PLAN MASOVNOG TESTIRANJA STANOVNIŠTVA

JOHNSONOVA OPERACIJA 'MOONSHOT' Tajni planovi britanske administracije zapanjili javnost; Gjenero: Svojim ponašanjem ozbiljno krši parlamentarizam i potiče strah i gnjev građana

Autor

Andrea Latinović

Klinička ispitivanja cjepiva za korona virus koja u suradnji sa sveučilištem Oxford provodi tvrtka AstraZeneca, nastavljena su, nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je tvrtka u subotu, a prenio BBC

14.09.2020. u 22:23
Ispiši članak

Ispitivanja eksperimentalnog cjepiva u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su prekinuta protekloga tjedna, budući se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.  

Podsjetimo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) gotovo 180 kandidata za cjepivo u raznim je fazama testiranja širom svijeta no nitko još nije dovršio kliničko ispitivanje. 

Među njima su svjetski farmaceutski divovi- AstraZeneca, Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merck, Moderna, Sanofi i Novavax.

Istodobno, Američka agencija koja odobrava puštanje na tržište lijekova i cjepiva, Uprava za hranu i lijekove (FDA) sugerirala je da bi mogla dati zeleno svjetlo cjepivima za korona virus i prije dovršetka treće faze kliničkog ispitivanja. Tako je prošloga tjedna američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti pozvao američke savezne države da ukinu neke uvjete kako bi se cjepiva mogla distribuirati prije 1. studenoga, što je datum dva dana uoči američkih predsjedničkih izbora.

No, proteklog je tjedna britanski BBC objavio da Oxford privremeno prekida s testiranjem novoga cjepiva na ljudima, zbog vrlo ozbiljne nuspojave kod jednoga od ispitanika- transverzalni mijelitis, upalna promjena na kralješničkoj moždini, zbog čega je prekinuta treća faza ispitivanja. BBC je naveo da je ovo drugi put da je ispitivanje cjepiva Oxforda i AstraZenece prekinuto od travnja kada su prvi dobrovoljci počeli primati cjepivo

S Oxforda su prvobitno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kralježničke moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv korona virusa. Tvrtka je dobrovoljno prestala s ispitivanjem oxfordskog cjepiva kako bi razmotrila podatke o sigurnosti i istražila, nazvavši to rutinskom akcijom u takvom istraživanju. 

U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade - EU je već osigurao pravo na kupnju do 400 milijuna doza u slučaju njegova odobrenja.

No, iako brojke zaraženih i preminulih variraju, primjer Velike Britanije vrlo je zanimljiv. Naime, britanski premijer Boris Johnson polaže velike nade u (čak!) 100 milijardi funti kako bi izbjegao drugo ''zaključavanje'' gospodarstva (lockdown). Naime, Britanija bilježi više od 65.000 slučajeva smrti povezanih s korona virusom, pokazuju podaci vladina statističkog ureda, a epidemija je u toj zemlji trajala dulje i bila raširenija na više mjesta nego što je to zabilježeno u drugim jako pogođenim europskim zemljama poput Italije i Španjolske.  

Zdravstvene vlasti upozorile su da rast broja zaraženih korona virusom u Britaniji izaziva ozbiljnu zabrinutost. Johnson, međutim, pod svaku cijenu pokušava izbjeći drugi ''lockdown'', kako bi se spasilo gospodarstvo i sačuvala radna mjesta.

Boris Johnson vjeruje da je program masovnih ispitivanja "jedina britanska nada za izbjegavanje drugog nacionalnog 'zaključavanja' prije cjepiva", prema službenim dokumentima koji su ''iscurili'', a operacija je nazvana ''Moonshot''.

Plan masovnog testiranja stanovništva

Po toj bi se operaciji provodio ogroman projekt koji će isporučivati ​​do deset milijuna testova dnevno (!), iako trenutačni model testiranja nastoji isporučiti barem djelić toga broja, jer, grca doslovce, u ozbiljnim problemima nacionalnog zdravstva.

No, Johnson ide i veliki korak dalje: u dokumentima se procjenjuje da bi "Plan masovnog testiranja stanovništva" mogao stajati oko 100 milijardi funti (!), što je ekvivalent cjelokupnom proračunu za obrazovanje u Velikoj Britaniji! Ako premijer sa svojim suradnicima uspije u ovom naumu, taj bi program bio bez presedana, a, kako se to vidi i iz njegovog ''kodnog'' imena, neki britanski dužnosnici smatraju da je na neki način- na rubu mogućnosti, ali i znanosti.

Naime, još uvijek ne postoji dio tehnologije potrebne za takvo masovno procjepljivanje...

