Homo politicus

Ivo Josipović osniva stranku centra – je li to neka šala

Autor

Direktno.hr

20.01.2015. u 22:18
Ispiši članak

Josipovićeva politička budućnost posljednjih je dana u fokusu javnosti. Gotovo da nema medija koji se nije bavio tom temom. Sam Josipović još je uvijek neodređen. „Vraćam se na fakultet, ali ostajem Homo politicus“, najkonkretnije je što smo do sada od njega na tu temu mogli čuti. 

Iz te rečenice može se zaključiti da je bivši predsjednik inficiran politikom i da se teško od nje može „izliječiti“. I njegov govor u noći izbornog poraza zvučao je kao govor čovjeka koji ne misli u političku mirovinu.

Josipovićeva prijateljica i podupirateljica, predsjednica ORAH-a  Mirela Holly, koja je bespoštedno i iskreno, možda čak iskrenije i od njegove matične stranke SDP-a, lobirala za Josipovićev drugi mandat,  ipak je u predviđanjima otišla korak dalje. Ona na određeni način najavljuje mogućnost da Josipović osnuje novu stranku. Josipovićev analitičar Žarko Puhovski također smatra da se Josipović treba politički angažirati, ali tek nakon parlamentarnih izbora. Tada, smatra Puhovski, Josipović može odlučiti hoće li u SDP ili ORAH. Premda se voli predstavljati neovisnim, ne treba smetnuti s uma da je Puhovski često u ulozi trbuhozborca pojedinih političkih grupa s ljevice i da njegove analize najčešće nisu samo njegove. Najveće povjerenje u Josišpovića ima njegov kolega s fakulteta Josip Kregar. On Josipovića vidi kao vođu narodnog pokreta usmjerenog prema političkom centru, na kojem, smatra, ima dovoljno prostora za politički uspjeh. Najavljuje li to neovisni zastupnik Kregar osnivanje nove stranke centra kojoj bi Josipović bio na čelu? Ako se sjetimo sličnog prošlogodišnjeg pokušaja doktora Nikica Gabrića i ako znamo da je politički mentor tog pokušaja bio upravo Josipović, a da ga je Kregar zajedno s Jadrankom Kosor svesrdno pri tome podupirao, mogli bismo inicijativu troje bliskih Josipovićevih suradnika smatrati prilično realnom. Što o svemu misle urednici portala direktno.hr:

Miljenko Manjkas: Profesor Josipović zasigurno ima politički kapital... ali na centru!!!  To je stvarno smiješno

Nema dvojbe da bivši predsjednik Josipović posjeduje određeni politički kapital, pa osvojio je preko milijun glasova birača. Međutim, strašno bi pogriješio ako bi se zavaravao da su to samo njegovi glasovi, kao što se zavaravao rezultatima anketa koje su mu projicirale božanski rejting. Nadalje, ako misli uspjeti on mora brzo djelovati, jer današnji politički kapital svakim danom sve će se više topiti. Međutim, Kregarova tvrdnja da bi Josipović mogao biti "vođa narodnog pokreta usmjerenog prema centru" čini mi se posve utopističkom. Naime, jedna je stvar biti svjestan da ljevica bez centra gubi bitku u političkoj borbi s sve umjerenijom desnicom, a sasvim druga donositi odluku da bi Josipović, baš zato, trebao krenuti prema centru. Politička ideja profesora Ive Josipovića bliže je krajnjoj ljevici nego centru. Na to ukazuje pregršt pokazatelja. U Hrvatskoj je malo političara koji su tako sentimentalni prema bivšoj Jugoslaviji. Premda pravnik, Josipović također ima ozbiljan problem s poimanjem pluralizma, demokracije i slobode medija. Sklon je što je moguće većoj kontroli svih sastavnica društva. Većina njegovih najbližih dosadašnjih suradnika također zastupa ideje krajnje ljevice. Pa dovoljno je pobrojati njegove savjetnike. Dakako, sve je to politički legitimno. Krajnja ljevica nije zakonom zabranjena. Dakle, Ivo Josipović nije ono što su mediji od njega stvorili u proteklih pet godina. I kada bi osoba takvog političkog profila pokuša politički djelovati prema biračima centra, oni bi vrlo brzo uvidjeli da su prevareni. Pa zar mislite da birači centra podupiru Josipovićevu izjavu u Knesetu o "ustaškoj zmiji koja u Hrvatskoj opet diže glavu" ili osudu korištenja hrvatskih zastava na stranačkim skupovima ili postavljanje nositelja posljednje Titove štafete na čelno mjesto Hrvatske televizije. Profesor Josipović zasigurno ima politički kapital za osnivanje stranke.... ali na centru!!!  To je stvarno smiješno, kaže direktor sadržaja direktno.hr Miljenko Manjkas.

