajući skepsu, sve više europskih, ali i svjetskih država počinje naručivati rusko cjepivo.

Prvi je ''led probio'' mađarski predsjednik Viktor Orban, koji je, iako je njegova država članica EU, donio odluku o cijepljenju svojih građana upravo Sputnjikom, ne čekajući daljnji razvoj priče sa zapadnim cjepivima, jer pandemija doslovce ''bukti''.   

Nakon zanimanja Hrvata za rusko cjepivo (objavljeno je da ćemo kupiti oko milijun doza Sputnjika!), a jednak interes pokazala je i Slovačka, oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja traži odgovor zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva.

Bez diplomatskih rukavica rečeno- Europskoj uniji ne odgovara ruski primat na njezinom području u borbi protiv Covida i to se po negodovanju Bruxellesa očituje svakodnevno.

Rusko je cjepivo jeftinije od 'razvikanih' zapadnih

Rusi sada najavljuju brže i masovnije cijepljenje, pogotovo u nedostupnijim krajevima Sibira i ruskog Dalekog istoka. Tek zadnjih dana ta mega-država bilježi drastičniji pad broja zaraženih koji se još do početka veljače "držao" na nivou od oko 20.000 dnevno, da bi nakon 15. veljače, prema listu Komersant, prvi put nakon listopada 2020. godine pao na manje od 13.000 dnevno.

Dakle, stvari se razvijaju obrnuto proporcionalno prvobitnim planovima; nakon velikih problema sa "zapadnim" cjepivima u zemljama EU, mnogi su spasonosno rješenje našli u ruskom cjepivu Sputnjik V koje Rusija mnogima po svijetu u posljednje vrijeme nudi na veliko.

Sputnjik V je u ovome trenutku prihvaćen i odobren u čak 27 zemalja, a mnoge zemlje Afrike i Latinske Amerike ga koriste, posebno Brazil, gdje je situacija zaista katastrofalna. Turska je najavila da će ga i proizvoditi u svojim farmaceutskim tvornicama, a kako smo naveli, Mađarska je prva od zemlja EU koja ga je nabavila i prije nego što je cjepivo dobilo zeleno svjetlo od nadležnih medicinskih i znanstvenih institucija iz Bruxellesa.

Osim što mnogi u njemu vide spas, Sputnjik V, (očito) učinkovit u borbi protiv korone, među jeftinijim je cjepivima. Naime, kako tvrde ruski mediji, doza stoji između osam i deset američkih dolara.

Pa, krenimo redom u svojevrsnom ''kalendaru'': 

Cjepiva:

Sputnik V (Спутник V, izgovara se Sputnjik Vi); 

Izumitelj je Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije imena N.F. Gamalei;

Medicinski naziv cjepiva je "Gаm-Kоvid-Vаk";

U njegovu proizvodnju Ruski fond izravnih investicija uložio je četiri milijarde rubalja (oko 45 milijuna eura)!

Zasniva se na humanim adenovirusima; jedino cjepivo na svijetu koje ima dvije različite doze – u prvoj je osnova adenovirus 26, u drugoj adenovirus 5;

EpiVakKorona (EpiVacCorona):

Izumio ga je Državni znanstveni centar virusologije i biotehnologije ''Vektor'' iz Novosibirska;

Iz državnog su proračuna za razvoj cjepiva dobili 27 milijuna rubalja (oko 300.000 eura);

Cjepivo je sintetičko i zasniva se na peptidnim bjelančevinama koje služe kao antigeni, a ciljano je napravljeno za starije od 65 godina;

I u drugoj i u trećoj fazi istraživanja, koja je završena sredinom siječnja pokazalo je 100 postotnu učinkovitost, s vrlo malo prijavljenih blagih nuspojava!

U razmaku od 21 dan primaju se dvije identične doze.

KoniVak:

Federalni znanstveni centar istraživanja i razrade imuno-bioloških preparata imena М.P. Čumakova Ruske akademije znanosti iz Moskve;

Cjepivo je ciljano napravljeno za djecu i mlade;

Treća faza istraživanja na dobrovoljcima trenutačno je pri kraju; u drugoj fazi istraživanja pokazalo je učinkovitost od oko 91,2 postoposto, a distribucija i početak cijepljenja očekuju se u ožujku; 

Ovo cjepivo je nije napravljeno od pojedinačnih antigena korona virusa, već od cijelog inaktiviranog virusa.

