Liječnici protiv predsjednika

"Josipović smatra da su liječnici nemoralne osobe ovisne o mitu"

Autor

Direktno.hr

spellcheck="true">
21.10.2014. u 11:06
Ispiši članak

Hrvatski liječnici burno su reagirali na izjavu predsjednika Josipovića u kojoj je rekao da će se odazvati Milanu Kujundžiću na pregled, ali da se nada da neće morati donijeti kovertu.

Podsjetimo, predsjednički kandidat Milan Kujundžić aktualnom predsjedniku Josipoviću ponudio je pregled nakon što je čuo njegov prijedlog ustavnih promjena.

"Ja sam uistinu, kao liječnik i kao čovjek zabrinut za psihičko stanje predsjednika Josipovića. Jer ne mogu vjerovati, niti objasniti, osim bolešću da predsjednik Josipović sada najedanput govori i vidi sve ono što je bilo jasno hrvatskom narodu, svima, osim njemu, sve ove godine. To je zapravo prezir prema svome narodu, sada početi govoriti ono što je trebao govoriti prije tri ili četiri godine. Zar on stvarno misli da je hrvatski narod glup i da se na tome dobivaju izbori. Nudim mu, kao liječnik, besplatan pregled, pred kamerama", prenio je Kujundžićevu izjavu u subotu Večernji list.

Josipović je u nedjelju odgovorio da će na pregled doći, ali uz jednu opasku.

"Što se tiče doktora Kujundžića, mogu otići kod njega na pregled i nadam se da neću morati donijeti kovertu", uz smijeh je rekao Josipović, dodavši kako je Kujundžić dobar doktor i da će biti dobar doktor i nakon predsjedničke kampanje.

"Obiteljski liječnici su iznenađeni takvim komentarom koji je uvredljiv. Mi smo ti koji u ovim teškim vremenima obavljaju častan posao. Naša vrata su uvijek otvorena i uvijek smo dostupni za razliku od drugih segmenata zdravstvenog sustava", rekla je u razgovoru za direktno.hr dr. Ines Balint, predsjednica Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Dodala je kako je Josipovićeva izjava uvreda kompletnoj liječničkoj struci.

"Za tu nesmotrenu izjavu koja nas je ražalostila tražimo javnu ispriku", dodala je dr. Balint.  

Dr. Balint je uz predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimira Golužu jučer potpisala priopćenje upućeno predsjedniku.

"Poštovani gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske,

nakon što ste prije desetak mjeseci, izabravši inozemnog liječnika da Vam učini rutinsku operaciju desnog očnog kapka, pokazali nepovjerenje prema stručnosti hrvatskih liječnika, jučer ste otišli i korak dalje. Istupom u javnosti, hrvatske ste liječnike prikazali kao nemoralne osobe ovisne o mitu. Time ste narušili naše dostojanstvo i povrijedili ugled liječničkog zvanja. Izjavom u kojoj nedvosmisleno izražavate sumnju u korumpiranost liječnika u Republici Hrvatskoj, ne samo da ste grubo uvrijedili nas liječnike, već ste i ugrozili povjerenje između pacijenata i liječnika koje je iznimno važno za kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite.

Gospodine Predsjedniče, podsjećamo Vas da se nad liječnicima u Hrvatskoj unatrag dvije godine provodi pravno nasilje utemeljeno na Zakonu o reprezentativnosti koji poslodavcu omogućuje da se o radnim pravima liječnika ne mora dogovoriti s našim legitimnim predstavnicima. Velikom broju bolničkih liječnika u Republici Hrvatskoj nametnut je protuzakonit oblik rada. Rad protivan Zakonu o radu, važećem Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te Direktivi Europskog parlamenta i vijeća o određenim vidovima organizacije radnog vremena stavlja liječnike u vrlo nezahvalan i potencijalno ugrožavajući položaj. Radni uvjeti u kojim radimo iz dana u dan su sve lošiji. Nedostaje nam lijekova, potrošnog materijala, oprema s kojom radimo neredovito se servisira, ne zanavlja se dinamikom kojom bi trebala. Liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nameću se brojne administrativne obveze, koje otežavaju kvalitetno obavljanje liječničkog posla. Ukratko, u nemogućnosti smo sva svoja znanja i vještine u potpunosti staviti u službu zdravlja naših pacijenata. U svemu navedenom niste pronašli razlog da javno zaštitite liječničku profesiju i založite se za njeno primjereno poziciranje u društvu. Pune četiri godine niste reagirali. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto je već više od stotinu hrvatskih liječnika napustilo Hrvatsku i otišlo raditi u inozemstvo, a više od 750 iskazuje ozbiljnu namjeru učiniti isto.

Gospodine Predsjedniče, liječnici okupljeni u HUBOL i KoHOM izražavaju duboko nezadovoljstvo i negodovanje Vašom izjavom „da se nadate da na pregled liječnika nećete morati donijeti kuvertu“. Riječi koje ste izrekli osim što su uvredljive za liječnike, nedolične su za javni govor. Posebno je neprihvatljivo kad ih izgovori Predsjednik Republike, jer time dovodi u pitanje vjerodostojnost i opstojnost sustava kojeg i sam predstavlja. Ovakvim izjavama urgožavaju se nastojanja svih dobronamjernih ljudi da se, u trenucima kad je zdravstveni sustav opterećen nedostatkom financijskih sredstava i značajnim manjkom zdravstvenih djelatnika, očuva povjerenje bolesnika ne samo u zdravstvene djelatnike već u cjelokupni zdravstveni sustav kao važan segment države. Zdravstveni sustav Republike Hrvatske počiva na radu čestitih, stručnih i požrtvovnih liječnika, koji se unatoč svim objektivnim teškoćama i podcijenjenosti svog rada nesebično daju ugroženima.