Dijelovi operacije ''Moonshot'' počeli su izlaziti u javnost kada je Johnson prošloga tjedna javno pozvao Britance da se pridržavaju novih ograničenja kojima se zabranjuju okupljanja više od šest ljudi u zatvorenom i izvan njega, i rekao da su nužni ako zemlja želi izbjeći daljnje pooštravanje pravila.

U sumornom ozračju sadašnjega britanskog zdravstvenog stanja i procjeni pogoršanja situacije, glavni liječnik i epidemiolog za Veliku Britaniju i glavni medicinski savjetnik te glavni znanstveni savjetnik na Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb i šef Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja, profesor Chris Whitty, rekao je kako je nedavni porast pozitivnih slučajeva izazvao veliku zabrinutost. Također je priznao da će razdoblje "između sada i sljedeća proljeća biti teško" te dodao da bi javnost trebala očekivati ​​da će nove mjere biti na snazi ​​nekoliko mjeseci - što izaziva bojazan da se možda neće ukinuti prije Nove godine, piše britanski The Guardian.

S obzirom na to da je sustav testiranja već pod velikim naporom, a kritičari kontinuirano optužuju vladu za nesposobnost, premijer je na konferenciji za novinare izložio ''kostur'', odnosno, glavne smjernice ''Mjesečevog plana'', koji bi, ustvrdio je, ''omogućio ljudima da vode normalniji život.

Johnson je također izjavio:

"Brojni su izazovi. Potrebna nam je tehnologija za rad. Moramo nabaviti potrebne materijale za proizvodnju toliko testova. Moramo uspostaviti učinkovitu distribucijsku mrežu. I moramo riješiti brojne logističke izazove. Trebalo bi biti moguće primijeniti ove testove u daleko većem opsegu nego što je to još postigla bilo koja zemlja - doslovno milijuni testova koji se obrađuju svaki dan''...

Objasnio je i da bi takav mjesečni program mogao omogućiti kazalištima i sportskim dvoranama da svakodnevno testiraju članove publike i omoguće svima onima koji su negativni na testiranju normalniji život. 

Međutim, praktičnost izvođenja tako ambicioznog projekta u tako kratkom vremenu očituje se u dva dokumenta koja su izišla u javnost- prezentaciji od kolovoza i povjerljivoj "priči o masovnom testiranju u Velikoj Britaniji", koja je prije nekoliko dana ''procurila'' u British Medical Journal (BMJ).

Dokumenti, koje je vidio The Guardian, opisuju taj projekt kao "glavni prioritet premijera, s povjerljivim osobljem'', a pritom se, Johnson, kako navodi BMJ, a objavljuje prestižni britanski list, obvezao ''ukloniti sve prepreke provedbi''.

'Veliki brat' kao realna budućnost i način života?

Što to, zapravo, znači? Micanje svih protivnika tome planu, kao i maksimalnu cenzuru medija, tradicionalno strahovito jakih ma Otoku? Slijedi li pravi ''Veliki brat'', kao što je još davno najavio engleski pisac i novinar George Orwell u svojemu kultnom romanu ''1984'', koji opisuje futurističko totalitarno društvo, uvodeći u uporabu pridjev "orvelijanski", za opis mehanizma državne kontrole misli?!  

Jedan od dokumenata navodi da je Johnson zatražio "pristup tipa 'Manhattan Project' za postizanje razine inovacija, odnosno brzine potrebne da bi se to omogućilo". 

Naime, ''Projekt Manhattan'' bio je tajni projekt američke vlade tijekom Drugog svjetskog rata s ciljem izrade atomske bombe. Projekt je započet 1941. godine nakon što se strahovalo da bi ju i tadašnja nacistička Njemačka mogla izraditi. U američkom gradiću Los Alamosu okupljeni su ponajbolji fizičari i inženjeri i pod vodstvom američkog fizičara Roberta Oppenheimera izradili su i uspješno testirali prvu atomsku bombu 16. srpnja 1945. godine.

To je bio jedan od najvećih tajnih projekata ikada, ali unatoč tome ostao je tajan sve dok nije bombardirana Hirošima. Odnio je 400.000 japanskih života i ostavio trajne posljedice radijacije. Prva atomska bomba, The Gadget, testirana je pod tajnim imenom Trinity, što znači trojstvo. Izrađene su tri atomske bombe: The Gadget (Stvarčica), Fat Man (Debeljko) i Little Boy (Dječak).

