KACIN JE ISKUSAN I LUKAV POLITIČAR

Jadranka Polović za Direktno: 'Kacinov dolazak u Zagreb mogao bi narušiti status Hrvatske u EU'

Autor

Andrea Latinović

Prof. dr. Jadranka Polović, politologinja iz Splita i profesorica na Sveučilištu Libertas, iznijela je svoje mišljenje o vjerojatnom imenovanju, u najmanju ruku, za Hrvatsku problematičnog Jelka Kacina za novog slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj, kako je portal Direktno ekskluzivno objavio u utorak. 

13.02.2019. u 17:48
Ispiši članak

Prof. Polović jako dobro prisjeća se cjelokupnog profesionalnog opusa ovog slovenskog političara pa kaže:

''Jelko Kacin, kako ste već napisali, doista, je 'stari', rekla bih iskusni politički kadar koji je već kao student ljubljanske politologije- mislim da je završio obranu i zaštitu- bio dio slovenske 'avangarde'; dakle, skupine koja se okupljala oko tadašnje Mladine i koja je strastveno pripremala projekt razdruživanja Slovenije iz bivše države. Diplomirao je, što osobno znam, na tada zaista neobičnoj temi, 'Žene u oružanim snagama', a kao veliki PR-ovac (tada najbolji na ovim prostorima) dokazao se tijekom secesije Slovenije kada je vodio pravi medijski rat protiv JNA i Miloševića. Svakodnevne konferencije za tisak, njegova pristupačnost koju su domaći i strani novinari iznimno cijenili, osigurali su Sloveniji iznimnu podršku.

Kacinov, uz Janšu, najveći ratni uspjeh bio je način na koji je vodio 'filmski' desetodnevni rat s JNA, 1991., koji je okončan i njegovim diplomatskim uspjehom - Brijunskom deklaracijom, ili trajnim odlaskom JNA iz Slovenije. Time je Slovenija postala izdvojena od područja tzv. Zapadnog Balkana, na kojemu se razbuktao rat, a kojem je, na žalost, pripadala i Hrvatska do ulaska u EU, 2013. godine''.

Vrlo je jasna u opisivanju lika i djela Jelka Kacina prof. Jadranka Polović:

''Kacin je nastavio uspješno graditi karijeru političara, čvrsto zastupajući stavove EU i najviše NATO-a. Vrlo je blizak tim strukturama, jako puno zna o raspadu bivše države i ulogama pojedinih sila na ovom prostoru. Obavljao je brojne političke dužnosti, a kao osoba vrlo bliska NATO-u te izvjestitelj EP za Albaniju, BiH, Srbiju i Crnu Goru, izravno je sudjelovao u geopolitičkom preustroju regije, ili dekompoziciji Srbije u kojoj je u najmanju ruku 'persona non grata'. Tako je 2013.  godine, imajući u vidu pregovore o članstvu Srbije u EU, rekao da je pravi trenutak da se otvori pitanje ustavnog uređenja, zapravo autonomije Vojvodine. Međutim, Kacin je vrlo omiljen na Kosovu, ili u Crnoj Gori u kojoj je lobirao za korporativne interese slovenskih kompanija''.

I potom zaključuje, ne previše optimistično:

''Hrvatska, također, nije na listi njegovih omiljenih zemalja u regiji. Već ste napisali da se očekuje vrlo tvrd odnos budućeg veleposlanika prema Hrvatskoj, što može samo nadalje otežati, već i onako opterećene odnose naših dviju zemalja. Međutim, zahtjevi službene Ljubljane koji će biti pomognuti vještinama i lukavstvom ovog iskusnog političara, ali i diplomata, mogle bi narušiti i status Hrvatske unutar EU-a''.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.