MRAČNA PROŠLOST I SADAŠNJOST

Jurčević i Sedlar o Srbiji: Prva 'Judenfrei' država u Europi; Židove su gole tjerali da s djecom trče u krug pa ih bacali u Dunav

Autor

dd

Svaki narod i svaka zemlja moraju se suočiti sa svojom prošlošću koliko god ona bila teška i mračna u nekom povijesnom razdoblju. Zemlja koja je u tom procesu suočavanja najmanje odmakla ili uopće nije jest susjedna Srbija koja živi u nekom svom svijetu mitova gdje porazi postaju pobjede, ratni zločinci heroji i gdje se rehabilitiraju ili pokušavaju rehabilitirati četničke vojvode, ratni zločinci i vođe nacističke Srbije poput Milana Nedića.

06.08.2018. u 22:14
Ispiši članak

I ne bi se mi bavili njima da oni nisu upravo patološki opsjednuti Hrvatskom i Hrvatima u koje već desetljećima upiru prste zbog ustaške prošlosti i progona Srba i Židova u Drugom svjetskom ratu te novije,  Srba u Domovinskom ratu.

Ta konstantna višedesetljetna velikosrpska propaganda nanijela je Hrvatskoj veliku štetu, posebice teza o 'ustašluku' i genocidnosti Hrvata koju aktualno srbijansko vodstvo i dalje nemilice propagira u svim mogućim prilikama. Tako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno zahvalio izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu na govoru u Jasenovcu jer je 'pozvao Hrvatsku da se suoči sa zločinima ustaškog režima', a na 23. obljetnicu vojno-redarstvene akcije 'Oluja' u Bačkoj Palanci na skupu pod nazivom 'Oluja je pogrom', Hrvatsku je usporedio s Hitlerovom Njemačkom.

No njihova mračna prošlost nije samo agresija na Hrvatsku početkom 90-tih te  ugnjetavanje Hrvata u prvoj i drugoj Jugoslaviji, nego su imali i znatan udjel u holokaustu nad Židovima za vrijeme marionetske vlade Milana Nedića u Srbiji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U kolovozu 1942. vlada Srbije na čelu s Milanom Nedićem objavila je kako je Srbija kao jedna od prvih zemalja u Europi – Judenfrei ("čista od Židova"), a to znači da je progonom, ubijanjem i mučenjem "riješila židovsko pitanje".

No taj dio holokausta nad Židovima u kojem je aktivno sudjelovala Nedićeva Srbija uvijek je nekako sramežljivo i usput spominjan jer je snažna srpska propaganda stalno u prvi plan isticala ustaške zločine nad Židovima i Srbima u vrijeme NDH.

Prvi u Europi 'riješili' židovsko pitanje

Povjesničar Josip Jurčević istaknuo je za Direktno da, kada se govori i o NDH i o Nedićevoj Srbiji, često se gubi iz vida da je gotovo cijela Europa bila u kolaboraciji s Nijemcima odnosno s Hitlerovom Njemačkom koja je pokorila Europu i svugdje osnivala kolaboracionističke režime. "Svi su ti režimi prihvaćali nacistički svjetonazor, ideologiju i pravnu regulativu, to je uostalom univerzalni model svakog imperija", rekao je Jurčević koji također podsjeća da se Nedićeva Srbija hvalila kako je prva u Europi 'riješila' židovsko pitanje.

Komentirajući pokušaje rehabilitacije Milana Nedića ali i niza drugih četničkih i nacističkih vođa u Srbiji, Jurčević napominje kako je to složena priča s 'međunarodnim korijenima'.

"Treba znati da je su četničke strukture nakon Drugog svjetskog rata daleko najjače u Americi i Kanadi. A kako je američki interes uvijek bio što dalje prodrijeti na istok Europe, u njihovu fokusu je i Srbija u kojoj su pronašli oslonac upravo u četničkim strukturama. I oni su to mudro odigrali puštajući ratnog zločinca i ekstremista Vojislava Šešelja na slobodu uz kojeg su svi drugi umjereni pa tako i aktualna vladajuća struktura u Srbiji koja je transparentno četnička. Dakle upravo preko rehabilitacije četništva, SAD spušta svoje upravljačko sidro na prostor Srbije", ističe Jurčević.

