Pravila političke igre

Je li Milanovićev stambeni kredit u austrijskoj banci primjer korupcije?

Nije slučajno da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa žrtvom predizborne kampanje Zorana Milanovića i njegove stranke. Naime, temeljni argument o superiornosti njegove vlade Milanović nalazi u navodnome poštenju, kako vlastitom, tako i onome svojih stranačkih drugova. Uobičajeno je da se u političkoj areni konzervativne i demokršćanske stranke pozivaju na argumente morala, a socijalistička i liberalna politika zauzima cinični stav: moral ne može biti branom korupciji, nego se za sprečavanje korupcije moraju postaviti snažni kontrolni mehanizmi, jer vlast koja je nekontrolirana nužno vodi korupciji.
04.05.2015. u 20:38
Ispiši članak

Kada su preuzeli vlast, Hrvatska je nomotehnički imala dobar zakon o sprečavanju korupcije, ali glavno tijelu predviđeno tim zakonom, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, nije bilo uspostavljeno. Umjesto da uspostave snažno kontrolno tijelo, vladajući su mu oduzeli ključne ovlasti – pravo na uvid, bez sudskog naloga, u sve financijske transakcije državnih dužnosnika i pravo da kad uoče ozbiljan sukob interesa, dakle izloženost dužnosnika riziku korupcije, mogu zatražiti njegovo odstupanje. Takva neovisna tijela već su uspostavljena u nekim od uspješnih novih demokracija, a uspostavljanje tog tijela bila je hrvatska obveza u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Vladajući režim Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odmah je učinio „krezubim“, a sada se pokazuje da čak i ovo malo mogućnosti utjecaja na javnost za vladajuće može biti opasno. Važno im je do izbora onemogućiti pristup imovinskim karticama pripadnika nomenklature, a sigurno da nije slučajno da je embargo stavljen upravo na podatke o kreditima što su ih dužnosnici podizali prije stupanja na dužnost.

Naime, jedan od indikatora da je sam premijer izložen riziku korupcije upravo je vezan uz njegov stambeni kredit kod jedne austrijske banke, dobiven pod uvjetima nedostupnima običnim građanima i s niskom kamatnom stopom. Iz te banke Milanovićeva vlada je regrutirala uprave dviju državnih banaka, Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Hrvatske poštanske banke.

Riječ je o ozbiljnom zvonu na uzbunu, očito je da se Milanović i njegov unutarnji krug u Vladi i SDP-u boje javnosti i mogućnosti otkrivanja rizika korupcije u njihovu djelovanju. Regresija je temeljno obilježje socijalnih efekata aktualne administracije. Zabrinjavajuće je da je na području sprečavanja rizika korupcije, odnosno kako se to političarskim metajezikom koji nastoji sakriti smisao kaže, sprečavanja sukoba interesa. Očito je da će se morati dogoditi smjena vlasti da saznamo nešto više o tome do koje je mjere aktualna administracija u toku mandata bila izložena riziku korupcije. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.