'SUBLIMINALNE PORUKE'

JADRANKA POLOVIĆ O SLOGANIMA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA: Jednom kandidatu uloga vinogradara važnija je od predsjedničke kampanje

Autor

Lucija Brailo

Predsjednički izbori sve su bliži, a iako pretkampanje traju već neko vrijeme, službene kampanje predsjedničkih kandidata započele su prije nekoliko dana. Kandidati su, uz programe, tako predstavili i svoje slogane, koji su važan dio njihove komunikacijske strategije, a koliko su u političkoj komunikaciji uspješni, za portal Direktno komentirala ih je Jadranka Polović, politologinja i profesorica na Sveučilištu Libertas.

13.11.2019. u 21:45
Ispiši članak

Fokus predsjedničke kampanje trebao bi se očitovati i u sloganima predsjedničkih kandidata, a cilj im je da budu lako pamtljivi i da biračima 'uđu u uho', pa su tako aktualni predsjednički kandidati, među ostalim, predstavili svoje.

Stoga pitamo i Vas, čitatelj portala Direktno, čiji predizborni slogan Vam se najviše sviđa.

Aktualna se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već kod same najave kandidature odlučila za naoko jednostavan slogan 'Predsjednica', kojega je kasnije, na službenom predstavljanju kampanje proširila na 'Predsjednica. Jer Hrvatska zna'. Poznati HDZ-ov slogan iz prošlosti, 'Zna se - HDZ', tako je ovom kampanjom dobio novu, moderniju, no još uvijek u javnom diskursu prepoznatljivu formu.

Zoran Milanović se, pak, odlučio na slogan 'Predsjednik s karakterom', kojemu je pridodao riječ 'Normalno', što je glavna poruka kampanje, kojoj pridodaje poruke koje bi trebale motivirati, poput 'Normalno, ratovi su gotovi', čime pokušava prikazati kako on gleda u budućnost ili 'Normalno, zauzmi stav, a ne ogradu Bijele kuće', kao pokušaj diskreditiranja protukandidatkinje.

Treći kandidat, koji prema anketama, uz spomenuto dvoje, ima najveće šanse za Pantovčak, Miroslav Škoro, odlučio se za nešto opušteniji slogan, no koji indicira da je stiglo vrijeme za promjenu, aludirajući pritom kako su do sada jedine opcije bile HDZ i SDP, prikazujući sebe kao osvježenje na političkoj sceni. Slogan 'Sad il' nikada' preuzeo je iz vlastite pjesme Mata.

Slogani nisu dobri

Profesorica Jadranka Polović slogane ne smatra dobrima, a misli i kako Hrvatskoj nedostaje pravi političar, kako za predsjedničke izbore, tako i općenito, pa je za Direktno prokomentirala svaki od slogana triju predsjedničkih kandidata.

'Predsjednik s karakterom' i 'Normalno' – "Zaista ne znam što bi to trebalo značiti jer svatko tko se kandidira za predsjednika bi trebao biti osoba s karakterom, kao i vrlo etična i moralna osoba. To je neupitno. Prema tome, ako je Milanović odabrao taj slogan, to govori o poremećaju političkog sustava, što znači da mi do sada nismo imali normalne predsjednike s karakterom. S druge strane, to mi je vrlo upitno jer je on sam bio na poziciji premijera koja je isto tako zahtjevnija i značajnija od predsjedničke, tako da doista ne znam što bi mu to trebalo značiti", rekla je Polović.

'Predsjednica. Jer Hrvatska zna' - "Onaj tko je pomogao predsjednici složiti taj slogan definitivno ne zna pravila političke komunikacije. To je jedan potpuno blijedi slogan jer se upravo ovih dana propituju predsjedničina postignuća u proteklom mandatu. Znači, ona su stavljena pod veliki upitnik. Prema tome, mislim da bi joj bilo bolje da se ne poziva na prethodna postignuća", zaključuje Polović.

'Sad il' nikada' - "Za njega bih rekla nikada jer je izvan pameti da predsjednički kandidat stavi funkciju vinogradara ispred uloge predsjednika za koju se natječe. Znači li to da će u slučaju da bude izabran za predsjednika uzeti slobodan dan ako bude imao nekih privatnih obveza? Mislim da su to potpuno nespojive situacije. Vi kada se nalazite na takvim mjestima, na žalost, prodani ste 24 sata, 365 dana u godini. Uzevši za slogan 'Sad il’ nikada' iz pjesme Mata, Škoro se zapravo nada da će ga podržati njegova publika, da će taj dan biti kao na koncertima. Valjda igra na podsvijest, to su subliminalne poruke, kada je o njemu riječ", objasnila je Polović.

Osim komentara na slogane Jadranka Polović je istaknula i kako predsjednik u Hrvatskoj nema velike ovlasti, ali zato ima veliki moralni autoritet. Zahvaljujući toj poziciji i karizmu da utječe na političku agendu koja se prezentira javnosti.

"Predsjednik svojim autoritetom nameće Vladi rješavanje presudnih pitanja za državu, a Hrvatskoj nedostaje političar od formata, ne samo kao kandidat za predsjednika, već i općenito. To će pokazati i ovi izbori jer ovo je vrhunac hipokrizije", rekla je Polović i dodala kako predsjednicu podržava cijeli HDZ i Plenković.

"To je isključivo borba za politički opstanak koji s napretkom države i boljitkom građana nema nikakve veze", zaključila je Polović.

Tim povodom pitamo i Vas, čitatelji portala Direktno, čiji predizborni slogan Vam se najviše sviđa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.