istina, laž ili mit

Jasenovac i povijesne činjenice: Zašto još uvijek ne znamo istinu?

Autor

Direktno.hr

Rasprave o istini u ustaškom logoru Jasenovac mogle bi dobiti svoj kraj kada Povjerenstvo, koje je Plenković najavio osnovati, ne bi bilo samo čin odlaganja rješavanja problema. Kada bi postojala politička volja za povijesnom objektivnošću, došli bi do tražene istine.
04.02.2017. u 15:03
Ispiši članak

"Mogli bismo početi citatima i parafraziranjima citata. Ili pitanjem - kad sjećanje postaje povijest ili kad mit postaje stvarnost, primjerice. Spomenimo tu i Platona, koji je, zboreći o mitu, kazao kako je mit provođenje onoga što potječe iz mišljenja, a ne iz znanstvene nepobitnosti.

Kad sve to, i još puno toga, povežemo sa “slučajem Jasenovac”, možemo zaključak svesti na rečenicu poput ove: Mišljenje o Jasenovcu stvorio je komunistički režim Titove FNRJ, a onda se to i takvo postratno mišljenje pretvorilo u mit s vlastitom dramaturgijom povijesne “istine”.

Kako god bilo, Republika Hrvatska ni 25 godina od osamostaljenja, neovisnosti i uspostave demokracije, posljednjih godina još i u članstvu Europske unije, nikako da se izvuče iz bespuća vlastite povijesti, napose iz vremena Drugog svjetskog rata, NDH i komunističke Jugoslavije. Pritom je dojam da se konačna istina uvijek nekako odgađa, a da se beskonačni mit razvlači do beskraja. Naravno da onda u takvom kontekstu ni afera ne manjka, naprotiv, sve ih je više.

NE ZNAŠ ŠTO BI, OSNUJ KOMISIJU

I upravo kad smo pomislili da će zahvaljujući uljuđenoj, apaurinskoj komunikaciji novog premijera Andreja Plenkovića ideološki prijepori biti u drugom planu, ustaše i partizani iznova su nam se sručili na glavu i užarili medijski prostor. Tako su u nešto više od mjesec dana dva događaja obilježila hrvatsku političko-ideološku stvarnost i izazvala (opet) žučljive rasprave u javnosti. Prvi je postavljanje ploče HOS-a u Jasenovcu (u čast svojim pripadnicima poginulim u Domovinskom ratu), s notornim usklikom “Za dom spremni”, a drugi snimke Stjepana Mesića s početka 90-ih, u kojima on nešto lupeta o NDH-ovskom Jasenovcu kao idiličnom radnom logoru. Oba slučaja bila su okidač za reakcije iz tzv. lijevog i desnog političkog (i povjesničarskog) spektra, s dakako posve suprotnim mišljenjima o Jasenovcu, koji je ponovo postao razlogom za međusobna prepucavanja i podmetanja.

Ranije postavljana spomen-ploča HOS-a u Jasenovcu (protiv koje je i ovog tjedna prosvjedovala skupina antifašista, netko će reći preživjelih Titovih SUBNOR-ovaca) izravno je potaknula premijera Plenkovića da najavi osnivanje posebne komisije koja bi trebala jednom za svagda raščistiti probleme vezane uz totalitarne režime i njihovu simboliku, pa tako i onu zaostalu iz vremena NDH. Ako ta premijerova inicijativa urodi plodom, Jasenovac bi napokon mogao ostati tamo gdje mu je i mjesto - u povijesti, umjesto u sadašnjosti, bar u smislu istraživanja, dokumentarističke građe, dokaza i činjenica, a ne mita, falsifikacija i manipulacija. Jer napokon je vrijeme da se dopusti (i zakonski) otvaranje svih arhiva (naročito UDBE), što je Slovenija već napravila, kako bi s NDH-ovskog Jasenovca, ali i stratišta iz komunističkog poraća, bio skinut veo mita i saznala se prava istina.

BISKUPI O MANIPULACIJAMA

U listopadu prošle godine i hrvatski biskupi su se na 53. plenarnom zasjedanju HBK posebice osvrnuli “na neprimjeren odnos prema prošlosti koji se onda odražava u našoj sadašnjosti”, a ta se neprimjerenost tiče odnosa prema žrtvama u jasenovačkim logorima, prema žrtvama komunističke diktature te žrtvama u Domovinskome ratu. Ocijenili su kako se u posljednje vrijeme sve očitije nastoji manipulirati okolnosti i brojem žrtava u Drugome svjetskom ratu, osobito u iznošenju neistina i neutemeljenih tvrdnja glede logora u Jasenovcu. Biskupi pozivaju mjerodavna tijela hrvatske države da ulože potreban napor kako bi se - na transparentan način, a to znači, kako navode, u skladu s najboljim suvremenim znanstvenim metodama i kulturološkim pristupima - rasvijetlila istina o jasenovačkim logorima, kao i događaji i stradanja nakon Drugoga svjetskoga rata.

SEDLAR I GOLDSTEIN...

U dramu oko Jasenovca uključen je i Jakov Sedlar. On je prošle godine kazneno prijavljen zbog navodnih falsifikata koje je koristio u proizvodnji svog filma “Jasenovac - istina”. Prema tužiteljima postupci i činidbe kojima se poriče i znatno umanjuje djelo genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina jesu i manipulacije brojkama, negiranje podatka, fotomontaža, krivotvorina, fotografije pogrešnih lokacija, izmjena biografija...

Nakon predstavljanja Sedlarova filma povjesničar i publicist Slavko Goldstein predstavio je, pak, svoju knjigu “Jasenovac - tragika, mitomanija, istina”, polemički odgovor na knjigu “Jasenovački logor - istraživanja” objavljenu u izdanju Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Prema njegovu mišljenju, o Jasenovcu se u najnovije vrijeme javlja niz falsifikata, laži i netočnosti među kojima je i prikazani film o Jasenovcu Jakova Sedlara.

Kad se sve zbroji i oduzme, “slučaj Jasenovac” doista je već postao zamorna tema. Zato je krajnje vrijeme da se logor Jasenovac prepusti povijesti i povjesničarima, pri čemu je zadaća Plenkovićeve komisije time značajnija. No, sudeći prema svemu što posljednjih mjeseci i godina slušamo i gledamo, rasprave o tome što je konačna istina ili beskonačni mit mogle bi potrajati još cijelo stoljeće...", piše Glas Slavonije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.