Gospodine Predsjedniče, u ime članova HUBOL-a i KoHOM-a, ali i svih drugih liječnika koje su Vaše riječi uvrijedile, zahtijevamo da se zbog neprimjerene izjave i iznijete neistinite tvrdnje javno ispričate te da se u daljnjoj predsjedničkoj kampanji ne služite paušalnim ocjenjivanjem i degradiranjem rada i morala liječnika", stoji u priopćenju HUBOL-a i KoHOM-a.

Kujundžić: Josipovićeva izjava za svaku osudu

Predsjednički kandidat i predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić na današnjoj je konferenciji za novinare osudio izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića o "plavim kovertama" te ga prozvao i za plagiranje njegova izraza Druga Republika.

"Josipovićeva izjava o plavim kovertama je za svaku osudu i predsjednik Republike u odlasku se treba ispričati - ne meni jer ćemo imati prilike razgovarati, već hrvatskom narodu i svim liječnicima u zdravstvu", kazao je Kujundžić.

Podsjećajući na Josipovićevu operaciju rekonstrukcije očnog kapka koju je na zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rebro u siječnju, na račun HZZO-a, obavio kirurg iz Njemačke Milimir Ninković, Kujundžić je kazao da je time Josipović, kao prvi čovjek u državi, pokazao što misli o hrvatskom zdravstvu, liječnicima i državi.

"To je ružni presedan kakav nitko nije napravio. Tada se narugao i svim Hrvatima koji plaćaju zdravstveno osiguranje, liječnicima i zdravstvenom sustavu, a sada je to s predumišljajem opetovao", istaknuo je. Naveo je i da takvu jednostavnu operaciju zna izvesti svaki specijalizant na drugoj godini oftalmologije i plastične kirurgije te najmanje sto hrvatskih liječnika.

HUBOL: Kolektivni ugovor primjenjuje se na liječnike, iako ga nismo potpisali

Potaknuti jučerašnjim nastavkom pregovora o promjeni Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, u kojim ne sudjeluje Hrvatski liječnički sindikat, oglasilo se vodstvo Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

"Granskim kolektivnim pregovaranjem ne uvažava se specifičnost pojedine profesije, jer se istovremeno pregovara o radnim pravima više zanimanja potpuno drukčijeg stupnja obrazovanja i odgovornosti djelovanja. Na taj način bitno je otežano pravedno i objektivno vrednovanje različitih zanimanja. Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata nad liječnicima u Republici Hrvatskoj provodi se pravno nasilje jer zakon poslodavcu omogućuje da se o radnim pravima liječnika ne mora dogovoriti s legitimnim predstavnicima liječnika, već mu je dovoljna suglasnost granskog sindikata koji ne predstavlja liječnike. Važeći Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja zaključen je u prosincu prošle godine na vrijeme od četiri godine. Kolektivni ugovor potpisali su Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi (SSZSSH) koji uglavnom zastupa nezdravstvene djelatnike u sustavu zdravstva i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS-MT), a nije ga potpisao Hrvatski liječnički sindikat (HLS), no kolektivni se ugovor po sili zakona primijenjuje i na liječnike u Republici Hrvatskoj. Predmetni kolektivni ugovor u praksi se pokazao neprovedivim. Vlada Republike Hrvatske ne poštuje ga jer je liječnicima nametnula protuzakonit oblik organizacije radnog vremena i prekovremenog rada. Tako da se nad liječnicima provodi i protupravno nasilje. Ministarstvo zdravlja nastoji promijeniti važeći kolektivni ugovor na način da svima zaposlenim u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja ukine dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto. Pri tome pregovara s predstavnicima SSZSSH i HSSMS-MT. Sindikati uključeni u pregovore, koji ne zastupaju hrvatske liječnike, nastoje zadržati u kolektivnom ugovoru dodatak na staž i ugraditi neoporezivi dodatak za topli obrok u zamjenu za ukidanje odredbe o koeficijentu na subspecijalizacije, liječnički dodatak i dodatak za magisterije i doktorate. Oni svoje beneficije nastoje zadržati ukidajući kolektivnim ugovorom zajamčena prava liječnicima.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra da je ovakav način socijalnog dogovaranja u kojem je u potpunosti isključena jedna vrlo važna i specifična profesionalna skupina kojoj se u tim dogovorima određuju radna prava, neprimjeren i potencijalno opasan pokušaj uskraćivanja materijalnih prava koji bi mogao imati dalekosežne posljedice na funkcioniranje zdravstvenog sustava. Slobodni smo upozoriti resornog ministra i cjelokupnu javnost da su liječnici nositelji djelatnosti zdravstva te da zdravstveni sustav opstaje ponajviše zahvaljujući našem samoprijegoru, odricanju i prekovremenom radu. Naš je rad već u dobroj mjeri obezvrijeđen pa bi svako dodatno smanjenje vrijednosti rada liječnika moglo biti presudno za napuštanje sustava u kojem radimo. Uz dužno poštovanje prema ljudima koje predstavlja, krajnje nam je neprihvatljivo da sindikalna predstavnica nezdravstvenih djelatnika u zdravstvu određuje radna prava liječnika. Strukovni kolektivni ugovor liječnika u Republici Hrvatskoj dogovoren i potpisan između predstavnika izvršne vlasti te predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata, jedino je trajno, legitimno i održivo rješenje prihvatljivo hrvatskim liječnicima. Upozoravamo najodgovornije ljude u hrvatskom društvu da je zadnji čas da razboritim odlukama, uvažavajući važnost i specifičnost naše profesije, zaustave urušavanje zdravstvenog sustava. U protivnom bit će odgovorni za ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa", stoji u priopćenju HUBOL-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.