Podsjeća da je 2006. američki veleposlanik u Beogradu svečano uručio kćeri Draže Mihailovića koji je u Srbiji rehabilitiran, veliko američko priznanje zbog spašavanja američkih pilota. "Nitko u međunarodnoj zajednici ne postavlja pitanje tko su zapravo četnici niti tko napada Vučića niti je napadao Tomislava Nikolića zbog rehabilitacije četništva", napominje.

'Živela braća Nemci'

"U Hrvatskoj se uvijek govori 'kada je Milošević došao na vlast', pa nije on došao samo tako, on je na vlast doveden. Treba znati da je on bio jedan od najvještijih mladih bankara Jugoslavije koji je perfektno govorio engleski, često boravio vani i odlično poznavao pravo. Milošević je bio projekt, iza njega i projekta 'Velike Srbije' stajala je cijela intelektualna elita, a stoji i dan danas", upozorava taj povjesničar.

Dodaje kako je najviše međunarodnog novca od svih novonastalih država na području bivše Jugoslavije povukla upravo Srbija. "Njemačka konstantno investira u Srbiju, a posebice zadnjih nekoliko mjeseci investicije velike 'hrvatske prijateljice' u Srbiji su tolike da Vučić uzvikuje 'Živela braća Nemci'", rekao je Jurčević zaključujući kako je rehabilitacija četništva i zatamnjena uloga Srbije u holokaustu nad Židovima u Drugom svjetskom ratu, svakako dio 'šire priče'.

Prešućeni dio holokausta

Hrvatski filmski redatelj Jakov Sedlar snimio je dokumentarni film 'Holokaust u Srbiji 1941.-1945.' i to je do danas jedini film koji je na tu temu napravljen.

U njemu se iznosi podatak kako je u Beogradu 1941. godine živjelo 11. 870 Židova, a kraj rata ih je preživjelo tek 1. 115 i to zahvaljujući srpskim seljacima koji su ih skrivali.

Pitali smo ga kako je došao na ideju o snimanju filma o holokaustu u Srbiji. Rekao nam je kako je često boraveći u Izraelu otkrio niz podataka iz tog razdoblja za koje uopće nije znao da postoje.

"Smatrao sam da je potrebno napraviti film o tom prešućenom dijelu holokausta koji su sramežljivo objavljivani jer je srpska propaganda radila sve da održi dobre odnose s Izraelom, smatrajući to za sebe korisnim", rekao je Sedlar istaknuvši kako povijest ne treba prešućivati nego jednostavno reći što se događalo. "Na žalost, u Srbiji su taj dio uvijek nastojali sakriti, a rasni zakoni nisu bili samo u Pavelićevoj NDH-a nego i u Nedićevoj Srbiji koji je još 1942. godine napisao telegram Hitleru pohvalivši se kako su prva 'Judenfrei' država u Europi'", navodi Sedlar.

"I u Hrvatskoj je stradalo puno Židova, međutim o tome se sve zna, dok se o holokaustu u Srbiji nije govorilo i u Izraelu su mi zahvalili što sam obradio jedan dio holokausta o kojem do tada nije bilo riječi. Postojali su samo pojedinačni podaci, ali nitko to prije mene nije objedinio u jedan film", otkrio je Sedlar istaknuvši da je isti napravljen isključivo na temelju faktografije, dok je tekst pisao izraelski povjesničar.

"Nama koji se bavimo filmom uvijek je stalo da ispričamo neispričanu priču", zaključio je poznati redatelj.

Tijekom rata više od 200.000 ljudi je umrlo u Srbiji, 67.000 partizana, a 80.000 ljudi, najviše Židova i Roma u koncentracijskim logorima.

Pokušaj rehabilitacije Milana Nedića

Nedićeve vlasti provodile su u potpunosti nacistički rasni program na svom teritoriju. Prvo su Židovima i Romima oduzele pravo na rad u državnim službama, potom su im oduzeli imovinu, zabranili kretanje i naposljetku ih uhićivali.

