NAKON POZIVA DA NE LJETUJU U CRNOJ GORI

Ivan Herak za Direktno: Srbijanska premijerka Brnabić na neki je način 'tagirala' i Hrvatsku, ali...

Autor

Andrea Latinović

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji žestoko su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

26.05.2020. u 22:06
Ispiši članak

Naime, u ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 tisuća stanovnika, a na toj su listi: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka...

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru optužili su da je fašistička i rasistička zemlja te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom prozvali predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića

Ne želeći ulaziti u međusobne napete odnose tih dviju država, koji traju već dulje vrijeme, zanimalo nas je, međutim, kako bi se takva eventualna odluka mogla odraziti na turističku sezonu u Hrvatskoj, za koju se svi nadamo da, unatoč pandemiji korona virusa, još uvijek nije izgubljena. Hoće li takva nediplomatska izjava možda potaknuti srbijanske građane da kao svoju destinaciju za odmor izaberu Hrvatsku?

O tome smo razgovarali s bivšim ministrom turizma i posebnim savjetnikom sadašnjega ministra Garija Cappellija, Ivanom Herakom.

'Politički i ljudski neprimjerena izjava'

''Izjava premijerke Srbije kojom, nakon što se Srbija nije našla na popisu država s kojima Crna Gora 1. lipnja namjerava otvoriti granice, poziva građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori, politički, ljudski i u svakom drugom smislu neprimjerena je, ponajprije prema vlastitim građanima, s obzirom na to da preko njihovih 'leđa' i interesa pokušava ostvariti partikularni politički interes. Izjava je nekorektna i u odnosu na susjednu državu, Crnu Goru'', komentira za Direktno Herak te objašnjava, uz ostalo, jedan od mogućih razloga ta takvu, u najmanju ruku, skandaloznu reakciju srbijanske premijerke.

''Izjavu je potrebno staviti i u kontekst činjenice da su Srbi u 2019. godini u Crnoj Gori ostvarili oko tri milijuna noćenja, što je oko 24,5 posto ukupnih noćenja i nakon Rusije, s 25,1 posto ukupnih noćenja, predstavljaju najvažnije emitivno turističko tržište Crne Gore. Isto tako, najveći broj noćenja u Srbiji u protekloj godini ostvarili su turisti iz Crne Gore."

"U nekom širem kontekstu,  s obzirom na to da je premijerka Brnabić navela da 'ako već građani Srbije moraju negdje otići, da ne idu tamo gdje su nepoželjni', može se tumačiti da je svojom izjavom, uvjetno 'tagirala' i Hrvatsku. To, naravno, za nas ne bi bilo dobro, budući da su građani Srbije u protekloj godini u Hrvatskoj ostvarili gotovo 700.000 noćenja, pri čemu je bitno napomenuti da je njihova potrošnja, gotovo 100 eura,  znatno iznad prosjeka dnevne turističke potrošnje koja se ostvaruje u Hrvatskoj'', objašnjava dalje Herak.

Ipak, on smatra sljedeće:

''Čvrstog sam uvjerenja da ova izjava srbijanske premijerke neće imati praktički nikakvog učinka na broj odlazaka i noćenja srpskih turista u Crnoj Gori, prvenstveno zbog toga što se turisti u izboru odmorišne destinacije rukovode osobnim motivima i interesima, u konkretnom slučaju, blizinom destinacije, tradicijom - 88 posto turista iz Srbije koji putuju na odmor u Crnu Goru su tzv. turisti-povratnici - cijenom, zajedničkim jezikom i običajima i u ovim okolnostima najvažnijom činjenicom, a to je da je Crna Gora 'korona free' destinacija'', zaključuje bivši ministar turizma Ivan Herak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.