ŠTO S GOSPODARSTVOM U PANDEMIJI?

Josip Tica: Država se treba zadužiti za ulaganje u obnovu Zagreba, digitalizaciju državne i javne uprave i reciklažu otpada

Autor

Dragana Radusinović

“Država bi se u ovom trenutku trebala maksimalno zaduživati za ciljane investicije”, smatra Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo.

30.03.2020. u 17:57
Ispiši članak

Novac pribavljen kroz dug, objašnjava Tica, Hrvatskoj nikada neće biti dostupan kao što joj je dostupan danas kada je Europska unija suspendirala kriterije iz Maastrichta, poručivši zemljama članicama da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu svojim gospodarstvima u preživljavanju pandemije COVIDA- 19.

''Imamo povijesnu priliku zadužiti se i taj novac uložiti, primjerice, u cjelokupnu obnovu zagrebačkog Donjeg grada, potom u digitalizaciju svih procesa u javnoj upravi te u sektore budućnosti, poput zelene energije, reciklaže otpada i slično'', nabraja Tica te objašnjava da bi država takvom potrošnjom novca iz zaduživanja održala na životu industrije koje je nemoguće, ili izrazito teško ponovno pokrenuti ako zbog aktualnog zamrzavanja ekonomije propadnu, a u budućnosti koja nas čeka od njih možemo samo profitirati.

''Zaduživanje za cjelokupnu obnovu zagrebačkog Donjeg grada nitko nam neće uskratiti, time bismo dali velike poslove građevinskoj industriji i odradili potrebnu investiciju za koju nam, kada pandemija završi, novac neće biti tako lako dostupan. Od obnovljenog Zagreba pak možemo imati višestruke koristi, kao i od građevinske industrije koja će puniti proračun'', ističe Tica.

Isti je princip je s ulaganjem u digitalizaciju svih procesa javne i državne uprave.

''Male i srednje informatičke kompanije danas rade desetak milijardi kuna prihoda godišnje, njima treba dati što više poslova u digitalizaciji državne i lokalne samouprave. Nakon završetka pandemije neupitno ćemo ući u razdoblje rezanja svih mogućih troškova, a brza digitalizacija način je da za to razdoblje budemo spremniji'', kaže Tica.

''Proračun je lakše popraviti od propalih kompanija''

Profesor ekonomije stava je da nema ni loših ni skupih kredita, već samo onih koji su pogrešno uloženi.

''Potrebno je uložiti u održavanje likvidnosti u prehrambenoj industriji i prerađivačkom sektoru'', kaže Tica, objašnjavajući kako će novac još dulje vrijeme biti jeftin, ali da se i nakon najveće globalne zdravstvene krize koju pamtimo, odnosi između dužnika i vjerovnika neće značajnije mijenjati.

Koliko bi to zaduženje trebalo iznositi?

Tica kaže da treba izračunati na osnovu aktualnih parametara o punjenju proračuna i poslovanju kompanija.

''Treba se zadužiti dovoljno da se gospodarstvu pokrije rupa koja je nastala time što je ekonomija stala i još toliko za investicije koje će nam biti profitabilne'', govori Tica i tvrdi da u uvjetima u koje nas stavlja pandemija ne treba štititi državni proračun, nego gospodarstvo.

''Proračun je lakše popraviti od propalih kompanija'',  zaključuje Tica. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.