NAPETO ZBOG IZBACIVANJA BULJA

VIDEO Jandroković: Iako je Valentinovo, neću biti darežljiv; Petrov: Radite presedan; Matić: Ubojstvo demokracije

Autor

Josip Senjak

Sabor je rad u četvrtak počeo prigovorima oporbe zbog udaljavanja Mire Bulja u srijedu navečer.  Naime, Bulj je zbog povrede Poslovnika i dobacivanja iz klube udaljen sa sjednice u dvostrukom trajanju, pa tako ni u četvrtak  ne može sudjelovati na sjednici. Inače, u 15 sati je na rasporedu interpelacija zbog propale kupnje zrakoplova F-16 Barak.

14.02.2019. u 10:10
Ispiši članak

"Poštovani predsjedniče Sabora, ja bih molio, budući da se jučer dogodio određeni incident u Hrvatskom saboru u trenutku kad je predsjedavao potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, stvarno bih zamolio,iako znam da je po Poslovniku nadležnost saborskog Odbora za ustav, politički sustav i Poslovnik, da revidirate odluku koju je napravio gospodin Brkić, iz razloga što je po Poslovniku isključio gospodina Miru Bulja u dvostrukom trajanju s tim da ga nije upozorio da će to napraviti. Svjestan sam toga da svaki predsjedavajući ima mogućnost napraviti takav incident. I ja u trenutku kada predsjedam mogu uzeti bilo koga ovdje na zub i isforsirati situaciju. Mislim da to nije korektno, pogotovo kada znamo da je danas izuzetno važna točka i ne želim uopće dolaziti u situaciju da razmišljam je li to napravio zato da zastupnik Bulj ne bi mogao sudjelovati u točci u dnevnom redu o nabavi aviona", rekao je Petrov.

Jandroković je imao odgovor.

“Kolega Bulj je napravio takav prekršaj da je nemoguće povući tu odluku, potpredsjednik Brkić bio je vrlo strpljiv, upozoravao ga je više puta, ta scena trajala je jako dugo, nije odustajao i mislim da je to bila opravdana kazna. Iako je Valentinovo, neću ovdje pokazivati preveliko razumijevanje za ono što se jučer dogodilo”, rekao je predsjednik Sabora i Petrova pozvao da se obrati Odboru za ustav, politički sustav i Poslovnik.

Petrov nije bio zadovoljan odgovorom.

“Nisam tražio da budete darovatelj za Valentinovo, meni ne trebate, možda nekome drugome trebate. Te duhovite, humoristične opaske možete sačuvati za nekog drugog, ali vi danas radite presedan. Kad netko drugi bude predsjedavajući, da se upravo vodi vašim načinom predsjedavanja Saborom. Sjetite se da ste vi upravo meni s vašeg predsjedavajućeg mjesta rekli da laž nije stvar koja se mjeri člankom 238 i nakon toga sam ja isto počeo primjenjivati prema zastupnicima svih. Ja ću po tom presedanu, kad budem predsjedavajući, raditi”, odgovorio je Petrov.

Jandroković je uzvratio da zastupnik Bulj nije poštovao Poslovnik ni predsjedavajućeg koji ga je upozoravao desetak puta.

“Ako će se netko od zastupnika ponašati na način na koji se ponašao Miro Bulj, svaki predsjedavajući ga mora kazniti. Molim vas da ovo bude pouka svima nama da budemo korektni i da ne kršimo Poslovnik”.

Matić: Ovo nije silovanje, nego ubojstvo demokracije

Reagirao je SDP-ov Predrag Matić.

“Jeste li svjesni da tom odlukom radite izvanredni presedan koji može ostaviti dalekosežne posljedice na rad Sabora?”, poručio je Matić i podsjetio na Ivana Pernara kojega su fizički iznosili iz sabornice.

Dodao je da ostaje opravdana sumnja da su na taj način ušutkali kolegu.

“Ovo nije ni silovanje demokracije, ovo je ubojstvo demokracije. Ako se pomaknete u stolici, mogu reći prva, druga opomena, iznesite ga van i nemoj sutra doći. I još tehničko pitanje, upravo na inicijativu Mosta je interpelacija stavljena u Poslovnik, treba li Bulj doći i ako ne dođe, treba li platiti kaznu od 150 kuna i tko će mu napisati ispričnicu?”.

Jandroković mu je odgovorio da je zagovornik političkog nasilja.

“Netko može vrijeđati i predsjedavatelja i ne poštivati kolege i Poslovniku, a mi bismo trebali šutjeti i trpjeti. Mislim da sam dovoljno korektan, nisam nikad reagirao kada se netko vrpoljio u stolcu, čak i kad se iznesu teške riječi, ali jučer je bio eklatantni primjer nepoštivanja predsjedavajućeg koji je trajao dugo. To nije bilo na mah, to je trajalo, trajalo...”, zaključio je Jandroković.

Ostojić je dodao da je ovo krajnja mjera koja primjenjue. 

"Bez obzira slažemo se ili ne, najgora stvar za demokraciju u Hrvatskoj je onaj trenutak kada se uskraćuje zastupniku da govori. Kazna ne da je pretjerana, ali je varijanta da se o njoj nije moglo odlučiti na Odboru. Kao predsjednika bih vas zamolio, radi slobode riječi u Saboru, gospodinu Bulju dopustite govoriti. Molio bih vas da poštujete Ustav, odgodite sjednicu", rekao je Ostojić.

"Da, da, kako da ne", odgovorio je predsjednik Sabora.  

Žestoko je bilo između Jandrokovića i SDP-ovog Gordana Marasa.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.