PRIPREMAJU PIVO OD CVRČAKA

Jesmo li spremni za proizvodnju hrane od kukaca? Vlasnik Insektarija za Direktno: Za razliku od europske konkurencije, mi ćemo biti u značajnom zaostatku

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Prva hrvatska certificirana farma insekata, specijalizirana za uzgoj dvije vrsta insekata, cvrčaka (Gryllus assimilis) i muha (Hermetia illucens), osnovana je 2015. godine, a od 2017. nastupaju na tržištu pod nazivom Insektarij – tvornica buba. Njezin vlasnik, Aleksandar Gavrilović za portal Direktno govorio je o nedavnim zakonskim izmjenama kojima će se na tržištu moći naći jela od insekata.

29.01.2023. u 15:50
Ispiši članak

"Mi se u Insektariju bavimo uzgojem kukaca. Imamo dozvolu za uzgoj dvije vrste, ali trenutno smo obustavili proizvodnju muhe, jer nije bilo ekonomskog interesa, a nastavili smo proizvodnju s cvrčkom. Na tržište stavljamo isključivo žive insekte, koji služe kao hrana za egzotične kućne ljubimce. U međuvremenu smo propagirali proizvode koji su rađeni od proteina, a koji potječu od insekata. Osnovali smo i istraživačku skupinu s Veterinarskim fakultetom gdje smo istraživali ove dvije vrste i u međuvremenu čekali zakonsku promjenu", kazao je uvodno Gavrilović.

Ipak, nedavne zakonske promjene koje omogućavaju brašno kukaca u primjeni za ljudsku prehranu, trenutno konkretno ne znače ništa za sam Insektarij. 

Za hrvatske proizvođače, 2023. izgubljena godina

"Kako do sada nije bilo zakonski dozvoljeno stavljati na tržište proizvode koji potječu od kukaca, a namijenjeni su ljudskoj prehrani, to nismo ni radili. Mi ćemo to tek sad početi raditi, ali za razliku od konkurencije koja će doći s europskog tržišta i koje je dosta zasićeno tim proizvodima, mi ćemo biti u značajnom zaostatku. Tako da se ove prve godine tog zakona mi nećemo previše isticati", objašnjava naš sugovornik.

Istaknuo je kako je zbog ove prednosti u zakonodavstvu drugih zemalja, za sve hrvatske proizvođače izgubljena godina te je potrebno vrijeme da se tržište stabilizira i da se vidi koje će pozicije moći uopće ostvariti domaći proizvođači.

"Što se tiče prodaje brašna drugim tvrtkama, od nedavno imamo upite od jutra do mraka. Sve ovisi o tome kada će se stabilizirati tržište i kakva će biti situacija kada strane kompanije dođu kod nas sa svojim proizvodima. Trebamo vidjeti hoće li to biti isplativo", nastavlja dalje, ali u jednu stvar je siguran: "Uzgajat ćemo i dalje. Drago nam je da se zakon promijenio i da ćemo uloviti neke pozicije na tržištu". 

Pivo od cvrčaka

Svoj prvi proizvod od cvrčaka napravili su još prije dvije godine. Prvo su krenuli s tamnim pivom, a sada su usavršili tehnologiju proizvodnje svijetlog. 

"Ali nemamo ime pa ću iskoristiti priliku da nam građani tu pomognu. Trenutno ga ne stavljamo na tržište već kako što napravimo, tako podijelimo. Pivovara je već dogovorena, ali čekaju nas još neki procesi pa pivo sigurno u veljači još nećete vidjeti to pivo na policama. Kada će to točno biti, još ne znamo", kaže Gavrilović.

Foto: Neva Žganec/PIXSELL

U razgovoru smo se dotaknuli i Kauflanda, koji je 2020. na police svojih trgovina stavio proizvode od kukaca, koje je na kraju morao povući jer nisu za takav potez imali zakonsko utemeljenje:

"Ono što je tu bilo znakovito je da su svi europski proizvođači išli s izrazito niskim cijenama jer je ovo novo tržište. Kada se pojavite na novom tržištu, naravno da ćete spustiti cijenu, za razliku od domicilnih zemalja gdje su one drugačije. Očekujemo da će i sada tržište preplaviti strani proizvođači i dok mi s njima ne ulovimo korak, proći će sigurno godinu dana". 

U Hrvatskoj se i prije moglo jesti kukce, ali...

Naš sugovornik pretpostavlja da među hrvatskim proizvođačima vlada interes za korištenjem kukaca u svojim proizvodima: "Potez Kauflanda je bio odličan u tom smislu jer je pokazao da postoji veliki interes ljudi kada nešto novo dolazi na tržište".

Ipak, napominje, do sada su se proizvodi od kukaca mogli kupovati preko stranih webshopova, i konzumirati ih, a isključivo je bilo zabranjeno prodavati ih u Hrvatskoj, "ali ne i konzumirati ih". 