 

''Premijer je zadužio državnog tajnika za zdravstvo i socijalnu skrb da prije kraja godine dostavi Program masovnog testiranja stanovništva, koji se trenutno naziva 'Operacija Moonshot'. On to opisuje kao našu jedinu nadu za izbjegavanje druge nacionalne blokade prije cjepiva, nešto što država ne može priuštiti. Također bi želio da ovo podrži otvaranje gospodarstva i omogući stanovništvu da se vrati nečemu što je bliže normalnosti'', prenosi The Guardian. 

'Johnson pogoduje moćnim lobijima, a ne osigurava javno dobro'

Ova je priča iznimno slojevita i duboka i treba je proučavati s mnoštva aspekata- znanstvenog, medicinskog, obrazovnog, demografskog, vojnog, ali ponajprije političkoga. O tome smo također razgovarali i s uglednim vanjskopolitičkim ekspertom i stručnjakom za međunarodne odnose, inače stalnim vanjskim suradnikom portala Direktno, Davorom Gjenerom.

Kaže da je upoznat s britanskim planovima masovnog procjepljivanja stanovništva.

''Danas je teško biti liberalni demokrat, zagovornik parlamentarizma i demokratske procedure, odnosno konstitucionalizma. Kada govorimo o parlamentarizmu, svi mi koji smo njime nadahnuti, učili smo na britanskoj tradiciji i političkim raspravama vođenima o britanskom sustavu. Svi koji govore o konstitucionalizmu neupitno su inspirirani i tekovinama američke ustavnosti.

Uvjerenje da će u parlamentarnoj proceduri biti usvojeno optimalno političko rješenje ozbiljno je bilo poljuljano u vrijeme rasprava o Brexitu i iracionalnim potezima koji su dolazili iz dominantne sfere britanske politike, pri čemu je opozicija bila još manje racionalna od aktualne većine.

Parlamentarna tradicija, čini se, više nije niti garant provođenja konzistentnih i efikasnih javnih politika, pa ono što u korona- krizi radi administracija Borisa Johnsona drastično odudara od onoga što smo navikli u parlamentarizmu, u sustavu u kojemu je parlament jedini nadležan budžetirati, a demokracija se zasniva na načelu da ne smije biti oporezivanja bez političke predstavljenosti, dakle bez jasnoće i razvidnosti javne potrošnje'', oprezno, ali i racionalno objašnjava Davor Gjenero.

Navodi dalje: ''Johnson konceptom 'izbjegavanja lockdowna' masovnim testiranjem zapravo pogoduje interesnim strukturama, moćnim lobijima i osigurava im golemu zaradu, a da pritom ne osigurava i javno dobro. Uvjerljiva je tvrdnja da masovno testiranje, koje je užasno skupo, ne osigurava relevantnu zaštitu od pandemije. Nekompetentno ponašanje javne administracije, povezano sa sumnjom u korupciju, ali i s nedosljednim ponašanjem socijalne elite- od glavnog epidemiologa, koji sam krši mjere za sprečavanje korone, do premijera koji ne poštuje elementarna načela zaštite- izaziva iracionalni strah, ali i otpor stanovništva, koji je zbog gnjeva neminovno krivo usmjeren.

Umjesto mjera opreza, ili sofisticiranih metoda praćenja zaraze, za kakve se zalaže škotska premijerka Nicola Sturgeon, nedosljedno, 'prevrtljivo' ponašanje Johnsonove administracije povećava neizvjesnost. Glavni posao političara u demokratskom društvu mora biti osiguravanje sigurnosti i predvidivosti i za građane i za poduzetnike.

Kada sigurnosti i predvidivosti nema, kada pritom prijeti deklasifikacija velikog dijela društva, zbog teške ekonomske krize, otvara se mogućnost za opasne populističke projekte, a poigravanje javnim dobrom i pogodovanje privatnim interesima zapravo je već početak takve nedemokratske situacije'', zaključuje Davor Gjenero. 

Svijet na povijesnoj prekretnici

No, ova teška, opasna i zapravo mučna priča, u kojoj se nad Velikom Britanijom, ali neizravno i nad ostatkom globalnog svijeta nadvija mogućnost ozbiljnih kršenja ljudskih prava, a pritom bez pravih jamstava o sigurnosti zdravlja naroda, kao i učinkovitoj borbi s još uvijek nepoznatim i iznimno opasnim korona virusom, svakoga će dana, kako se čini, biti sve realnija stvarnost.

Čini se da je ''Veliki brat'' doista zakoračio u ljudske živote, a pritom se brojka preminulih, koja se mijenja iz minute u minutu, približava- prvom milijunu...  

Zabrinjavajuća, kako bi ih stari geopolitičari nazvali, ''olovna vremena'' za sve nas. 

*Dopušteno je prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autora.

Tekst je nastao u okviru projekta kojeg je financijski podržala Agencija za elektroničke medije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.