SUĐENJE MILOŠEVIĆEVIM OBAVJEŠTAJCIMA

Jurčević za Direktno: Osuda samo za zločine u Bosanskom Šamcu skandalozna, taj se sud cjelokupnim djelovanjem pokazao kao politički

Autor

Lorena Šipek

Čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su u srijedu na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu, ali im sud u Den Haagu nije utvrdio odgovornost "za bilo koji drugi zločin" iako smatra da su sudjelovali u formiranju paravojnih jedinica pod kontrolom SDB-a. Što o presudi misli hrvatski povjesničar i dragovoljac Josip Jurčević, doznali smo u razgovoru s njime.

01.07.2021. u 23:09
Ispiši članak

Podsjetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) objavio je presudu u ponovljenom postupku protiv dvojice srbijanskih obavještajaca, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine. 

"Raspravno vijeće smatra Jovicu Stanišića i Franka Simatovića odgovornima za pomaganje i podržavanje zločina ubojstava, kao kršenja zakona ili običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti, te deportacija, prisilnog preseljenja i progona kao zločina protiv čovječnosti, počinjenih od srpskih snaga nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992.", navodi se u presudi.

Ugledni povjesničar Josip Jurčević za portal Direktno najprije je komentirao je li iznenađen presudom Stanišiću i Simatoviću. 

Nažalost, kaže nam, ni ova presuda ne predstavlja nikakvo iznanađenja za svakoga tko je donekle upućen u gotovo tri desetljeća djelovanja Međunarodnog kaznenog suda za prostor bivše Jugosalvije (MKSJ)  i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji je uspostavljen da dovrši posao MKSJ-a.

"Taj se sud već koncepcijom pri uspostavljanju, kao i cjelokupnimim djelovanjem pokazao kao politički sud, koji je  daleko i ispod skromnih Nirnberških načela i standarda", govori Jurčević i nastavlja:

"Naime, MKSJ je osnovalo Vijeće sigurnosti u kojem su diskriminacijski zastupljeni interesi najmoćnijih svjetskih država pa je odlučeno da MKSJ nema ovlasti suditi ni za agresiju ni za zločinje protiv mira niti državama ili bilo kojim kolektivitetima, nego isključivo pojedincima. Zatim, Statut suda je ostao nedorađen pa je svako sudsko vijeće kreiralo svoja pravila i donosilo presude koje nisu počivale ni na činjenicama niti na pravilima međunarodnog humanitarnog i ratnog prava, nego su presude zastupale političke i drugačije interese moćnih država ili interese različitih moćnih međunarodnih krugova".

Foto: Epa

 Osim toga, nastavlja, Tužiteljstvo je formalno bilo stranka u postupku, ali se realno postavljalo kao glavna politička batina spomenutih političkih interesa te je protivno Povelji UN-a i drugih međunarodnih pravila vršilo sve vrste ucjena i pritisaka na države.

"Sve to je dovodilo do niza apsurdnih i civilizacijski štetnih situacija u nizu pojedinih sudskih procesa, a još više kad se presude međusobno kompariraju. O svemu tome se godinama, s uzogorčenjem i uzalud, očitovao niz uglednih pravnih stručnjaka, uključujući i stručnjake iz najmoćnijih država. U tome smislu je tipično i sve što se događalo i sa suđenjem Stanišiću i Simatoviću, koji su u prvom suđenju bili oslobođeni pa je žalbeno vijeće naložilo novo suđenje, u kojem je ova nova prvostupanjska presuda opet skandalozna, jer njih dvojica navodno nisu dio srbijanskog udruženog zločinačkog pothvata i nisu odgovorni za niz zločina u kojima su sudjelovali, prema mnogobrojnim čvrstim i raznovrsnim dokazima i svjedočenjima Zaključci i obrazloženja presude su prepuni kontradikcija", pojašnjava naš sugovornik.

Vjerovatno će se, navodi, žaliti i Tužiteljstvo pa se može očekivati da će oblikovanje drugostupanjske, tj. konačne presude Stanišiću i Simatoviću ovisiti o tome koliko će Srbija zadovoljiti neke geopolitičke interese.