Jedan od najvećih koncentracijskih logora bio je na Sajmištu u Beogradu koji je napravljen već u prosincu 1941. Odmah po početku rata u njega je transportirano više od 5000 židovske djece i žena od kojih je većina stradala uslijed gladi, zime i bolesti. Tijekom 1942. na Sajmište su dovedeni Židovi i iz Smedereva, Niša i Šapca, a tada je već imao oko 6300 zatočenika od kojih 10 posto Roma.

Dakle, pod pronacističkom vladom Milana Nedića Srbi su kolaborirali s nacistima u širenju protužidovske propagande, pljačkanjem židovske imovine, izručivanjem Židova za pogubljenja te u ubijanju Židova u koncentracijskim logorima i plinskom vozilu.

Nakon ulaska partizana u Beograd nekadašnja antisemitska i pronacistička tiskovina Obnova preimenovana je u Politiku, a tada je napisala kako "Od 12.000 beogradskih Jevreja 11.000 pod zemljom".

Nedića su kao suradnika nacista Britanci izručili Jugoslaviji 1. siječnja 1946. Navodno je izvršio samoubojstvo skokom kroz prozor iz istražnog zatvora OZNA-e u Beogradu 1946. godine.

Viši sud u Beogradu u srpnju ove godine odbio je zahtjev za rehabilitacijom Milana Nedića zaključivši kako za to nisu stečeni pravni uvjeti.

Postupak, koji je trajao tri godine, pokrenuli su njegova obitelj, Srpska liberalna stranka i Udruga političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima. Pokušali su dokazati kako nije odgovoran za holokaust u zemlji, osnivanje logora te masovna strijeljanja. Kako je tvrdio njihov odvjetnik, vlada koju je Nedić vodio formirana je i radila u skladu s tadašnjim pravnim normama, jer kada neka zemlja kapitulira - nema dalje borbe.

Zapuštena i zaboravljena mjesta stradanja

I dok u Srbiji i dalje budno prate na svaki mogući nagovještaj 'ustašluka' u Hrvatskoj uz vjernu potporu domaćih dušobrižnika u Hrvatskoj što svoj vrhunac svake godine dostiže prilikom komemoracije žrtvama u Jasenovcu, Dan sjećanja na žrtve holokausta u Srbiji nema se gdje ni pošteno obilježiti jer su mnoga mjesta stradanja potpuno zapuštena, zaboravljena i bez spomen-ploča. Na nekima se čak grade i trgovački centri kao što je to slučaj na nekadašnjem igralištu Novosadskog atletskog kluba gdje su dovođene kolone novosadskih Židova koji su skidani, stavljani pod ledene tuševe i tjerani da s djecom trče goli u krug, govoreći im da će najbrži preživjeti. Onda bi ih utovarili na kamione i bacali u Dunav.

U kompleksu gdje se nalazio zloglasni logor Sajmište (u Beogradu) trebao je biti izgrađen memorijalni centar posvećen žrtvama genocida i ratnih zločina, no puno će još vode Dunavom proteći prije nego što se taj projekt realizira (Komisija za izgradnju memorijalnog kompleksa Staro sajmište zasjeda već osam godina bez konkretnih rezultata, navodno je na vidiku dugo očekivani nacrt zakona o memorijalnom kompleksu...).

Zanimljivo je da čak i domaći kritičari srbijanskog nesuočavanja s prošlošću i to u zemlji u kojoj se ta povijest besramno lažira na svim razinama i gdje se rehabilitiraju ili pokušavaju rehabilitirati četnički vođe i suradnici nacističkog režima, a osuđeni ratni zločinci sjede u parlamentu; sramežljivo navode kako se "Srbija nije suočila s onim malim dijelom fašističke prošlosti". S tim 'malim dijelom' i oni umanjuju stradanja svih tih nevinih ljudi i djece za vrijeme nacističke Srbije.

Stoga je krajnje vrijeme da naši istočni susjedi prvo pometu u svom dvorištu, a onda tek vire u tuđe. A s obzirom na posao koji ih u tom smislu čeka u zemlji opterećenoj mitovima i povijesnim krivotvorinama, rezultat je i više nego neizvjestan.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.