Naime, kada su u pitanju kukci, oni koji su u nacionalnim zakonodavstvima europskih zemalja bili u upotrebi kao hrana, ostali su i nakon svibnja 1997. godine kada je Europska unija omogućila svakoj članici da sama odluči hoće li dozvoliti kukce kao hranu ili će čekati da se zakonski dozvole na razini cijele Unije. Međutim, znakovito je da su se nakon navedene godine, svi novi proizvodi od kukaca registrirali kao nova hrana, kao što je slučaj s Uredbama koje je donijela Europska komisija te odobrila još prošle godine smrznute, sušene i mljevene oblike ličinke Tenebrio molitor i Locusta Migratoria, dok je u siječnju ove godine stiglo odobrenje za djelomično odmašćeni prah Acheta domesticus i ličinke Alphitobius diaperinus (mali brašnar), smrznute, sušene, u obliku paste i praha.

Već neko vrijeme ljudi jedu kukce

Dosta zemalja je već ranije dozvolilo prodaju proizvoda od kukaca, ali ne i Hrvatska.

"Do donošenja ovog zakona, brašno cvrčka vođen je u hrvatskom zakonodavstvu kao PAP, procesuirani animalni protein i to je bilo zabranjeno za životinjsku i ljudsku prehranu, a dozvoljena jedino za prehranu kućnih ljubimaca. Sada će se to zakonom promijeniti".

Ipak, navodi, prije dozvole za konzumiranje kukaca kao ljudske hrane, prvo je kod nas bilo dozvoljena njihova konzumacija kao životinjska hrana, prvo u akvakulturi, a onda u svinjogojstvu i peradarstvu, a ovo potonje je, ističe, vrlo značajno "jer korištenje kukaca u peradarstvu je mali korak od toga da ga koriste i ljudi. Praktički već neko vrijeme jedemo meso koje je raslo na tim kukcima".  

Osim toga, kaže, ljudi već sada jedu kukce, a da toga nisu ni svjesni.

"Američka agencija za sigurnost hrane ima točno propisano koliko fragmenata kukaca prilikom proizvodnje smije biti u pivu, čokoladi, žitaricama i ostalim proizvodima, tako da ih mi već sada jedemo, ali se ovdje naravno ne radi o velikim količinama".

Je li hrvatsko tržište spremno za jela od kukaca?

Pa je li onda hrvatsko tržište spremno za ovako nešto, pitamo ga.

"Mi od 2015. promoviramo taj protein i radili smo razna jela koja smo nudili ljudima i to bi uvijek bilo odlično prihvaćeno. Vi ste potrošač i kad uđete u trgovinu, vi ste taj koji odlučujete. Ako vam se ne sviđaju insekti, nećete ih kupiti, to je najjednostavnije rješenje. Mislim da će u početku biti veliki interes kao i sa svakom novom stvari koja dođe na tržište. Ljudima je zanimljivo zbog toga što je riječ o kukcima, ali vjerujem da će za nekoliko mjeseci u tom smislu splasnuti interes ljudi i prihvatit će ga kao i svaki drugi protein", smatra Gavrilović.

Na policama trgovina tako možemo očekivati da će brašno i prah biti tek jedan od sastojaka u proizvodu, pa iako nije za odbaciti da će netko hrabro staviti cijelog kukca na police, naš sugovornik smatra da će se prije naši gotovi proizvodi poput štapića, kolača, kruha i svega ostaloga što se može raditi od brašna.

"Sigurno nećete moći kupiti kilu brašna od cvrčka, brašno je sirovina od kojeg će se raditi gotovi proizvodi koji će se onda naći na policama".

Nutricionističke vrijednosti kukaca

Dotakli smo se i nutricionističkih vrijednosti jela od kukaca.

"Cvrčak kojeg mi imamo, ima cijeli kompleks B vitamina, a tu je i željezo kod kojeg je bilo diskutabilno može li ga čovjek apsorbirati, a po nekim zadnjim istraživanja pokazalo se da može. Ima i kalcija, fosfora i mikroelemenata, a tu je i hitin koji se nalazi u skeletu kukaca. To je za ljude neprobavljiva tvar, nešto poput celuloze. Istraživanja su pak pokazala da je odličan probiotik, odnosno odlična hrana za dobre bakterije u našem probavnom sustavu. Ipak s druge strane, proizvođači će na svoje proizvode morati staviti upozorenje o alergijama jer ako ste alergični na morske plodove, poput rakova i školjki, koji također imaju hitin u sebi, onda je vrlo vjerojatno da ćete biti alergični i na kukce". 

I savjet za kraj...

"Mi imamo kukce u jako kontroliranim uvjetima. Ako nađete kukca vani, nemojte ih nikako jesti jer mogu biti puni parazita. Ako ga baš želite pojesti, onda ga prvo dobro termički obradite. U suprotnom možete dobiti sve, od crijevne viroze do totalne paralize tijela. Jedite ljudi sve, ali dobro pržite", poručio je za kraj razgovora Aleksandar Gavrilović.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.