"Gledajući djelovanje MKSJ ukupno i u dugoročnom smislu, najskandaloznije je što se nije razlikovalo žrtve od agresora te što je agresorska Srbija i praktično nagrađena međunarodnim verificiranjem Republike Srpske, tj. teritorijalnog osvajanja koje je rezultat najgorih humanitarnih i ratnih zločina", govori nam povjesničar dodajući da je to jasna poruka svim budućim državama agresorima da se isplati činiti ratne i humanitarne zločine.

Foto: Epa

Jurčevića smo potom upitali kakvu poruku je poslala ta presuda, budući da je Miloševićev dvojac optužen samo za Bosanski Šamac. "Kao i za sudjelovanje Stanišića i Simatovića u zločinima u Bosanskom Šamcu, Tužiteljstvo je dalo sudu mnoštvo sličnih dokaza i za njihovo sudjelovanje u zločinima na okupiranim dijelovima u Hrvatskoj - od Knina do Baranje i zapadnog Srijema te za zločine u drugim BiH mjestima: Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu i područjima oko sela Trnovo", govori ugledni povjesničar pa nastavlja:

"Uloge i postupanje Stanišića i Simatovića na svim navedenim područjima je bilo istovjetno i međusobno povezano. Zanimljivo je da su svi navedeni zločini razmatrani u sudskoj raspravi. Ali sudsko vijeće je - protivno mnoštvu činjenica, a sukladno spomenutim pozadinskim interesima - lakonski zaključilo, kako Tužiteljstvo navodno nije pružilo dovoljno dokaza".

Prema tome, nastavlja, osuda samo za zločine u Bosanskom Šamcu je skandalozna, a s tim minimiziranjem se pogodovalo zaključku i ne prihvaćanju da ih se osudi kao članove srbijanskog udruženog zločinačkog pothvata. 

Foto: Epa

"Gledajući znanstveno povjesničarski  i zdravorazumski, kada se pročita optužnica i dokazi koje je dalo Tužiteljstvo, nedvojbeno je da je dokazana ta široka krivnja Stanišića i Simatovića. Ali sudsko vijeća je svojim nesankcioniranjem te jasne široke krivnje, između ostalog i sukladno cjelokupnom djelovanju MKSJ, ostavilo prostor da se time može u narednom, žalbenom razdoblju geopolitički i drugačije protupravno manipulirati", tvrdi povjesničar.

I za kraj, Jurčević je komentirao izjavu odvjetnika Luke Mišetića. "Veza s Beogradom ostala je nepresuđena. Ne mogu zaista procjenjivati osobnu odgovornost Stanišića i Simatovića, ali ukupna slika za Haaški tribunal nije dobra. Ostavština Haaškog tribunala sada je takva da je Hrvatska, prema presudi Prliću i ostalima, činila u Bosni i Hercegovini nešto što Beograd, tj. Srbija nije. Što je jednostavno apsurd", rekao je Luka Mišetić, odvjetnik koji je oslobodio Antu Gotovinu u Haagu", rekao je Mišetić.

"MKSJ, kao i cjelokupni drugi protuhvatski interesi u Hrvatskoj i izvan nje, koje zbirno nazivam interesima haške mreže, na sve načine kreiraju apsurdnu tezu o ravnoteži krivnje za rat, kako bi dugoročno mogli s time operirati u ostvarivanju svojih ciljeva u Hrvatskoj i s Hrvatskom", rekao je Jurčević.

"Najtragičnije je što u toj apsurdnosti cijelo vrijeme sve intenzivnije sudjeluju i vrhovi državnih institucija RH, koje nisu ništa poduzele za pokretanje revizije presude šestorici Hrvata iz BiH, koja je drugostupanjski izrečena 2017. te na niz načina najteže opterećuje hrvatsku budućnost", dodao je.

To je, ističe, duga priča za neku drugu prigodu. "Naime, u tome sudskom procesu sam bio ekspertni svjedok i u ekspertizi je dokazana apsurdnost teze da je RH izvršila agresiju s ciljem okupacije dijela teritorija BiH. Naprotiv RH je najzaslužnija za obranu i opstanak države BiH, a o tome najuvjerljivije svjedoče vojni i politički dokumenti države BiH. Ekspertizu sam objavio u obliku knjige 2009. i ponovno 2017., ali to je i u Hrvatskoj moja najprešućenija knjiga", zaključio je povjesničar Josip Jurčević u razgovoru za portal Direktno.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.