KOMENTAR NA SKANDALOZNO PRIOPĆENJE ANTIFAŠISTA

Jurčević: Izjave Saveza antifašističkih boraca ne treba uzimati previše ozbiljno, oni su baštinici zločinačkog sustava!

Autor

rj

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske uputio je u četvrtak otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem kritizira njegove izjave o ubojstvima na Bleiburškom polju. Tvrde da je Jandroković iznio 'skandalozne neistine'.

14.03.2019. u 18:25
Ispiši članak

Najzanimljivi i najšokantniji dio priopćenja je svakako dio u kojem iz SAB-a Hrvatske objašnjavaju kako Jugoslavenska armija nije ubijala žene i djecu, ali je ubijala civile.

"Vi ne znate, ili namjerno prešućujete, da se na Bleiburškom polju nisu dešavala baš nikakva ubojstva, a ponajmanje žena i djece. Ne znate ni to da su se na tom polju predale vojne snage NDH i nacističke Njemačke, četnici i drugi kolaboracionisti nacista. Da ste se informirali, znali bi da su nakon predaje civili, koji nisu bili u ustaškom državnom aparatu, odmah pušteni kućama.  

Jugoslavenska armija nije ubijala žene i djecu, već je smaknula određeni broj ustaša, četnika, kao i civila, koji su ustašama služili tijekom cijelog Drugog svjetskog rata", stoji u najspornijem dijelu priopćenja SAB-a Hrvatske.

'Komunistički režim je eliminirao civile koje je smatrao glavnim suparnicima'

Za komentar otvorenog pisma pitali smo povjesničara Josipa Jurčevića.

"Ta udruga proistječe iz zločinačke organizacije. Oni čuvaju tradiciju partizanskih, komunističkih boraca koji su počinili Bleiburšku tragediju. Razumljivo je da oni zapravo ne žele shvatiti, iako je to već javno poznato, da kad se kaže Bleiburška tragedija, da se ne misli na samo Bleiburško polje, nego se uglavnom misli na jugoslavenski teritorij. Tragedija se počela obilježavati na Bleiburškom polju jer se u Jugoslaviji nije smjela ni obilježavati, a ni spominjati da se dogodila", rekao je u razgovoru za portal Direktno Jurčević.

Povjesničar Jurčević kaže da njihovim izjavama ne treba davati previše pozornost: "Njihovu izjavu ne treba uzimati ozbiljno niti im davati pozornost. Njihovi motivi su više nego jasni, ne žele se suočiti sa zločinima koje su činili. Njihovi sljednici su JNA koja je bila glavni operativni izvršitelj velikosrpske agresije. Previše je krimena koji se veže uz identitet i praksu te udruge tako da bilo koja njihova izjava u demokratskom društvu nema relevantnost i ozbiljnost."

Jurčevića smo također pitali kako komentira dio otvorenog pisma koji govori o civilima: "Ja sam na toj temi doktorirao 2000. godine, na temelju jugoslavenskih komunističkih izvora. Nedvojbeno je kad se radi o broju i razmjerima, da je najveći broj stradalih bio među civilima koji nisu imali previše veze s vlastima NDH ili drugim okupacijskim režimima na prostoru bivše Jugoslavije. Prema komunističkim izvorima, glavni cilj komunista bio je eliminirati potencijalne suparnike i konkurente, a koji su uglavnom bili civili te ni na koji način nisu sudjelovali kao vojnici ili dio administracije u NDH.

Na početku su ti civili eliminirani bez ikakvih suđenja, a kasnije kroz provizorna suđenja. Kasnije su također nakon 1945. bili izloženi represiji, društvenoj marginalizaciji i bili su uglavnom obespravljeni u svakom pogledu. Kad sve to uzmemo u obzir, onda je jasno da ne treba davati pozornost toj udruzi koja baštini taj režim koji je osuđen i od strane Sabora, Vijeća Europe i drugih relevantnih institucija".

Lučić 'nema želudac" više komentirati SAB

Za komentar smo kontaktirali i povjesničara Ivu Lučića, koji nam je rekao kako nema komentara jer nema "želudac" odgovarati svake godine na izjave koje su ispod svakog ljudskog dostojanstva. 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.