EKSKLUZIVNO

Julienne Bušić: Neka se Puhovski distancira od jugoslavenskog terorizma

Autor

Direktno.hr

20.01.2015. u 11:58
Ispiši članak

Gostovanje Julienne Bušić, udovice Zvonka Bušića u emisiji Bujica, očito je jako uznemirilo profesora filozofije i analitičara Žarka Puhovskog pa je zbog toga odbio poziv u emisiju ZOOM Z1 televizije pod obrazloženjem da ne može poduprijeti promidžbu terorizma. Njegovu izjavu komentirala je gospođa Bušić za direktno.hr slikovitim opisom; "Zamislite da Vam glava ide u jednom smjeru, a noge u drugom - tako ja zamišljam Puhovskog".

"Ne zna kud ide i ne shvaća gdje je bio. Ali šalu na stranu, moj je životni moto: "Psi laju, a karavan ide dalje. Ne zanima me što on i slični rigidni tipovi misle. Ja idem mirno svojim putem, ali možda ne bi bilo loše ponoviti neke stvari iz njegove povijesti za one koji ne znaju, pogotovo mladi, pa ćemo vidjeti", rekla je Bušić.

Kao protuargumente Bušić navodi niz pitanja.

"Je li Zvonko terorist? Što to znači? Idite potražiti definicije, ima ih preko 200. Pogubno je tražiti definiciju kojom bi svi bili zadovoljni. Je li, na primjer, Tito bio terorist? Jesu li to bili Mandela, Begin, Sharon, Arafat? O tome ni riječi od Puhovskog. Nedavno, kada smo osnovali Zakladu Zvonko Bušić Taik, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (s ministrom uprave Arsenom Baukom) odugovlačila je s potpisom jer je bila mišljenja, iako to uopće nije u njezinoj ingerenciji, da nije primjereno imenovati zakladu po osobi koji je bila osuđena za "terorizam" (iako te riječi nema nigdje u optužbi i sam je sudac izjavio da ga ne smatra teroristom). Zamislite toliko netolerancija od takozvane liberalke", objašnjava Bušić.

Kao komentar za prozivke, unatoč tome što su svoje kazne odležali, i Julienne i njezin suprug, Bušić navodi kako je čovjek, svejedno što o njemu mislili, kada odsluži svoju kaznu, slobodan.  

"Kada smo osnovali zakladu novinari su pitali Zlatar Violić treba li Tita ukloniti s javnog prostora, jer je i on među inima bio osuđen u bombaškom procesu. Ili Nelsona Mandelu, koji je isto tako osuđen za stotine terorističkih akcija, ali nije htjela odgovoriti. Nije se mogla suočiti s vlastitom licemjerjem. Nije imala hrabrost. Nema je ni Puhovski. Ali imao je hrabrosti nastupati, na primjer, kao svjedok optužbe protiv studenata za vrijeme Hrvatskog proljeća; Dražena Budiše, Ante Paradžika, Gorana Dodiga, Ivana Zvonimira Čička i drugih", navodi Bušić.

Bušić priča i kako je bila u Budišinoj staroj ćeliji prije par godina, u Staroj Gradišci, s njim, Zvonkom, i drugima koji su tamo bili zatvoreni te da je puno toga čula i vidjela, a na temelju toga napisala seriju i kolumni. Spominje i kako je Vlado Gotovac opisao kako je njemu u tim zatvorima bilo, a to i nije puno drugačije od Zvonkovih iskustava, tvrdi Bušić.

"Gotovo svaki dan jedan od zatvorenika proguta žlicu ili komad žice, zabode nož u trbuh, pazeći da ne povrijedi crijeva, što ne polazi svima i uvijek za rukom, odreži neki komad svoga mesa.  Da bi se bar za neko vrijeme izvukao iz Stare Gradiške. Bježi od gladi, od batine, od studeni, od vlage, od samice. Samo da predahne u bolnici", pisao je Gotovac, a Bušić se pita Je li Puhovski imao hrabrosti pročitati knjigu Gotovca o takvoj vrsti jugoslovenskih zatvora?

"Sumnjam da je pročitao. Posebna je to hrabrost. Za takvu "hrabrost" nema 200 definicija u rječniku nego samo jedna: kukavičluk. Ali je imao hrabrosti i dalje svjedočiti, da ne kažem, kao bivša zatvorenica, cinkati, naravno za tužiteljstvo - bar je dosljedan u tome - ovaj put u Haagu, gdje je Hrvatsku vojsku optužio za etničko čišćenje u Domovinskom ratu.  Na kraju su odbacili njegovo svjedočenje kao lažno, ali bitno da je dobio svoje dnevnice. Nije mu očito smetalo niti kada se Vojislav Koštunica, koji za njega nije terorist, slikao iznad Sarajeva, s puškom u ruci, za vrijeme najžešće opsade Sarajeva, jer je kasnije izjavio sljedeće: 'Moram reći da mi je Vojo Koštunica mnogo bliži od Dražena Budiše...imam vrlo pozitivno mišljenje o njegovim intelektualnim i moralnim sposobnostima'(Zarez, 30.8. 2011.)", otkriva Bušić. 

Bušić tvrdi kako se Puhovski nije nikada distancirao od jugoslavenskog državnog terorizma, jer ne razumije da se ne može biti protiv jednog terorizma, a podržati drugi, puno ubitačniji i ostati vjerodostojan.

"Vidim sada da će i dalje terorizirati hrvatsko društvo preko novog Vijeća 'novog' Jutarnjeg Lista, jer ga je tamo postavio novi vlasnik, Marijan Hanžeković, inače HSLS-ovac, koji je rekao nedavno u intervju, ako se ne varam, Jutarnjeg Lista, kako je Dražen Budiša njegov 'politički uzor' i da mu je žao da hrvatski narod to nije prepoznao", kaže Bušić.

Za kraj, Bušić je hrvatskim institucijama uputila pitanje kako Puhovski, koji nije završio filozofiju, može predavati na katedri za političku filozofiju na Filozofskom fakultetu?

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.