ZA DIREKTNO

JURČIĆ O KOSTIĆU 'Vjerovnici će odlučivati o prodaji, ali ni oni se ne žele zamjeriti Vladi'

Autor

rj

Gospodarstvenik iz Srbije Miodrag Kostić ponovno je u razgovoru za Politiku iskazao interes za preuzimanjem dijelova Agrokora koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

07.03.2018. u 23:07
Ispiši članak

Kostić u Srbiji zovu "kralj šećera" zbog toga što je svoje poslovno carstvo prvo stvorio kupnjom  tri šećerane (u Pećincima, Vrbasu i Kovačici).

Danas njegova MK grupa ima više od milijardu eura prihoda i sedam tisuća radnika, jedan je od najbogatijih Srba, a sve više ulaže i u Hrvatsku te Sloveniju. Iako se u početku bavio najviše poljoprivredom, s vremenom se prebacio i na trgovinu te turizam. U nekoliko intervjua ove i prošle godine najavio je sve veća ulaganja u turizam, među njima i u hrvatske tvrtke.

Kostića se u pogledu Hrvatske spominjalo više puta, znao je najavljivati investicije u turizam, a zagovarao je više puta hrvatsko-srpsku suradnju na trećim tržištima te ujedinjavanje najvećih tvrtki kako bi se obranili od strane konkurencije.

Iako ga se u srpskim medijima spominjalo kao jednog od najvjerojatnih kupaca najvećeg poljoprivrednog dobra u Srbiji PK Beograd, izgleda da se Kostić ipak odlučio natjecati za preuzimanje hrvatskih poljoprivrednih tvrtki.

Agrokor će se prodavati u dijelovima

Za komentar o Kostićevom interesu, mogućoj podjeli Agrokora te mogućim geopolitičkim implikacijama pitali smo profesora i ekonomskog analitičara Ljubu Jurčića.

Jurčić je u razgovoru za Direktno rekao Agrokor vjerojatno neće preživjeti kao cjelovita tvrtka: "Neće ostati one tvrtke u koncernu koje su bile periferne, Sve zdravstvene, ugostiteljske i turističke tvrtke prve otpadaju. S druge strane imate proizvodni i trgovački kompleks za kojeg je teško očekivati kako će ga preuzeti jedna tvrtka. "

"Nitko neće voditi Agrokor kao što ga je vodio IvicaTodorić. Bio je to jedan individualni koncept kao jedne vrste složene i multinacionalne kompanije. U svakom slučaju će vjerojatno doći do podjele kompanije na više grupa. Sasvim je moguće da se i među grupama dogodi podjela, pa se bude prodavala svaka tvrtke posebno", rekao nam je profesor Jurčić te dodao kako je lako moguće kako će se tvrtke u sastavu Agrokora prodavati posebno te tako omogućiti zainteresiranim poduzetnicima poput Kostića preuzimanje tvrtki.

Ništa se neće moći odlučiti bez Vlade

Jurčić za Kostića kaže da je poslije Miroslava Miškovića možda i najmoćniji i najbogatiji srpski poduzetnik te da je logično zainteresiran za poljoprivredu u Hrvatskoj, ali upozorava i kako odluka o prodaji poljoprivrednih tvrtki poput Belja, Vupika i drugim ipak u najvećoj mjeri neće ovisiti samo o njemu: "Bit će to puno drugih zainteresiranih, a ne samo on. Ono što je sigurno jest da je on svakako zainteresiran za kupnju."

Kupnja velikih poljoprivrednih kombinata koji čine veliki dio hrvatske poljoprivrede, a nalaze se na samoj granici sa Srbijom uz ekonomski predstavlja i političko i sigurnosno pitanje, pa smo profesora Jurčića pitali treba li postojati strah od preuzimanja najvrjednijih tvrtki od strane srpskog poduzetnika: "Bez obzira tko ih kupio, te tvrtke će ostati na teritoriju Hrvatske. Ali postoji naravno i strah, jer se uvijek kod velikih investicija radi i o politici."

"Bilo bi dobro da Agrokorove tvrtke ostanu u hrvatskim rukama, ali problem hrvatske ekonomske politike zadnja dva desetljeća je što nije stvorila domaći kapital", istaknuo je Jurčić i dodao kako se tako velike investicije u Hrvatskoj neće dogoditi bez dozvole politike: "Vjerovnici će odlučivati tko će postati novi vlasnik tih kompanija. Kreditori i dobavljači nisu zainteresirani za vođenje poslovanja, pa će prodati te tvrtke. Ali moramo računati da ipak sve ovisi o politici hrvatske Vlade. Vjerovnici se ne smiju zamjeriti Vladi, jer je ona najmoćnija institucija u svakoj zemlji."

Geopolitika igra svoju ulogu

Dodaje i kako će se sve znati kad Vlada odredi što je javni interes u budućnosti, ako je javni interes da vlasništvo ostane u Hrvatskoj, onda će po Jurčiću i ostati: "Sve ovisi o tome kako će politika odlučiti".

Na pitanje o tome postoji li možda neki strani politički utjecaj koji bi stajao iza interesa Kostića za preuzimanjem hrvatskih poljoprivrednih kompanija, Jurčić odgovara kako svi stoje iza svega te da ima tu i geopolitike. "Novac uvijek traži gdje će se oploditi. Rusi npr, nemaju političke sporazume sa zapadnim zemljama, pa imaju interesa da se šire kroz ekonomske transakcije kako bi zadržali svoj geopolitički utjecaj. Na kraju će uvelike i geopolitika odlučivati o prodaji."

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.