ZBOG OTKAZA NA HRT-U

'Izjavu solidarnosti' s Hrvojem Zovkom potpisalo čak sedam novinara 'Novosti'

Autor

js

 Iz Hrvatskog novinarskog društva u ponedjeljak su izvijestili da je više od pedeset novinara iz dvadesetak televizijskih kuća, portala, dnevnih novina, tjednika i radio postaja potpisalo izjavu solidarnosti s Hrvojem Zovkom, novinarom i urednikom HRT-a i predsjednikom HND-a, zbog postupka izvanrednog otkaza kojeg je prošloga tjedna pokrenula uprava HRT-a. O tome je za utorak sazvana i konferencija za medije.

25.09.2018. u 10:54
Ispiši članak

Kao objašnjenje za izvanredni otkaz na mjestu urednik-koordinator bez poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka navodi se kako je vodstvo HRT-a prošlog tjedna zaprimilo prijavu Katarine Periše Čakarun u kojoj je navedeno da joj se Zovko obratio krajnje neprofesionalnim izrazima, uvredama i prijetnjama te da je u jednom trenuktu i fizički nasrnuo unoseći joj se lice.

Tvrdnje da se Zovko krajnje vulgarnim psovkama i nasilničkim ispadom, kako stoji u obrazloženju, obratio urednici HTV-a potvrdile su u prekjučerašnjim očitovanjima i četiri djelatnice HRT-a. S druge strane, navodi se i kako Zovkovo očitovanje – odnosno pismena obrana u kojoj, između ostaloga, izražava žaljenje zbog svađe u koju je uvučen te da dosadašnjim ponašanjem i radom ne zaslužuje najtežu sankciju, ne može prihvatiti jer su četiri svjedokinje potvrdile sve navode iz prijave urednice IMS-a.

U nacrtu odluke stoji da je Zovko počinio osobito teške povrede radne obaveze iz Pravilnika o radu poput niza upućenih uvreda, nepristojnog ponašanja, neprimjerenih i neprofesionalnih izjava izvan granica pristojne komunakcije te da je ''imao nasilnički ispad prema radnim kolegicama, histerično se ophodio i vikao na neposredno nadređenu osobu te da se krajnje nedolično ponašao''.

Time je, kako se ističe, Zovko povrijedio niz odredaba Općih pravila o ponašanju HRT-a među kojima se kao nedopušteno u okruženju HRT-a navodi i neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalna ili fizička agresivnost te ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika radi ugrožavanja časti, dostojanstva i ugleda. Sve to, stoji u obrazloženju, razlog je za izvanredni otkaz ugovora o radu što u drugim slučajevima potvrđuju i mnoge "revizije Vrhovnog suda".

Kako se saznaje iz podnesenih očitovanja, svađa između urednika na HRT-u uslijedila je nakon što je Zovko podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika na HTV 4, upozoravajući na razlaz s urednicom o temama koje se obrađuju unutar njegove emisije, a navodi i kako je bio upozoravan da "od kada je izabran za predsjednika HND, morao odlučiti ili HRT ili HND".

Među potpisnicima dominiraju novinari 'Novosti'

Što se tiče 'izjave solidarnosti' sa Zovkom koju su potpisali novinari, prenosimo je u cijelosti.

"Mi, novinari i medijski radnici, ovim se putem solidariziramo s predsjednikom strukovne udruge, HND-a, te novinarom HRT-a Hrvojem Zovkom, koji je u procesu dobivanja izvanrednog otkaza. Svojim radom, priznanjima, moralnim i profesionalnim standardima, Zovko nipošto nije zaslužio da dobije otkaz u javnom mediju, koji se otkazima služi kao metodom pritiska, i egzistencijalne ucjene vlastitih zaposlenika.

HRT, medijska kuća koja se financira novcem svih građana, u posljednje je vrijeme sve manje relevantan medij, a svoje zakonske zadaće jedva ili uopće ne ispunjava. Pritom je tvrtka s uvjerljivo najvećim brojem izvanrednih otkaza novinarima i drugim zaposlenicima u posljednjih pet godina.

Stoga tražimo da se povuče otkaz Hrvoju Zovku, i da se umjesto terora nad svojim zaposlenicima, HRT konačno primi vlastitog posla, za koji je, za razliku od drugih medija, svakoga mjeseca izdašno i uredno plaćen", stoji u 'izjavi solidarnosti'.

Zanimljivo je da je izjavu potpisalo najviše novinara Pupovčevih Novosti, njih čak sedam, ako ne ubrajamo Borisa Rašetu, koji uz 24 sata i Express piše i za taj tjednik. 

Potpisnici

Snježana Kirinić, portal Index
Andreja Žapčić, N1 televizija
Darko Ciglenečki, novinar i pisac
Snježana Pavić, Jutarnji list
Barbara Matejčić, slobodna novinarka
Boris Rašeta, novinar i pisac
Ladislav Tomičić, Novi list
Ranko Stojanac, N1 televizija
Helena Puljiz, slobodna novinarka
Silvana Menđušić, RTL televizija
Leonid Slijepčević, Glas Istre
Borka Petrović, Glas Istre
Boris Pavelić, Novi list
Igor Lasić, Novosti
Andrea Radak, Novosti
Kika Curović, Courrier International, Pariz
Zdenko Duka, Novi List
Elvis Morina, gl. urednik, Radio Maestral
Tomislav Čadež, Jutarnji list
Drago Pilsel, gl.urednik portala Autograf.hr
Željka Godeč, Jutarnji list
Dušan Miljuš, Zbor istraživačkih novinara HND-a
Drago Hedl, Telegram
Mario Benčić, Radio Labin
Đurđica Klancir, portal Net.hr
Ana Raić – Knežević, novinarka
Ilko Ćimić, portal Index
Hrvoje Šimičević, Novosti
Mašenjka Bačić, slobodna novinarka
Tamara Opačić, Novosti
Tomislava Sila, N1 televizija
Ivan Fischer, Jutarnji list
Antonela Marušić, slobodna novinarka
Nedim Sejdinović, predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine
Tanja Tolić, Globus
Ivica Đikić, Novosti
Siniša Pavić, Novi list
Miodrag Sovilj, N1 televizija
Goran Borković, portal Forum.tm
Danka Derifaj, novinarka
Ana Benačić, portal Faktograf
Sanja Despot, portal Faktograf
Ante Pavić, portal Faktograf
Boris Postnikov, Novosti
Ana Brakus, Novosti
Marina Barukčić Stričević, Al Jazeera
Anuška Delić, portal Oštro
Denis Gaščić, 24 sata
Tomislav Klauški, 24 sata
Melisa Skender, novinarka
Predrag Blagojević, gl.urednik Južnih vesti
Igor Fuka, Lupiga
Ivana Dragičević, N1 televizija
Hrvoje Bajlo, Nacional
Ivan Salečić, slobodni novinar
Vlado Vurušić, Jutarnji list

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.