VANJSKOPOLITIČKE RELACIJE

Joško Klisović za Direktno: Kako SDP u budućnosti vidi odnose Hrvatske s EU, Rusijom, SAD-om, Kinom...

Autor

Andrea Latinović

Iako je većini političkih stranaka u njihovom programu najvažniji dio mnoštvo tema iz područja unutarnje politike, jednako je tako bitan i odnos prema ključnim, strateškim faktorima u međunarodnoj zajednici. Stoga smo najveće stranke, koje participiraju na predstojećim parlamentarnim izborima u nedjelju, 5. srpnja, kontaktirali kako bi nam prezentirali vanjskopolitičke stavove koje zastupaju.

29.06.2020. u 19:25
Ispiši članak

Zanimalo nas je nekoliko najvažnijih čimbenika u međunarodnim odnosima- odnosi Hrvatske prema Europskoj uniji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali i Kini.

Iz SDP-a na ova nam je pitanja odgovorio Joško Klisović, bivši saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku u posljednjem mandatu rada Hrvatskoga sabora.

Odnos Hrvatske prema EU 

Hrvatska jest EU. Ona je njezin dio, odnosno njezina članica i sukladno tome nema klasičan vanjskopolitički odnos prema EU, već interes da utječe na oblikovanje stajališta unutar EU koja odgovaraju našim potrebama. Uspješnost naše europske politike ogledat će se u razini do koje smo uspjeli osigurati zadovoljavanje naših cjelovitih i sveobuhvatnih interesa.

Nećemo a priori prihvaćati sve prijedloge koji dolaze iz Europe, već ćemo se aktivno angažirati na formuliranju zajedničkih odluka u kojima moraju biti sadržane i naše potrebe i interesi. Na isti način pristupat ćemo i konferenciji o budućnosti EU i svim posljedičnim aktivnostima.

EU po mjeri svojih članica, a time i Hrvatske, EU koja nam osigurava najpovoljniju alternativu za sveukupan razvoj, naš je cilj.  

Odnos Hrvatske prema Rusiji

Odnos prema Rusiji definirat ćemo bilateralno te kroz EU i NATO u čijem oblikovanju pozicija i sami sudjelujemo i kroz koje osiguravamo okvir za svoj razvoj i sigurnost. Rusija je partner Hrvatskoj i veliko tržište za  hrvatski izvoz. U Hrvatskoj posluju ruske tvrtke, prisutne su ruske investicije, a dolazi i sve veći broj turista, što sve zajedno doprinosi raznovrsnoj gospodarskoj suradnji.

Razvoj odnosa s Rusijom u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, bit će jedan od važnih segmenata vanjskopolitičkog djelovanja Hrvatske. Rusija je Hrvatskoj prijateljska i partnerska država.

Hrvatska i Kina

Odnosi s Kinom sve su intenzivniji i u nadolazećem razdoblju dodatno ćemo ih produbljivati. Kinu vidimo kao partnera na Dalekom istoku, s kojim imamo tradicionalno prijateljske odnose. Veliki prostor intenziviranja odnosa vidimo na području gospodarske suradnje, posebice korištenja hrvatskih luka i prometne infrastrukture za dopremanje kineske robe na tržište EU te kineske investicije u proizvodnju za izvoz.

Također ćemo aktivno sudjelovati i u oblikovanju odnosa EU s Kinom, koji imaju izravan odraz na naše bilateralne odnose sa Kinom. 

Hrvatska- SAD

SAD je strateški partner Hrvatske s kojim ćemo nastaviti njegovati strateške i partnerske odnose na svim razinama i u svim područjima. Transatlantsko partnerstvo smatramo najvažnijim partnerstvom za mir, sigurnost i sveukupan razvoj EU pa tako i Hrvatske.

Angažman SAD u jugoistočnoj Europi, posebice u BiH, pokazao se ključnim za zaustavljanje rata, a danas uz koordinirano djelovanje s EU, vjetar je u jedra reformskim naporima država ove regije.

Intenziviranje suradnje s SAD-om jedan je od vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske.

Glasova: 37754

Glasovanje je završeno

HDZ

32%

Restart koalicija

15%

Domovinski pokret

23%

Most

7%

Stranka s imenom i prezimenom, Pametno, Fokus

3%

Koalicija Dosta pljačke

1%

Koalicija Možemo

4%

Desna liga

1%

Željko Kerum - Hrvatska građanska stranka

4%

Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti

1%

HNS

5%

Reformisti

0%

Ostali

2%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.