MEHANIZAM SPREČAVANJA PRANJA NOVCA

Jurčić o zabrani plaćanja gotovinom: Danas možete plaćati s mobitelom, a sutra će to biti sa zjenicom oka ili s otiskom prsta

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Iz Europske komisije su stigle najave da će u srpnju predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca čiji će sastavni dio biti i apsolutna zabrana plaćanja gotovim novcem.

12.05.2021. u 20:08
Ispiši članak

To konkretno znači da će u slučaju da najavljene izmjene prođu u Europskom parlamentu, kupovina na "keš" imati svoj limit, odnosno da se ne mogu gotovinskim plaćanjem provesti transakcije veće od 10.000 eura, a svakoj pojedinoj članici EU bit će omogućeno da taj limit po potrebi i smanji.

Kako je u srijedu pisao Večernji list, što se tiče Hrvatske, tvrtke i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost već imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednosti veće od 75.000 kuna još od siječnja 2018. godine. Ako su obveznici fiskalizacije, tvrtke ne smiju plaćati gotovinom ni jedan račun iznad 5000 kuna. Stoga će najavljene promjene u prvom redu odnositi se na međusobne transakcije građana.

Cilj suzbijanje pranja novca

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da je zabrana plaćanja gotovim novcem primjenjiva u Hrvatskoj "jer je sustav elektronskog plaćanja, odnosno bezgotovinskog načina plaćanja dobro razvijen".

"To je na pravcu suzbijanja pranja novca i kretanje prema elektroničkom novcu, s ciljem da se u što manjoj mjeri koristi gotovinsko plaćanje kako bi se smanjili manipulacijski troškovi novcem s jedne strane, a s druge strane da se smanji na najmanji minimum pranje novca i ostale posljedice toga, kao što su korupcija, mito itd.", kazao je Jurčić.

Ide se, kaže u smjeru toga da se tijek novca u cijelosti može kontrolirati."Novac uvijek izađe iz neke banke. Ako bi se prešlo na bezgotovinsko plaćanje, de facto bi se putanja novca i kretanje novca pratili od samog izvora. Uvijek bi se znalo kako je i kuda je išao i po kojoj osnovi", smatra naš sugovornik.

Iz Austrije i Njemačke ne gledaju pozitivno na taj prijedlog tvrdeći da bi tu moglo biti riječ o ograničavanju osobnih sloboda. Jurčić je skeptičan prema tom stavu jer se, kako kaže, novac i dalje bezgotovinski može prebaciti "svugdje".

Gotovinsku transakciju je moguće u potpunosti izbaciti

"Problem je u tome da često morate napisati razlog prebacivanja novca, a možete i bez obrazloženja prebacivati novac sa svog računa na svoj račun, samo je pitanje onda u tom slučaju prebacujete  li novac na svoj račun u nekoj drugoj zemlji, pogotovo  izvan EU-a. Tu se onda postavlja pitanje kuda taj novac ide. Postoji li u toj zemlji kontrola pranja novca i na kojoj razini. To je slično kako se do sad  novac prebacivao u porezne oaze poput Djevičanskih otoka, gdje nema tih zabrana", kazao je Jurčić.

Da je gotovinsku transakciju moguće u potpunosti izbaciti iz uporabe, dokazuju i Skandinavske zemlje, gdje bezgotovinskim načinom plaćanja možete platiti sve pa i uporabu javnog toaleta.

Ovim potezom, ocjenjuje ekonomski analitičar, smanjit će se mogućnost manipulacije novca, odnosno onemogućiti ili olakšati istraga praćenja tijeka novca kada je riječ o potencijalno sumnjivim transakcijama. To se u prvom redu odnosi na zakonom zabranjene crne transakcije, a to su droga, trgovina, oružje, prostitucija, ali i na sive transakcije koje čine izbjegavanje plaćanja poreza u zakonski dozvoljenim transakcijama. 

Jurčič se osvrnuo i na pisanje dnevnika koji tvrdi da udio gotovinskog plaćanja u Hrvatskoj iznosi 82 posto.

"Ne mogu baš vjerovati tom podatku jer kad gledate koliki su iznosi kredita za stanove koji uglavnom idu preko banaka i putem kredita, onda ne znam odakle bi išao taj 'keš' kada ti krediti idu na relaciji banka-prodavatelj stanova", govori Jurčić koji pozdravlja najave Europske komisije.

Danas plaćamo mobitelom, sutra zjenicom oka

Ovime će se smanjiti manipulacijski troškovi novcem, govori dalje, "a danas je elektronika toliko razvijena da vi ne morate imati ni karticu, možete plaćati s mobitelom, a sutra će to biti sa zjenicom oka ili s otiskom prsta", navodi Jurčić.

"Cilj je da se smanji količina papirnog novca u optjecaju  na najmanju moguću mjeru jer to omogućuje tehnologija, da se smanji mogućnost upotrebe novca u nezakonite svrhe, a osnovu svega čini kontrolirano praćenje novca od njegovog samog nastanka do nekog zamišljenog završetka. Tko, kome, zašto i koliko. To je zamišljeno kao savršeno kibernetsko društvo u kojem stroj obavlja sve, a ako tu nešto čovjek i napravi krivo, to će se odmah vidjeti u sustavu", zaključio je naš sugovornik.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.