anketa bjelovarsko-bilogorska županija

Josipović u blagoj prednosti pred Kolindom, HDZ u prednosti oko 12%

Autor

Direktno.hr

11.12.2014. u 20:40
Ispiši članak

Po anketi koju je za direktno.hr provela agencija 2x1 komunikacije, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u blagom vodstvu je predsjednički kandidat Ivo Josipović s 1,7 posto prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a i partnera Kolindom Grabar Kitarović.

Direktno.hr će svakodnevno objavljivati rezultate ankete po županijama, a do sada anketa provedena u Gradu Zagrebu, gdje je Kolinda Grabar Kitarović u blagoj prednosti i ova današnja u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, pokazuje kako je u tom dijelu Hrvatske anketna podrška "glavnim" kandidatima vrlo izjednačena.

Tako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Ivo Josipović dobiva 35,10%, Kolinda Grabar Kitarović 33,40%, Milan Kujundžić 10,20%, Sinčić 0%, i neodlučnih je 21,30%. Te razlike između vodećih kandidata spadaju u statističku pogrešku, a za orijentaciju, Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 34,06% glasova. Anketa je, naglašavamo, provedena prije službene potvrde kandidata koji su skupili potreban broj potpisa, pa je to možda razlog što je Vilibor Sinčić ostao bez glasova.

Anketa je pokazala da je HDZ s 34,90% u uvjerljivom vodstvu, SDP ima potporu 23,10% birača Bjelovarsko-bilogorske županije, Laburisti 8,1 i HSS 8%. Ispod praga, a da su danas parlamentarni izbori, ostali bi HNS 4,10%, ORAH 3,20%, HSU 3,10%, Čaćićevi reformisti 3,00%, HSP AS 1,1 te HSP 1 posto. Neodlučnih je 10,40% anketiranih.

Rezultati na "državnoj razini"

Kolinda Grabar Kitarović uživa podršku 42,80% birača, Ivo Josipović 40,40%, Milan Kujundžić 8,10%, Don Ivan Grubišić 1,80%, Anto Đapić 0,50%, te svi ostali 6 posto, pokazala je ranija anketa iste agencije na uzorku od 3 tisuće ispitanih u cijeloj Hrvatskoj.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS- HSLS s 43,80%, po anketi s kraja studenog koju je provela agencija 2x1 komunikacije, u velikoj je prednosti pred Kukuriku koalicijom koja uživa potporu 18,90% birača.

Anketa je provedena između 17. i 26. studenog na uzorku od 3000 ispitanika, a osim raspoloženja birača za predsjedničke izbore, dobiveni su i rezultati o rejtingu stranaka za predstojeće parlamentarne izbore, ocjene rada hrvatskih institucija, te raspoloženje birača za izvanredne parlamentarne izbore.

Čak 83,70% ispitanih ne podupire rad Vlade, a samo 10,20% smatra da je vlada dobro radila, dok 6,1% ne zna.

Za prijevremene parlamentarne izbore je 62,10% birača, a protiv je 18,2%, dok je 19,7% neodlučnih.

Da Hrvatska ide u dobrom smjeru misli samo 10,10% ispitanih, dok 82,80% misli da idemo u krivom smjeru.

Vlada je za svoj rad dobila prosječnu ocjenu 1,3, predsjednik Ivo Josipović mršavih 2, a Sabor 2,1.

Kad govorimo o rezultatima stranaka, HDZ je samostalno u velikom vodstvu sa 36,01% potpore. Izborni prag bi samostalno prešli još samo SDP i Orah, koji bi zajedno osvojili 20,7 posto glasova.

Kolinda i HDZ u prednosti u Gradu Zagrebu

Anketa agencije za istraživanje javnog mnijenja 2x1 komunikacije pokazala je na području Zagreba da je kandidatkinja HDZ-a i partnera za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u prednosti pred Ivom Josipovićem, kandidatom aktualne Vlade Zorana Milanovića i drugih stranaka. 

HDZ je i kod Zagrepčana u stabilnom vodstvu, kao i u ostatku Hrvatske, tako da su danas parlamentarni izbori, ta bi stranka osvojila najviše - 31,5 posto glasova.

Anketa, koja je u Gradu Zagrebu provedena od 24. do 29. studenog na 1000 ispitanika, pokazuje da se i u Zagrebu, za kojeg su analitičari, kad je riječ o parlamentarnim i predsjedničkim izborima, uglavnom ocjenjivali da tradicionalno podupire "lijeve" kandidate - većinsko političko raspoloženje birača kreće prema centru. Ta je anketa nastala prije nego što su u DIP pristigli kandidati s potpisima i objavljene njihove formalne kandidature.

Tako bi Kolinda Grabar-Kitarović, po ovoj anketi, osvojila u prvome krugu predsjedničkih izbora 31,40 posto, Ivo Josipović 31 posto, a Milan Kujundžić 8,10. Kandidati koji nisu prikupili dovoljno potpisa ili su u međuvremenu odustali dobili su - Anto Đapić 2,20 i don Ivan Grubišić 1,1 posto. Neodlučnih je čak 26,2 posto.

Ankete koje su se do sada pokazale najtočnijima

Ankete 2x1 komunikacija su se do sada pokazale najtočnijima u predviđanjima izbornih rezultata.

Gotovo u milimetar ta je agencija pogodila ishod listopadskih izbora za sisačko-moslavačkog župana. Uoči održavanja drugog kruga županijskih izbora, agencija "2x1 komunikacije" je provela anketu na području cijele županije na uzorku od 3.000 ispitanika. Prema toj anketi, HDZ-ov kandidat za župana Ivo Žinić trebao je osvojiti 54.8 posto podrške glasača dok SDP-ov kandidat Davorko Vidović 45.2 posto. Službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva nisu bili bitno drugačiji od prognoze agencije „2x1 komunikacije“. Žinić je u drugom krugu osvojio 29.648 glasova ili 56,41 posto, a Vidović 21.839 glasova ili 41,55 posto.

Dakle, vrlo precizno je predvidjela rezultate županijskih izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji (odstupanje je bilo svega između 1 i 3 posto i riječ je o dozvoljenom odstupanju) dok su neke druge agencije sasvim promašile: tako je  agencija "Ipsos Puls" za Novu TV najavljivala veliku pobjedu SDP-a, a agencija "Vectura" prognozirala je kako će SDP-ov kandidat za župana u drugom krugu osvojiti 48 posto glasova, a HDZ-ov kandidat tek 30 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.