Proizvođači cjepiva Sputnjik V:

Čak šest farmaceutskih tvrtki u Rusiji proizvodi Sputnjik V, njihovi kapaciteti od milijun doza mjesečno u studenom 2020. godine povećani su do veljače na deset milijuna, a do svibnja i ta bi brojka trebala biti utrostručena; cjepivo koje oni proizvode distribuira se prvenstveno u Rusiji;

Ti proizvođači su: sam institut Gamalei, tvrtke Binnofarm, Farmsintez, R-Farm, Biokad i Generium;

Osim u Rusiji Sputnik V se proizvodi u Indiji- ugovori su sklopljeni s pet farmaceutskih tvrtki- Južnoj Koreji, Kazahstanu i Brazilu; za nekoliko mjeseci proizvodnja bi trebala početi u Meksiku, Bjelorusiji i Srbiji, u kojoj je za proizvođača odabran Torlak; cjepivo proizvedeno u tim tvrtkama namijenjeno je ne samo njihovim zemljama, već će se izvoziti i u druge države;

Cijena i proizvodnja Sputnjika V:

Cijena jedne doze cjepiva po čovjeku određena je krajem studenoga u visini od deset dolara;

Krajem prosinca ministar trgovine Rusije Denis Manturov izjavio je da bi se proizvodnja 30 milijuna doza Sputnjika mjesečno mogla postići i prije lipnja 2021. godine;

Prema ruskom izdanju časopisa Forbes, do 3. veljače u Rusiji je markirano, a znači i proizvedeno 16,26 milijuna doza cjepiva, od kojim su samo 47 tisuća EpiVakKorona, a sve ostalo – Sputnjik V, prva i druga doza;

Od te količine Sputnjika oko 2,3 milijuna izvezeno je izvan zemlje, prvenstveno u Bjelorusiju, zemlje Srednje Azije, Mađarsku, Srbiju i druge zemlje s kojima su još prošle godine dogovorene isporuke.

Cijepljenje u Rusiji

Rusija službeno ne objavljuje broj cijepljenih.

Zamjenik direktora za znanstvenu djelatnost Instituta Gameleja Denis Logunov izjavio je kako je do veljače u zemlji cijepljeno 2,2 milijuna ljudi, od kojih je 1,7 milijuna primilo obje doze Sputnjika V- od kojih se njih 300 zarazilo korona virusom- krajem siječnja je EpiVakKoronom u Novosibirsku cijepljeno oko 15.000 ljudi.

Nova cjepiva:

Prije nekoliko je dana u Rusiji na 3000 osoba počelo ispitivanje cjepiva Sputnjik Light – riječ je o modifikaciji postojećeg cjepiva koje bi se uzimalo samo jednom i osiguravalo bi imunitet na najmanje tri do četiri mjeseca; ono bi omogućilo brže cijepljenje stanovništva;

Institut Gamalei dobilo je nedavno od Ministarstva zdravstva RF dozvolu na razradu u 2021. cjepiva na osnovi VLP (virus-like particles) – on će koristiti druge bjelančevine, ne S-bjelančevinu na koju je Sputnjik V usmjeren, a moguće im je pridodati i dodatne;

Ruski znanstvenici smatraju kako još ćemo se godinama morati cijepiti  protiv Covida, ali je visoka vjerojatnost kako ćemo Sputnjik zbog njegovih karakteristika moći primiti samo jednom. On se bazira na S-bjelančevini u strukturi virusa koji je sklon čestim mutacijama te je moguće kako će se izmijeniti toliko da na ovo cjepivo više neće reagirati.

Svjetski ''boom'' ruskoga cjepiva, ali i njegovu (kratkotrajnu) povijest nastajanja, kao i razvoj drugih cjepiva te situaciju u samoj Rusiji analiziramo s doc. dr. sc. Jelenom Jurišić, profesoricom na Hrvatskim studijima i političkom analitičarkom.

''Pola godine je trebalo da ne samo Sputnjik V, već ruska biomedicinska znanost prođe u svijetu put od pakla satkanog od negiranja, vrijeđanja i omalovažavanja do uzdizanja na prijestolje. Toga 11. kolovoza prošle godine, kada je Vladimir Putin objavio kako je njegova zemlja registrirala nakon dvije uspješne faze istraživanja vektorsko cjepivo moskovskog Instituta Gamalei pri financijskoj podršci Ruskog fonda za izravna ulaganja- u razvoj i proizvodnju uložili su oko 450 milijuna eura- otvorena je sezona pljuvanja.

'Rusi lažu, cjepivo smrdi...'

U toj disciplini natjecali su se strani mediji, političari, ali i znanstvenici, uglavnom svi s istim argumentima, odnosno bez njih. Optuživalo se Rusiju i da laže da posjeduje cjepivo, zatim da ono smrdi i da je neučinkovito, a naposljetku, da njime želi pokoriti svijet i dobiti geopolitičku prevlast. Ova je teza posebno popularna u Ukrajini, koja, iako nema novca za nabavku bilo kojeg cjepiva, protekloga je tjedna zabranila kupovinu i uporavu na svom teritoriju Sputnjika V, čiju joj je proizvodnju Moskva spremna omogućiti '', analizira za Direktno prof. Jelena Jurišić.

