kontroverzna presuda

Iznenađenje? Podsjetite se što su vještaci na suđenju rekli o tome ima li Horvatinčić sinkopu

Autor

rj

Presuda Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću izazvala je mnoštvo negativnih reakcija na račun hrvatskog pravosuđa. Sudsko vijeće oslobodilo je Horvatinčića jer je navodno bio u stanju sinkope, stanju bez svijesti koje traje do jedne minute. 

16.10.2017. u 14:28
Ispiši članak

Horvatinčić je oslobođen zbog toga što je sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Majom Šupe ustvrdilo kako se iz njegovih reakcija u trenutku nesreće i sudsko-medicinske dokumentacije može vidjeti kako je on u trenutku nesreće bio u stanju sinkope što znači da nije bio pri svijesti. No sudski vještaci medicinske struke na dva suđenja nisu izrijekom spomenuli kako je Horvatinčić bio u stanju sinkope, već da postoji mogućnost kako je bio u tom stanju.

Na prvom suđenju koje se bavilo Horvatinčićevim psihofizičkim stanjem medicinske vještakinje, profesorice Vesna Šerić i Kristina Potočki, nisu mogle odgovoriti je li Horvatinčić u trenutku nesreće zaista doživio sinkopu, jer nisu bile tamo. Nakon uvida u spis i u njegovo medicinsko stanje, zaključili su da je pojava sinkope u njegovom slučaju bila moguća. One su rekle da samo neposredni očevidac na mjestu nesreće može reći je li Horvatinčić tada bio u stanju sinkope te da one ne mogu 100 posto potvrditi niti isključiti da se ona dogodila.

Ne mogu potvrditi je li gospodin Horvatinčić bio u stanju sinkopedr. Vesna Šerićneurologinja

Sudska vještakinja, radiologinja dr. Kristina Potočki dodala je kako je Horvatinčiću poremećaj vratne kralješnice dijagnosticiran 1998. godine, a suženje krvne arterije 2011. godine te da je zbog toga moguća pojava sinkope. 

Neurologinja Vesna Šerić, koja je na temelju Horvatinčićeve medicinske dokumentacije ustvrdila da je bilo moguće da kod njega nastupi gubitak svijesti u trenutku udesa, rekla je: "Horvatinčić ima degenerativne poremećaje vratne kralježnice i suženje lijeve cerebralne arterije uslijed čega dolazi do smanjenja dotoka krvi u mozak. Zbog toga nastupa gubitak svijesti koji može potrajati od nekoliko sekundi do jedne minute. A je li Horvatinčić bio u stanju sinkope, odnosno je li kod njega došlo do kratkotrajnog gubitka svijesti u trenutku udesa, to ne mogu potvrditi jer nisam bila na njegovom brodu", rekla je dr. Vesna Šerić.

S  psihijatrijskog aspekta Horvatinčić je u trenutku pomorske nesreće bio ubrojiv prim. dr. Nadica BuzinaZavod za forenzičnu psihijatriju - Vrapče

Budući da Šerić nije mogla odgovoriti na pitanja iz domene Horvatinčićeve ubrojivosti u vrijeme nesreće, sutkinja Maja Šupe je naložila dodatna vještačenja i da kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje obavi Psihijatrijska bolnica Vrapče. Vještačenje je na drugom suđenju obavila prim. dr. Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče.

"Premda u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju postoje elementi poremećaja ličnosti, oni ne dosežu psihotični nivo. S psihijatrijskog aspekta Horvatinčić je u trenutku pomorske nesreće bio ubrojiv. Međutim, ako je kod njega u trenutku udesa nastupila sinkopa, onda je ovaj psihijatrijski nalaz irelevantan za ovaj sudski postupak", rekla je docentica psihijatrije Nadica Buzina.

Buzina je također pojasnila da se ne može ustvrditi je li Horvatinčić u trenutku nesreće bio u stanju sinkope: "Sud je tražio da ocijenimo ubrojivost optuženog u vrijeme počinjenja djela. Možemo dati samo alternativno mišljenje koje se odnosi na činjenicu je li kod ispitanika dijagnosticirano stanje sinkope, s obzirom na to da nije dijagnosticiran nikakav drugi teži psihijatrijski poremećaj. Ukoliko bi bila dijagnosticirana sinkopa, a ocjene o tome ne daje psihijatar, njegove voljne i intelektualne sposobnosti bile bi sužene jer osoba u sinkopi nema svijesti pa i nema takvih sposobnosti. Ako sinkopa ne bi bila utvrđena, u  užem psihijatrijskom smislu ne nalazi se elemenata na osnovu kojih bi ispitanikove sposobnosti shvaćanja značenja djela i upravljanja svojom voljom, bile smanjene u bilo kojem smislu".

Nedostatak reakcije daje u prilog činjenici da je nakratko bio bez svijestiMaja Šupesutkinja

Sutkinja Maja Šupe u presudi je navela kako nedostatak reakcija kod nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je bio bez svijesti. "Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se s navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara, daje u prilog činjenici da je nakratko bio bez svijesti", rekla je sutkinja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.