Neven Pavelić: Stalno je pokušavao osnivati nove stranke i trasirati put

''Josipović je sve ove godine lavirao i to je jedina konstanta njegovog političkog djelovanja, pod krinkom uglednog i finog gospodina uspeo se do Pantovčaka i cijelo vrijeme, držeći finom paukovom mrežom medije pod svojim utjecajem, pokušao obgrliti ljevicu pokazujući tako Zoranu Milanoviću da je on pravi, istinski vođa tog političkog spektra. Pokušao je osnivati stranke i trasirati treći put, onaj s Nikicom Gabrićem i Jadrankom Kosor, starim partijskim kadrovima i unatoč velikoj medijskoj potpori nije uspio. Obgrlio je otpadnike iz SDP-a, poput Mirele Holy, no i taj politički projekt nije mu uspio. Pokušao je obgrliti i Milana Bandića, ali koincidencija ili ne, kada se ovaj nije dao pod Josipovićeve skute – završio je u Remetincu. No, bivšem predsjedniku sada je pokušati se vratiti u politički život, kao što je i sam najavio. Ta ga je snaga do sada održala visoko na društvenoj ljestvici utjecaja i vjerojatno je svjestan da će bez toga utjecaja vrlo brzo morati početi posjećivati državne institucije, što u svojstvu svjedoka, što u svojstvu okrivljenog. Stoga je za očekivati da će nakon ovoga privremenog zatišja nastati bura oko Josipovića. Milanović ima savršenu priliku da ga se riješi za svagda, nakon što mu istekne imunitet od kaznenog progona, a Josipović ima savršenu priliku da se nametne kao istinski lider cijele ljevice te da svima objasni kako je za njegov neuspjeh na predsjedničkim izborima zapravo kriv Milanović – i tako ga se riješi za svagda. Ako Milanović zatvori Josipoviću vrata SDP-a, ovaj se može obratiti teškom topništvu, gomili utjecajnih i nezadovoljnih Partijaša i SDP-ovih otpadnika, primjerice ljutom Slavku Liniću, Nikici Gabriću i Mireli Holy, ali i Laburistima u propadanju te Čačićevim reformistima s kojima može prilično nauditi sada već slabašnom SDP-u i minornim strankama Kukuriku koalicije. Ali, treba uzeti u obzir i činjenicu da je Josipoviću već propao plan s pučem protiv Račana, da mu je OraH prepolovljen, propalo mu je kreiranje Gabrićevog Trećeg puta, a najzad i njegovog Pravog puta'', zaključuje zamjenik glavnog urednika Neven Pavelić.

Andrea Latinović, pomoćnica glavnog urednika: Sigurno je da će jednom nogom ostati duboko u politici

''Iako bi za mnoge bila najelegantnija varijanta da se Ivo Josipović vrati na Pravni fakultet i nastavi živjeti mirnim, profesorskim životom, teško je od njega očekivati političko mirovanje, obzirom na veliki kapital koji je uložio za vrijeme bavljenja politikom i to ne samo posljednjih pet godina na Pantovčaku. Vjerojatno neće poput bivšeg predsjednika Stjepana Mesića komentirati baš svaku dnevnopolitičku situaciju, kako nas je na to naučio Mesić, koji i dalje djeluje iz sjene, ali da će oko sebe početi okupljati nezadovoljnike iz SDP-a, a moguće i iz ORaH-a, u to sam potpuno sigurna. Teško mi je vjerovati da bi se Josipović išao upuštati u osnivanje potpuno nove stranke ljevice, ili lijevog centra, jer je to krvavi posao, a on se, s legitimitetom bivšeg predsjednika najvjerojatnije neće upuštati u taj rudarski posao. No, kako je lijepo rekao da će ostati ''homo politicus'', time je i najavio da neće biti samo pasivni promatrač zbivanja u državi. Dapače, mogao bi vrlo brzo postati ''rame za plakanje'' mnogima razočaranim s ljevice autkratskim vođenjem SDP-a od strane Zorana Milanovića, a nije nemoguće ni da postane neka vrsta arbitra u napetim stranačkim odnosima na lijevom spektru. U svakom slučaju, Josipovića ne treba podcijeniti, ali ne bih rekla ni precijeniti njegov daljni put u politici, jer, prisjetimo se, Hrvati baš i nisu skloni gubitnicima, ma kako oni u nekom trenutku bili popularni. Više bih očekivala njegov angažman na vanjskopolitičkom planu, na kojem je dobro ''utabao'' staze, a tu bi se, opet, mogao sukobiti s novom predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović'', smatra pomoćnica glavnog urednika Andrea Latinović.    

Marja Čolak: Josipović će morati kopati rukama i nogama da održi glavu iznad zemlje

''Josipovićev povratak na stranačku scenu, ali u novoj stranci, mogao bi značajno pomrsiti račune ''prijatelju'' Milanoviću. No jednako tako, plan se može izjaloviti kao pucanj u prazno. Oni koji bi mu mogli biti saveznici u tom projektu previše su razjedinjeni. Potencijala među ''moćnom gomilicom'' ima svatko pomalo, i Holy, i Linić, i Čačić, i Kregar, možda Lesar, a čak i Nikica Gabrić. No popularnost ljevice trenutno je u opadanju, što je reperkusija pobjede HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Desnica se probudila, Ruža Tomašić će počistiti nered među pravašima, dok na lijevoj strani, u vladajućem SDP-u vlada rasulo, a ORaH tone nakon što je skupo platio potporu Josipoviću. Budući da Josipović ne misli rušiti Milanovića, u pokušaj osvajanja vlasti ići će sporednom cestom. No ta cesta puna je naglih zavoja, rupa i barikada. Nezahvalna situacija za prvog hrvatskog predsjednika koji nije uspio zadržati mandat. Nepobitno je riječ o sposobnom, snalažljivom i intelektualno nadmoćnom čovjeku. Ne treba podcjenjivati Josipovićevu snagu, ali jasno je da će morati kopati rukama i nogama da održi glavu iznad zemlje u hrvatskoj političkoj areni'', mišljenja je pomoćnica glavnog urednika Marja Čolak

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.