No, službena Moskva nastavila je raditi svoj posao...

'Za optužbe svijeta djelomično su odgovorni i sami Rusi'

''Rad u tišini na cjepivu od novog korona virusa u Rusiji počeo je i prije nego je epidemija u zemlji 'krenula' krajem ožujka. Pet vodećih državnih znanstvenih instituta dobilo je zadatak da razviju cjepiva za sve dobne skupine. Do kraja ljeta otkrića triju iz njih priznata su perspektivnima – Instituta Gamalei za opću populaciju od 19 do 60 godina, Instituta Vektor iz Novosibirska za starije od 60 godina i Instituta Čumakova iz Moskve za djecu i mlade do 18 godina.

O Sputnjiku V, nakon što je nedavno objavom recenziranog znanstvenog članka u Lancetu konačno priznat na svjetskoj znanstvenoj i političkoj sceni, praktički bitno sve znamo. Neke se činjenice još izvrću, pa i najviši dužnosnici EU tvrde kako Rusija nema dovoljno cjepiva za sebe, ili da proizvodnja ide sporo.

Dijelom su za to Rusi i sami odgovorni, jer ne iznose, ili uopće, ili dovoljno brzo podatke, ali moramo shvatiti da su oni okrenuti prvenstveno svom tržištu i ugovorenim isporukama, a takvih je do sada oko dvije milijarde doza. Najmanje polovinu bi do kraja godine trebali u proizvesti u inozemstvu (broj zemalja sa kojima se dogovara uspostava proizvodnje stalno se povećava), a do 19. veljače su, prema riječima vice-premijerke Tatjane Golikove u zemlji proizveli 11,2 milijuna kompleta doza, dok će do kraja lipnja proizvesti 88 milijuna kompleta doza'', govori prof. Jurišić.

Dodaje i sljedeće:

''Još ću samo podsjetiti kako je nazvan prema prvoj ruskoj znanstvenoj pobjedi nad SAD-om u 'Hladnom ratu', a to je svemirski brod Sputnjik koji je prvi obletio Zemlju. Slovo V u njegovom nazivu dolazi od engleske riječi victory te se stoga ovo pobjedničko cjepivo u originalu izgovara Sputnik Vi.

Ne smije se 'zaviriti u čašicu' pa nastao 'urnebes'

Ono što je malo poznato je da Rusija ima još dva cjepiva. Posljednje, treće, KoniVak, koje je namijenjeno djeci i mladima, službeno je registrirano u petak. Ono je u drugoj fazi istraživanja pokazalo učinkovitost u rangu Sputnjika V, oko 91,2 posto i njegova masovna proizvodnja, a zatim i cijepljenje trebali bi početi u ožujku.

Drugo cjepivo – EpiVakKoronu dio stanovnika očekuje nestrpljivo. I nisu to samo oni koji su mu ciljana skupina, dakle, stariji, već i oni koji vole češće 'zaviriti u čašicu'.

Naime, kada je u prosincu počelo cijepljenje Sputnjikom V, tamošnji je zavod za javno zdravstvo upozorio da se alkohol ne smije konzumirati 45 dana nakon primanja prve doze. Uoči Nove Godine, kojoj Rusi tradicionalno nazdravljaju obilježavaju barem čašom šampanjca, nastao je urnebes. Uzalud su vodeći ljudi ruskog zdravstva umirivali javnost, govorili da je dovoljno tri dana bez alkohola.

Upravo se time objašnjava nešto sporije cijepljenje Sputnjikom V, kojega je do danas primilo oko 2,5 milijuna Rusa, od čega su petina Moskovljani. Prilikom cijepljenja, svakoga liječnici upozore da tjedan dana ne konzumira alkohol, a poželjno i do 30 dana. Takve preporuke se uz novosibirsko cjepivo ne daju, pa ga i zbog toga, a ne samo dokazane 100 postotne učinkovitosti, Rusi željno iščekuju'', objašnjava prof. Jelena Jurišić.

Što Rusija planira dalje?

''U međuvremenu ruski znanstvenici nastavljaju raditi u tišini. Prije nekoliko je dana počelo istraživanje na 3000 dobrovoljaca Sputnjika Light, a njegov tvorac Institut Gamelei ove godine bi trebao proizvesti i treće cjepivo, koje bi se prilagodilo budućim mutacijama virusa. U tijeku je istraživanje na dobrovoljcima potencijalnog lijeka od Covid-19'', kaže na kraju prof. dr. sc. Jelena Jurišić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.